Hlavní obsah

Policejní generál bude muset vysvětlit, proč se nechal pozvat na lov jelenů

Foto: Profimedia.cz

Olomoucký krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld, čerstvě povýšený do hodnosti brigádního generála.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan si podle vlastních slov nechá předložit závěry kontroly, která bude zkoumat chování krajského policejního ředitele v Olomouci.

Článek

Na Policejním prezidiu ČR budou prověřovat, zda krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld neporušil vnitřní předpisy, když se nechal dvakrát po sobě pozvat na bezpoplatkové lovy jelenů. Vyplývá to z vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který komentoval případ, jenž popsaly Seznam Zprávy.

„Policejní prezident mě na můj dotaz informoval, že věc bude prověřena úřadem vnitřní kontroly. Ten bude zkoumat, zda policista porušil, či neporušil vnitřní předpisy. Závěr kontroly si nechám předložit,“ uvedl Rakušan.

Krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld měl možnost v minulých letech lovit zdarma jeleny ve vojenském újezdu Libavá.

Kdyby si měl lov trofejové zvěře hradit ze svého, musel by zaplatit 169 tisíc korun. Taková je totiž tržní cena dvou jelenů, jejichž odstřel věnoval vysoce postavenému policejnímu funkcionáři státní podnik Vojenské lesy a statky.

Policejní ředitel, povýšený nedávno do hodnosti brigádního generála, dar přijal, přestože Etický kodex Policie ČR před podobným jednáním varuje. Mimo jiné se v něm píše, že policista je povinen „odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby“.

První takzvanou bezpoplatkovou povolenku dostal Lansfeld do vojenského újezdu Libavá od Vojenských lesů a statků už v lovecké sezoně 2019/2020. Na Libavé podle informací Seznam Zpráv tehdy ulovil jelena, za kterého by podle aktuálně platného ceníku zaplatil 48 tisíc korun.

Druhý jelen – ze sezony 2021/2022 – byl ještě hodnotnější. „Neprivilegovaný“ lovec by za něj zaplatil 121 tisíc korun.

Landsfeld to ale za přijetí daru nepovažuje. Vylučuje, že by v jeho případě šlo o nějakou protislužbu. „Já vám rozumím, kam tím směřujete, ale vůbec nic takového – jakože recipročně něco za něco – to nebylo. Prostě někdo vám nabídne možnost, kterou jsem s radostí využil, protože pro mě to není ani jakoby dar, je to spíš myslivecký zážitek,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované