Menu
Přihlásit se

Rada ČTK v pondělí vyzvala agenturu, aby hnutí Hamás ve svých zprávách označovala za teroristickou organizaci. Rada tak reagovala na stížnost bývalé členky Rady ČTK a exministryně práce a sociálních věcí (za ČSSD) Michaely Marksové.

Dana Jaklová/ČTK
Publikováno 13/12/2023
Doba čtení < 1 min.
Česká tisková kancelář. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Generální ředitel veřejnoprávní ČTK Jaroslav Kábele postup agentury obhajoval s tím, že by její zprávy neměly být hodnocením. Michaela Marksová k tomu pro deník TO uvedla:

„Postoji pana ředitele ČTK naprosto nerozumím. Hamás je teroristická organizace podle oficiálního postoje EU i ČR. A takto by měla být jednoznačně označována. Proč ČTK psala o al-Káidě a Islámském státu jako o teroristických organizacích a o 11. září nebo o Bataclanu jako o teroristickém útoku? V čem je 7. říjen 2023 jiný?“

7. října 2023 palestinské radikální islamistické hnutí Hamás napadlo Izrael pomocí raket, pozemním útokem a výsadkem z moře. Bylo povražděno 1200 lidí, včetně kojenců, žen a starých lidí, přes 240 lidí bylo uneseno do Pásma Gazy. Izrael následně vyhlásil válečný stav. Nyní by tedy podle výzvy své Rady měla ČTK o Hamásu informovat jako o teroristické organizaci.

Komentáře (0)

Napsat komentář