Za pobodání muže v metru potvrdil soud jedenáct let vězení

Na jedenáct let do vězení půjde Jiří Felcman, který letos v lednu pobodal spolucestujícího v pražském metru. Rozsudek je pravomocný, Vrchní soud v Praze potvrdil předchozí verdikt městského soudu. Odsouzený muž nicméně vinu popírá, i před odvolacím soudem trval na tom, že se bránil napadení. Byl odsouzen za pokus o vraždu a výtržnictví.

Potyčka, která vyvrcholila pobodáním muže, se stala 14. ledna v metru na lince C mezi stanicemi Prosek a Střížkov na severu Prahy. Než Felcman použil nůž, s druhým mužem se hádal, slovní spor však přešel ve fyzickou potyčku. Druhý muž byl opilý, podle obžaloby se nedokázal bránit. Felcman jej vystřelovacím nožem několikrát bodnul a na Střížkově vyhodil z vlaku na nástupiště. Pobodanému muži zachránili život lékaři, podle pozdějšího rozsudku by bez jejich pomoci zemřel. Na útočníka čekal na další stanici pracovník dopravního podniku, který jej vyvedl z vlaku a přijeli si pro něj policisté.

Městský soud Felcmana v srpnu odsoudil na jedenáct let vězení za pokus o vraždu a výtržnictví. Muž se sice odvolal, ale vrchní soud nyní verdikt potvrdil a odvolání zamítl. „Byla respektována veškerá pravidla spravedlivého procesu,“ konstatovala předsedkyně senátu Michaela Pařízková. Odvolací námitky považovala za zopakování obhajoby z hlavního líčení.

Obžalovaný od začátku odmítal, že by druhého muže bodl. Tvrdil, že nožem kolem sebe máchal, aby ho zastrašil. To ale vyvrátili znalci, podle kterých zranění na těle napadeného mácháním vzniknout nemohla. Na jejich závěry poukázala i soudkyně vrchního soudu. „Takto vznikají řezné nebo bodnořezné rány, nikoli rány bodné,“ shrnula Pařízková.

Felcmanův obhájce před odvolacím senátem řekl, že konflikt vyvolal poškozený, zmínil i jeho trestní minulost. Navrhoval, aby se případ vrátil k městskému soudu, nebo aby vrchní soud případ překvalifikoval z vraždy buď na ublížení na zdraví, či na pokus o zabití. Neuspěl, soud na jeho argumenty nepřistoupil. „Fyzická i verbální agrese byla na straně obžalovaného,“ upozornila soudkyně.