Vzácné hodinky Tomáše Bati musely zmizet z Památníku. Hrozilo jejich poškození

Foto: David Peška
ZLÍN – Zlaté hodinky, které patřily Tomáši Baťovi, musely dočasně opustit prostory Památníku T. Bati. Důvodem jsou nepříznivé klimatické podmínky, které by mohly vzácnou památku poškodit.

Zlatékapesní hodinky značky Movado mohli návštěvníci Památníku vidět od července letošního roku. V pondělí je z vitríny pracovníci Památníku vyjmuli, aby nedošlo k jejich poškození vlhkem a zimou, a umístili je do trezoru Nadace Tomáše Bati.

„Zachování hodinek v bezvadném stavu tak, aby je směly obdivovat i generace po nás, je společným zájmem Nadace Tomáše Bati a města Zlín. Proto jsme ve spolupráci se znalci definovali již ve výpůjční smlouvě klimatické podmínky, ve kterých je vhodné exponát vystavovat. Konkrétně jsou to teploty od 5 do 40 °C. Vzhledem k tomu, že temperatura v Památníku v posledních dnech opakovaně klesla pod hranici 5 °C, dohodli jsme se s Nadací o odvozu a úschově hodinek,“ vysvětlila náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková.

Zájemci, kteří si hodinky švýcarské výroby nestihli dosud přijít prohlédnout, nemusí být smutní. Exponát bude v Památníku znovu ke spatření, jakmile se klimatické podmínky zlepší. „Konkrétní datum nelze s ohledem na proměnlivost počasí aktuálně určit. Předpokládáme, že to bude na jaře. O návratu hodinek budeme veřejnost obratem informovat na webu a sociálních sítích Památníku Tomáše Bati i prostřednictvím médií,“ dodala Martina Hladíková.

Období bez exponátu využijí v Památníku například k provedení nezbytné údržby vitríny, která byla speciálně pro hodinky navržena architektem Petrem Všetečkou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x