Český unikát zdravotní prevence budoucnosti

profesor Václav Hořejší

profesor Václav Hořejší

„Budoucnost prevence je tu. Pro všechny.” S tímto heslem se v průběhu listopadu představili zástupci společnosti NEXTEOM inovativní službu BloodCloud, jejímž cílem je zpřístupnit nejmodernější diagnostické metody široké veřejnosti.

Podstatou služby je takzvaný biobanking – pravidelný odběr vzorku krve a jeho následná kryokonzervace v certifikovaném úložišti. Tyto vzorky budou v budoucnu sloužit pro získání detailních informací o vývoji zdraví člověka – metodami, jejichž nástup do diagnostické praxe je otázkou času. Bezprostředně po odběru je z odebraného vzorku možné provést také preventivní screening, už od druhého roku tak mohou zákazníci sledovat i vývoj základních parametrů svého zdraví.

„V posledních letech se tempo poznání neustále zrychluje. Je prakticky jisté, že během doby, kdy lidé budou mít uloženy své vzorky, budou objevovány nové a nové užitečné biomarkery,” řekl na konferenci profesor Václav Hořejší. Zmínil také, že s privátní knihovnou BloodCloud bude v budoucnu možné třeba i zpomalit stárnutí organismu.

Data, která bude v budoucnosti možno získat reanalýzou uložených vzorků, jsou klíčovým zdrojem informací pro moderní metody prevence a prediktivní medicíny. “BloodCloud nabízí možnost být účastníkem vědeckého pokroku – za cenu jednoho lepšího obědu měsíčně,” vysvětluje spoluzakladatel Jiří Špička ze společnosti NEXTEOM.

Naděje pro vědu a výzkum

Profesor Hořejší zmínil také zásadní vědecký potenciál projektu. „Kromě toho, jaký význam má BloodCloud pro jednotlivce, může mít takto rozsáhlý soubor dat nedocenitelný význam i pro důležité vědecké studie. Samozřejmě za předpokladu, že k jeho využití dají lidé, kterým vzorky patří, svůj souhlas.” Jak sám zdůraznil, právě nedostatek kvalitních dat od zdravé populace je nejčastější překážkou, která komplikuje vědcům práci a zpomaluje tak vývoj nových metod a možností moderní medicíny.

Lepší budoucnost za pár stovek měsíčně

BloodCloud je nabízen ve 3 variantách. Základní varianta Base bez preventivního screeningu startuje na částce 250 Kč měsíčně, střední varianta Optimal vyjde o 48 Kč více. Plán Premium s rozšířeným screeningem a přednostním zpracováním výsledků přijde měsíčně na 400 Kč.

Ušetřit přitom může v budoucnu nejen zbytečné zdravotní komplikace, ale i s nimi spojené výdaje. „Včasná a cílená prevence je ta nejlepší forma péče o zdraví. Přináší nejlepší výsledky za minimální náklady,” dodává Jan Špička.

Další informace o službě BloodCloud najdete na www.bloodcloud.cz.

 

 

Klíčová slova ČR-zdraví-počítače-prevence-firmy-NEXTEOM

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
IT, telekomunikace
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.