Vandal strhl z olomouckého muzea plakáty lidí unesených Hamásem, šetří to policie

  16:20
Pět týdnů vydržely na výlohách olomouckého Muzea umění plakáty s portréty více než dvou set lidí unesených z Izraele radikálním palestinským hnutím Hamás. V úterý pozdě večer je zatím neznámý vandal strhl.

„Plakáty strhl v úterý v půl jedenácté večer jeden člověk, zachytily to bezpečnostní kamery. Proč to udělal, je pro nás nepochopitelné, protože cílem naší akce byla čistě humanitární podpora unesených, kdy jsme se jako lidé zastali jiných lidí,“ sdělil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Událost už řeší městská i státní policie. „Zabývá se jí primárně městská policie, kriminalisté nicméně prověřují, zda čin neměl extremistický, respektive antisemitský podtext. Zatím nebyla určena právní kvalifikace, ta se bude odvíjet od zjištěných informací,“ uvedl krajský mluvčí Policie ČR Libor Hejtman.

Vedení muzea neplánuje plakáty unesených znovu vylepovat. Zvažuje nicméně, že na stržení zareaguje dalším happeningem.

„V jedné výloze by byla fotoreportáž z vylepování, v další pak záznam z kamer zachycující stržení plakátů. Samozřejmě upravený tak, aby byl dodržen zákon, podle něhož má i vandal právo na ochranu osobnosti, takže nebude poznatelný,“ přiblížil Kasal.

„Třetí výlohu bychom pak chtěli věnovat otázkám, jako proč se někdo vymezuje vůči mírumilovné akci, která nebyla namířena proti žádné ze stran izraelsko-palestinského konfliktu,“ dodal.

Ke strhávání plakátů docházelo i v Praze

Na plakátech mohli od 7. listopadu kolemjdoucí nahlédnout do tváří žen, mužů i dětí, kterým se zásadně změnil život 7. října při vpádu ozbrojenců Hamásu na území jižního Izraele. Útok si před měsícem vyžádal na 1 400 obětí, převážně z řad civilistů, a dalších zhruba 240 lidí všech věkových kategorií bylo uneseno do Pásma Gazy.

„Akce není nijak politická, je na obranu lidí, civilistů, kteří byli ve špatnou dobu na špatném místě,“ nastínil tehdy Kasal. Podle něj od té doby do úterka došlo pouze jednorázově ke stržení tří plakátů, což však muzeum nijak neřešilo a jen je doplnilo.

S myšlenkou na vylepení plakátů se na muzeum obrátili zástupci olomouckého klubu Lions. Původně se měly objevit na ohradě sousedící s muzeem, to se nicméně nakonec rozhodlo k této iniciativě propůjčit velkoplošné výklady kavárny ve svém přízemí.

Ke stržení plakátů s portréty unesených došlo také v Praze, kde se první plakáty objevily vedle Pinkasovy synagogy, ale i na dalších místech hlavního města.

24. října 2023

Autor: