V Ústeckém kraji hrozí od nového roku omezení některých pohotovostí pro děti a dorost

13. prosinec 2023 10:29

Ústeckému kraji hrozí od nového roku omezení pohotovostí pro děti a dorost. Důvodem jsou počty dětských lékařů. V regionu jich je málo a podle hejtmanství chtějí zbylí doktoři zvýšení plateb za odslouženou pohotovost. Zástupci dětských praktických lékařů to odmítají a argumentují zákoníkem práce.

„V tuto chvíli jsme se dostali do situace, kdy jedním z požadavků jejich zástupců, nevím přitom, zda je to požadavek všech praktických lékařů pro děti a dorost a všech pediatrů, v rámci svátků odměna až 2600 korun na hodinu,“ informoval o požadavcích praktiků pro děti a dorost vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Reálně tak podle něj hrozí omezení pohotovosti pro děti v některých okresech regionu, a to hlavně kvůli nedostatku lékařů.

„Můžu téměř s jistotou potvrdit, ač se nám to nechce přiznávat, že pravděpodobně bude pohotovost v Děčíně pouze o víkendech a v pondělí, protože těch praktických lékařů, kteří se na tom podílejí, je tam 11, což je velmi málo. Dříve se jich nám na pohotovosti podílelo 22 až 25. V těch dalších okresech kraje je to pak velmi podobné,“ dodává Petr Severa.

Podle něj by tak byla ještě víc zatížená dětská oddělení jednotlivých nemocnic.

Lékaři své požadavky hájí. Jsou podle nich v souladu se zákoníkem práce

Regionální předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Romana Balatková odmítá, že by požadavky lékařů byly přemrštěné. „Náš návrh byl 1000 korun na všední službu, takže tam jsme se shodovali, 1300 korun na soboty a neděle, plus samozřejmě příplatky za svátky – tak, jak je to v zákoníku práce,“ shrnula.

Lékařů pro děti a dorost je navíc podle regionální předsedkyně v Ústeckém kraji málo a někteří doktoři slouží pohotovosti ve velmi pokročilém věku.

„Krajský úřad a Krajská zdravotní po nás chtějí, abychom sloužili. My se tomu nebráníme, i přes ty personální potíže, jak stárneme, jsme ochotni se na těch službách poměrně významně podílet. Musíme být ale osloveni, a osloveni včas,“ dodává Balatková.

Jak bude nakonec pohotovost pro děti a dorost v regionu v roce 2024 zajištěná bude jasné zřejmě až v těsném závěru letošního roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související