Snímky svlečených a klečících Gazanů znepokojují USA. Po Izraeli chtějí vysvětlení

Izraelská armáda zatkla několik Gazanů.

Vysvlečení teroristé

Je to „hluboce znepokojivé“. Těmito slovy komentoval Matt Miller, mluvčí amerického ministerstva zahraničí, snímky polonahých Palestinců v Gaze, jak klečí se zavázanýma očima před izraelskými vojáky, uvedla americká CNN.

„Spojené státy hledají odpovědi na stav jednotlivých zajatců na fotografiích a zároveň je zajímají i okolnosti, jak se snímky dostaly na veřejnost,“ uvedl Miller pro CNN a dodal, že USA budou po izraelské vládě požadovat vysvětlení.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelci tvrdě ponižují zajaté Palestince, ukazují záběry. Jde o Hamás, naznačuje armáda

Izraelská armáda tvrdí, že zajatci jsou členové teroristické organizace Hamás, případně jsou podezřelí z členství. „Potřebovali jsme se ujistit, že u sebe nemají výbušniny, proto jsou svlečeni,“ uvedl mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus.

Vyjádření armády ale rozporuje například Hanim al-Madhoun, ředitel filantropie pro americkou pobočku Agentury OSN pro pomoc a práci palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA USA). Tvrdí, že zná tucet lidí zobrazených na snímcích, včetně svého bratra, a všichni jsou to civilisté.

Podobné svědectví poskytl i web Al-Araby Al-Jadeed, který napsal, že mezi zadrženými se nachází i jeden z jejich zpravodajů a několik členů jeho rodiny. „Ve čtvrtek izraelská okupační armáda zatkla novináře a ředitele kanceláře The New Arab v Gaze, našeho kolegu Diaa Al-Kahlota na ulici Market Street v Bajt Lahíji, spolu se skupinou jeho bratrů, příbuzných a dalších civilistů.“

„Podle toho, co nám tamní lidé řekli, okupanti záměrně nutili obyvatele Gazy se svlékat, prohledávali je a ponižovali. Poté je odvezli neznámo kam. Šíří se fotografie a videozáznamy, na nichž je vidět, jak vojáci zatýkají desítky Gazanů za použití zločinných a ponižujících metod,“ dodal web.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plyšák jako symbol konfliktu? Izrael jím připomíná rukojmí. Hamás v něm ukrýval zbraně

Tagy: