Pařížský startup Mistral, založený bývalými pracovníky Googlu a Mety coby plánovaná konkurence pro OpenAI, na sebe poprvé upozornil už v červnu.

Bez hotového produktu a s provizorními webovkami vybral 105 milionů eur v rámci seedové investice za účasti například miliardářů Rodolphe Saadého a Xaviera Niela či bývalého CEO Googlu Erica Schmidta.

A tahle jízda pokračuje. Ze startupu, který stále nemá hotový finální produkt, se stává novopečený jednorožec. Má za sebou další investici, tentokrát v hodnotě 385 milionů eur od investorských es jako Andreessen Horowitz a Lightspeed Venture Partners. Valuace startupu se dvěma desítkami zaměstnanců je tak nově odhadována na 1,86 miliardy eur.

Pokud první investice působila jako projev přehnaného optimismu, těžko říci, co si myslet o té současné – tehdejší valuaci společnosti okolo 242 milionů eur zvedla zhruba na sedminásobek.

Od společnosti OpenAI, která je dnes de facto lídrem trhu, by se měl Mistral odlišovat v jedné zdánlivě drobné, ale v důsledku zásadní věci: jeho zakladatelé věří, že by se technologie na poli umělé inteligence měly sdílet jako open source software, tedy otevřený počítačový kód, který může kdokoli volně procházet, kopírovat, upravovat a znovu používat.

Jedním z důvodů je, že omezené lidské kapacity jedné firmy neodhalí všechny chyby a slabiny komplexního modelu umělé inteligence. Oproti tomu OpenAI tvrdí, že přístup založený na open source je naopak méně bezpečný, protože kdokoli může snáze zneužít surovou technologii například k šíření dezinformací a jiným škodlivým účelům.

Čím si tedy Mistral vysloužil takovou investorskou důvěru? Vrací se venture kapitálová horečka s investičními „megakoly“, kterou jsme mohli sledovat v závěru covidové pandemie?
Na to jsme se zeptali specialistů z předních českých venture kapitálových fondů.

„Vsadit si takto na někoho, jako je Mistral, z našeho pohledu finančně nevychází – muselo by se stát hodně věcí správně, aby taková sázka vyšla,“ má jasno Roman Nováček, partner českého venture kapitálového fondu Presto Ventures.

„Velká investice přichází o něco později než v případě ostatních startupů, které se společně s Mistralem pohybují na špici AI – to znamená OpenAI, Anthropic, Aleph či Cohere. Ukazuje také, že stále není jasné, kdo daný trh nakonec vyhraje,“ upozorňuje a dodává, že kromě konkurence od jiných startupů jsou tu i open source projekty, které mnohdy dosahují podobných výsledků.

Michal Ciffra, partner konkurenčních DEPO Venture, vnímá čísla kolem Mistralu jako důsledek stále se zrychlujícího závodu o první místa na trhu.

„Vidíme tu dva hlavní faktory. Za prvé vysokou investiční potřebu na získávání dat a učení velkých jazykových modelů a za druhé velmi dynamické odvětví, kde se aktuálně rozebírají karty a role budoucích lídrů celého odvětví. Do hry navíc vstupují největší technologické společnosti světa,“ konstatuje.

„Ve světě se vyprofilovalo několik top týmů, které si nyní rozdělují trh, a investoři nyní sázejí na ty nejrychlejší z nich,“ doplňuje.

Vydání Forbesu Ovládni AI!

Jako zajímavou sázku vnímá Mistral investiční manažer venture kapitálového fondu Zero One Hundred Adam Ďurica. „Ve vedení a mezi zakladateli jsou experti v oboru a na rozdíl od OpenAI nebo Googlu razí open source strategii spočívající v aktivním přispění komunity,“ zdůrazňuje.

„Výjimečné je i to, že si společnost u Evropské unie vylobbovala výjimku z nové regulace umělé inteligence, takzvaného AI Act. Bude zajímavé sledovat, nakolik zvládne konkurovat z prostředí unie globálním hráčům. Pokud ano, může to být velmi dobrá investice,“ domnívá se.

Signalizuje ale investice návrat investorského optimismu a investičních megakol, na která jsme byli zvyklí z období pandemické bubliny, nebo spíše anomálii?

„Investici vnímáme spíš jako separátní trend v investování do umělé inteligence a neočekáváme, že by se megakola děla i v jiných sektorech. Tímto je obor momentálně specifický. Potenciálně se k tomu může připojit i Web3,“ myslí si Nováček z Presto Ventures.

Jeho názor sdílí i Ciffra: „Přestože je venture kapitálové odvětví globálně spíše v útlumu, peníze v něm stále jsou. Fondy sice zpomalily nebo úplně zastavily investice do nových projektů, nicméně jim to umožňuje alokovat tyto prostředky do speciálních příležitostí,“ popisuje.

„Aktuálně se rozebírá trh platforem velkých jazykových modelů, a kdo u toho bude, zrealizuje největší hodnotu,“ míní.

Ďurica je ale přesvědčen, že jde vyloženě o výjimku, která má do nějakého trendu daleko. „Mistral AI je jednou z mála firem, které se snaží o vývoj určitých standardů, tvořících páteř celého odvětví. Aby firma dokázala konkurovat OpenAI nebo Googlu, musí být rychlá a disponovat tím nejlepším,“ vysvětluje.

Lze proto podle něj očekávat, že většina z investovaných 385 milionů eur zamíří na computing a data training, aby se startup v závodě s konkurencí vůbec udržel – teprve další část půjde na nábor talentů.

„Jedná se tedy v určitém smyslu o potřebné minimum, proto bych nepoužil pojem megakolo. Obecně se dá říct, že se do období takových, která jsme viděli v letech 2018 až 2021, jen tak nevrátíme,“ říká rozhodně.

Do období let 2018 až 2021 se jen tak nevrátíme.

Názor potvrzuje i Tomáš Ditrych, zakládající partner právní kanceláře Mavericks, která se specializuje na poradenství pro technologické investiční fondy, inkubátory a akcelerátory.

„V současné chvíli lze zřejmě tuto investici považovat za anomálii. Celkově ovšem můžeme konstatovat, že ekonomická situace se postupně stabilizuje a investoři se nebojí podpořit perspektivní startupy i prostřednictvím významnějších finančních injekcí. Avšak mluvit o návratu investičních megakol zatím pravděpodobně není namístě,“ uvádí.

Je tedy současný investorský zájem o sektor umělé inteligence udržitelný, nebo se už trh přehřívá? „Fondy v tomto sektoru kromě finančního zájmu sledují i jiné cíle, mezi nimi zájem o inovace, kde je potřeba proinvestovat hodně peněz. Navíc tím, že dokážou vést investiční kola v takto mediálně známých startupech, zvyšují svou prestiž,“ hodnotí Roman Nováček.

„Když OpenAI spustila na začátku roku ChatGPT k otevřenému testování, sama netušila, jakou lavinu tím spustí. AI iniciativy začaly plnit agendy velkých korporací a vlád a tato míra adopce znamená pro investory velmi silnou tržní validaci, přestože je trh ve velmi rané fázi. Zkrátka věřím, že se o přehřátí zatím zdaleka nejedná,“ doplňuje Nováčkova slova Ciffra.

Vydání Forbesu Zázrak

„Trh s technologiemi umělé inteligence je stále relativně mladý a mnoho nástrojů se nachází ve fázi vývoje. Vše nicméně nasvědčuje, že umělá inteligence bude neodmyslitelnou součástí naší budoucnosti a najde využití v širokém spektru odvětví. Trh reaguje na potřeby společnosti,“ odmítá slova o přehřátí Tomáš Ditrych z Mavericks.

Adam Ďurica je ale opačného názoru. „Když se podíváme na počet startupů a projektů, které se jako AI prezentují, trh určitě přehřátý je,“ míní.

„Vody jsou zakalené a je těžší rozeznat ‚pravý‘ AI startup se solidním fundamentem od toho, který se tak jen prezentuje. Startupy se skutečnou hodnotou a inovativním využitím umělé inteligence sice nabídnou lepší návratnost, ale pravděpodobně nebudou v popředí,“ uzavírá.