Živořil a na jídlo mu půjčoval kamarád. Důchodce z Ostravy čekal na penzi 15 měsíců

Nyní už Čaplákova lednička nezeje prázdnotou.

Senior dostal důchod

Příběh Petera Čapláka z Ostravy, který více než rok čekal na svůj důchod, chytil za srdce mnoho diváků a čtenářů CNN Prima NEWS. Nyní po patnácti měsících konečně obdržel plnou výši své penze a Česká správa sociálního zabezpečení mu současně poslala šek na vyplacení dlužné částky. Naše redakce pracuje na dalších příbězích lidí, kteří na svůj důchod stále čekají.

Smutný příběh se šťastným koncem. Tak by se dala popsat odysea Petera Čapláka, který žádal o důchod. Po víc než roce se dočkal nejen penze, ale minulý týden mu od České správy sociálního zabezpečení přišel i šek na bezmála 200 tisíc korun, což je souhrn všech dlužných penzí, na které tak dlouho čekal. Pošta však takovou částku neměla k dispozici. „Už mi to přišlo, chtěl jsem si to vyzvednout, ale zatím neměli peníze, tak to zkusím dneska (12. prosince, pozn. redakce), uvidíme,“ řekl Čaplák CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Za svou vášeň zaplatila životem. Influencerka se zřítila s letadlem, spolu s otcem uhořela

Tolik peněz u sebe Peter ještě neměl. A dlouho mít nebude. Celý rok Petera finančně podporoval jeho kamarád. Tomu teď musí pan Čaplák peníze vrátit. „Konečně to můžu vyrovnat. A za zbytek zase něco nakoupíme,“ řekl důchodce. „Bavili jsme se o tom, že měsíc čeká. Dva měsíce potom, stále čeká a teď už neměl ani na jídlo. Tak říkám, že to nějak uděláme. Nikdo ale netušil, že se na peníze bude čekat takhle dlouho,“ popsal Pavel Šedlbauer, přítel Petera Čapláka, čekání na vyřízení penze.

Pavel Šedlbauer nebyl jediný, kdo rodině pomohl. Příběh nešťastného penzisty chytil za srdce i mnoho z vás. První se do naší redakce ozvala Marie Danielová z Ostravy. Díky jejímu daru se mohla rodina Petera Čapláka po několika týdnech strádání pořádně najíst. „Dovedu si představit, jak člověka bolí, když nemůže dítěti dát něco z ledničky,“ řekla dárkyně Marie Danielová.

Nyní už Čaplákova lednička nezeje prázdnotou. Starosti, zda bude mít rodina co jíst, jsou už naštěstí pryč. „Nebýt vás, tak jsem na tom špatně. Teď se cítím fit, je to dobrý. Děkuju celé Primě,“ vzkázal na závěr důchodce.

Příběh Petera Čapláka není ojedinělý. Kancelář ombudsmana prý s podobným příběhem kontaktují každý týden tři lidé. Sama Česká správa sociálního zabezpečení přiznala, že na důchod déle než tři měsíce čeká více než 800 žadatelů.

Tagy: