Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede populární komedii Dokonalá svatba

Tisk

dokonala svatba200Městské divadlo Mladá Boleslav zakončí kalendářní rok prosincovou premiérou Dokonalá svatba. Současná situační komedie Robina Hawdona patří k tomu nejlepšímu ve svém žánru. Inscenaci v režii Jaroslava Slánského, který rovněž stojí za muzikálovým hitem Donaha, uvidí diváci poprvé v pátek 15. prosince od 19 hodin.

 

Hry zkušeného britského dramatika Robina Hawdona patří mezi nejčastěji uváděné hry po celém světě. Situační komedie Perfect Wedding (česky Dokonalá svatba či Úžasná svatba) patří do autorova vrcholného období. „Tuto komedii Hawdon napsal v roce 1994, u nás byla poprvé uvedena v roce 2005 v Městských divadlech pražských v překladu Martina Fahrnera jako Úžasná svatba. Jako Dokonalá svatba v překladu Jana Šotkovského byl text poprvé inscenován v Městském divadle Brno v roce 2010“, doplňuje dramaturgyně Anna Smrčková.

Režisér inscenace Jaroslav Slánský dodává: „Dokonalá svatba je výborně napsaná situační a bláznivá komedie. Je tu nádherný prostor pro nadhled, bláznivé nápady a „vyblbnutí“ herců. Všechno by mělo vypadat lehce, svěže, což je vlastně u komedie vždy největší problém. Aby se divák dobře bavil, je za tím neskutečné množství práce a komedii zkoušet, je mnohdy daleko těžší než se zabývat závažnějším žánrem. Zkoušíte, pilujete, a protože už hru dobře znáte, máte etapu, kdy vás už nic nepobaví a často propadáte panice, jestli se vůbec někdo z diváků zasměje. Dozkoušíte a hru uvádíte. Zpětnou vazbu máte hned. Pokud se nikdo nezasměje, okamžitě moc dobře víte, že hodnocení – bylo to zajímavé – vás moc neuspokojí a ihned poznáte, že jste udělali průšvih. Každá komedie je obrovský risk. Je to výzva, to mě baví.“

Autorem scény a kostýmů je výtvarník Jozef Hugo Čačko, který s MdMB spolupracuje pravidelně (Tartuffe, Donaha, Návštěvy u pana Greena). V hlavních rolích se diváci mohou těšit na uměleckého šéfa MdMB Petra Mikesku a na Ivo Theimera.

dokonala svatba foto 1

Robin Hawdon: Dokonalá svatba
Překlad: Jan Šotkovský
Inscenační úprava: Jaroslav Slánský a Anna Smrčková
Výprava: Jozef Hugo Čačko
Dramaturgie: Anna Smrčková
Režie: Jaroslav Slánský
Fotografie: Jarmila Vlčková

Osoby a obsazení:

Rachel, nevěsta Hana Marie Maroušková
Bill, ženich Ivo Theimer
Tom, svědek Petr Mikeska
Judy, děvče Magdalena Jirounková
Julie, pokojská Svatava Hanzl Milková
Dafné, matka nevěsty Ivana Nováčková
Dupont, ředitel hotelu Petr Bucháček

 dokonala svatba foto 2

Robin Hawdon, autor

Anglický dramatik, spisovatel, herec a divadelní režisér se narodil 28. 3. 1939 v Newcastlu. Absolvoval Královskou akademii dramatického umění (Royal Academy od Dramatic Art). Jeho herecká kariéra začala v šedesátých letech účinkováním v řadě britských televizních seriálů a brzy pokračovala mnoha rolemi v celovečerních filmech. Vedle toho vytvořil bezpočet rolí v řadě londýnských divadel, a také v inscenacích zájezdových společností. V jeho hereckém rejstříku lze najít postavy od Hamleta po Jindřicha V.

Od osmdesátých let přenesl svou tvůrčí práci od herectví k psaní. Prvními jeho veleúspěšnými hrami byly tituly The Mating Game, Don’t Dress for Dinner, Birthday Suite nebo God and Stephen Hawking. Kromě Úžasné/Dokonalé svatby se u nás v českých premiérách inscenovaly hry Všechno nejlepší (Birthday Suite, Slezské divadlo Opava, 2015), Řádí jako tajfun (Volcanic Eruptions, Divadlo Radka Brzobohatého, 2018) a Špinavý obchod (Divadlo Antonína Dvořáka Příbram, 2020). Vedle divadelních komedií je Hawdon autorem tří románů.

Jaroslav Slánský, režie

Herec a režisér Jaroslav Slánský se narodil v roce 1980 v Sokolově. V deseti letech si zahrál jednoho z žáků ve filmu Obecná škola. Po absolvování gymnázia vystudoval herectví na činoherní katedře DAMU. Už během studií nastoupil do angažmá do Středočeského divadla Kladno, kde ztvárnil řadu významných rolí (např. inscenace Šťastný Jim, Balada pro banditu, Židle, Portugálie, Šakalí léta, Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 ¾, Listopad). V roce 2013 odešel na volnou nohu. Hostoval v pražských (Národní divadlo, Městská divadla pražská, Divadlo na Fidlovačce, Divadlo Aqualung, Divadelní společnost Háta) i v regionálních (Divadlo A. Dvořáka v Příbrami, Divadlo F.X.Šaldy v Liberci) divadlech.

V lednu 2016 se stal uměleckým šéfem Městského divadla Kladno, zároveň na této scéně působil jako herec (Romance pro křídlovku, Petrolejové lampy, Audience) a režisér (Umřít smíchy, Brouk v hlavě, Hra, která se zvrtla). Poslední jmenovaná inscenace získala ocenění Komedie roku 2019 na prestižním GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích. Vlivem politických tlaků se rozhodl na podzim 2019 z vedení kladenské činohry odejít. Nadále režíroval (Svatba bez obřadu; Divadelní společnost Háta, Umění vraždy; Divadelní společnost Indigo Company) i hrál (Blanche a Marie, Divadlo F.X. Šaldy v Liberci). V září 2020 Rada města Kladna rozhodla o jeho návratu na pozici uměleckého šéfa MDK. Od té doby je v kladenské činohře režijně podepsán pod muzikálem Na skle malované a komedií Klíčovou dírkou, také ztvárnil hlavní roli v inscenaci o Otovi Pavlovi Jak jsem potkal ďábla.

S Městským divadlem Mladá Boleslav spolupracuje podruhé, jeho první režií zde byl v roce 2021 muzikál DONAHA. Inscenace zvítězila v divácké anketě Zážitek roku 2019/2022 v kategorii Nejoblíbenější inscenace.

dokonala svatba foto 3

Zdroj foto: Jarmila Vlčková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...


Literatura

Daliborovy předvánoční knižní tipy

Genesis audioHledáte hodnotný dárek, který potěší, pobaví, možná poučí, ale hlavně vydrží? Pak jsou tu knižní tipy našeho redaktora a spisovatele Dalibora Boubína...

...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

Návrat do budoucnosti: cestování časem

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v r...