Sváteční, ale jedovaté

V čase vánočním, kdy si domácnosti rádi zdobíme rostlinnými dekoracemi i živými rostlinami, se může stát, že se obklopíme jedovatými krasavicemi, aniž bychom o tom věděli. Jedovaté je jmelí, brambořík, vánoční hvězda čili pryšec nádherný, cesmína, břečťan, ale i rychlené cibuloviny a čemeřice, které se tak hezky vyjímají ve váze či za oknem.  V minulosti se na vánočních trzích prodávaly řezané přirychlené konvalinky, hyacinty, narcisy i tulipány a my se dnes k této tradici rádi vracíme. V následujících odstavcích a fotografiích vám představíme některé ze zástupců jedovatých rostlin.

Zdroj: Youtube

Inspirací pro výběr nám byla kniha Ďáblova zahrádka. Jedovaté rostliny (nejen) v Botanické zahradě Praha. Autorky v ní shrnují podrobné informace o více než stovce druhů jedovatých rostlin, se kterými se můžete setkat v přírodě i ve městech. Najdete zde rostliny české květeny, druhy pokojovek i ty, které můžete potkat na výpravách do jižních krajů. Publikace zprostředkovává zkušenosti s jedovatými druhy rostlin v mnoha souvislostech.

Kapitoly týkající se historie užívání rostlinných jedů se snaží odpovědět na otázku, proč jsou rostliny jedovaté a co způsobují v lidském těle. Kniha se věnuje také otázce záměn, upozorňuje a srovnává rostliny, u kterých záměny hrozí. Zajímavá je také fotogalerie jedovatých exotických semen a plodů. Publikace je doplněna řadou barevných fotografií a kreseb. Zájemci si ji mohou koupit přímo v botanické zahradě nebo v e-shopu na botanicka.cz.

Dárek pro Ježíška

Aztékové používali vánoční hvězdu, tedy pryšec překrásný (Euphorbia pulcherrima), jako zdroj červeného barviva i jako léčivou rostlinu. Spojení pryšce překrásného a Vánoc se datuje od 16. století. Podle legendy chtěla chudá dívka uctít narození Ježíše dárkem, ale byla bez prostředků. Anděl ji tedy vnuknul myšlenku, aby sebrala před kostelem na okraji cesty semínka a dala je na oltář. Ze semínek vyrostla nádherná rostlina, jejíž červené „květy“ se staly symbolem Ježíšova narození, připomínkou hvězdy betlémské, tedy Vánoc. To, co na pryšci překrásném obdivujeme nejsou pravé květy, ale červeně zbarvené listeny. Květy jsou ve skutečnosti velmi nenápadné. 

Věnec plný jedu

Oblíbené vánoční dekorace, svícny a adventní věnce jsou často dekorovány stálezelenými jehlicemi tisu, listy a červenými plody cesmíny nebo větvičkami břečťanu. Všechny tyto dřeviny jsou jedovaté. Jako vánoční symbol se k nám cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) dostala z Anglie a velmi oblíbenou se stává na konci 19. století a počátkem 20. století. Poprvé byla u nás cesmína vysazena v zámeckém parku na Sychrově v roce 1880. Od té doby se v domácích zahradách značně zabydlela. Jedovatá je celá rostlina, zejména plody. Otrava se projevuje zvracením a průjmem.

První pomoc při otravě

Na závěr ještě praktická rada. Pokud se domníváte, že se někdo z vašeho okolí otrávil jedovatou rostlinou, je dobré vyhledat okamžitou lékařskou pomoc nebo si domněnku ověřit na nepřetržité lince Toxikologického informačního střediska. Jeho číslo si v každém případě uložte do svého mobilního telefonu, může se hodit vám nebo někomu z vašeho okolí: 224 919 293 nebo 224 915 402.

O autorce

Autorka Jarmila Skružná je etnobotanička. Pracuje jako vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Je spoluautorkou nově vydané knihy Ďáblova zahrádka a knihy Pelargonie. Více na botanicka.cz.

Pokud dotyčnou jedovatou rostlinu bezpečně neznáte, pro snadnější identifikaci ji vyfotografujte nebo odeberte vzorek (nejlépe přes igelitový sáček nebo jinou ochranu). Můžete ji také určit přes mobilní aplikaci, pokud ji používáte. Identifikace rostliny je klíčová pro účinnou první pomoc.

Související články

Zdroj: časopis Receptář, botanicka.cz