MENU

Předán nový pasivní sledovací systém DPET

Vojenská posádka Tábor se dnes stala svědkem významného momentu – slavnostního předání prvního z nových pasivních sledovacích systémů DPET. Ten je nástupcem v současné době používaných systémů Věra S/M a převzali ho vojáci 532. praporu elektronického boje, který je součástí 53. pluku průzkumu a elektronického boje Opava.

Ceremonie se konala za účasti vrchní ředitelky Sekce průmyslové spolupráce MO ČR Radky Konderlové, ředitele zpravodajského odboru Sekce zpravodajského zabezpečení Ministerstva obrany ČR plukovníka Pavla Nakládala, ředitele Sekce komunikačních a informačních systémů brigádního generála Petra Šnajdárka a dalších. Druhý komplet těchto systémů je očekáván v příštím roce.

Před nastoupenými příslušníky 532. praporu elektronického boje vystoupili hosté s projevy a ředitel zpravodajského odboru Sekce zpravodajského zabezpečení plukovník Pavel Nakládal dekoroval vybrané vojáky a zástupce dodavatele pamětní medailí Sekce zpravodajského zabezpečení MO ČR.

Vrchní ředitelka Sekce průmyslové spolupráce MO ČR v projevu uvedla: „Jsem ráda, že mohu být u této příležitosti, kdy vám, vojákům, předáváme k využívání další úspěšně ukončený projekt vzešlý ze spolupráce AČR a českého obranného průmyslu, a to včetně souvisejícího vývoje navazujících technologií a systémů. Techniku patřící mezi špičku ve své kategorii, a to nejen u nás, ale i ve světě. Jak nám ukazuje konflikt nedaleko od nás, význam elektromagnetického boje neustále narůstá a věřím, že vám tyto nové systémy pomohou na moderním bojišti obstát,“ uvedla Radka Konderlová.

Pasivní sledovací systémy v AČR

Pasivní sledovací systémy mají v naší armádě dlouhou tradici. První generaci této techniky představoval systém Kopáč již v 60. létech minulého století. Na základě postupně získávaných zkušeností s těmito prostředky byly postupně vyvíjeny další generace: Systémy Ramona, veřejnosti velmi známé Tamara a Věra, a to v různých modifikacích. Systém DPET neboli Deployable Passive Electronic Support Measures Tracker je jejich nástupcem a představuje nejnovější a nejmodernější pátou generaci pasivních sledovacích systémů.

Systém DPET je určen ke sledování vzdušných, pozemních i námořních cílů. Jedinečná vlastnost pasivních sledovacích systémů je skryta v jejich názvu. Jsou pasivní, což znamená, že samy nevysílají žádné signály a jejich činnost na bojišti, na rozdíl od klasických radiolokátorů, není odhalitelná prostředky elektromagnetického boje. Fungují na principu příjímání signálu vysílaných technikou protivníka, a následným určením jejich pozice v prostoru bojiště. Této schopnosti je dosaženo za využití čtyř přijímacích anténních jednotek.

V případě systému dodávaného pro naši armádu jsou tyto anténní jednotky s automaticky stavitelnými 25metrovými stožáry zabudované v kontejnerové nástavbě ISO-1C. Kontejnery jsou vezeny vozidly českého výrobce Tatra 815 8×8 se zvýšenou balistickou ochranou a jsou vybaveny multispektrálními maskovacími sítěmi. Jedna z těchto stanic pak slouží jako tzv. stanice středová, kde obsluha prostředku data vyhodnocuje.

Celý systém DPET je schopen sledovat až 200 letounů, bezpilotních letounů, lodí nebo pozemní techniky současně, a to do vzdálenosti až 500 km v závislosti na geografických podmínkách, podnebí a počasí.

Specialista na tyto systémy v AČR, kapitán Petr K. dodává: „Při návrhu a řešení celého projektu DPET pro využití naší armádou byl kladen velký důraz na rozšíření možnosti propojitelnosti, integrace a kompatibility systémů s našimi národními i aliančními systémy velení a řízení. Díky tomuto úsilí jsou schopni operátoři DPET poskytnout získaná data a informace do všech zásadních národních i koaličních systémů NATO rychleji, efektivněji a komplexněji než kdy dříve.“

Flexibilita a přizpůsobivost

Komplet DPET dodaný Armádě České republiky má oproti předešlé generaci jednu z velkých výhod, a tou je možnost využití tzv. „lehké“ varianty kompletu. Ta umožňuje anténní systémy vyjmout z kontejnerů a antény v místě nasazení využít pouze s lehčími stojany. Pro tento případ má obsluha k dispozici nafukovací stany s veškerým příslušenstvím, potřebným nábytkem a výnosovými pracovišti obsahující veškeré potřebné informační a komunikační technologie. Systém se tak stává daleko jednodušeji přepravitelný, a to po zemi, po moři nebo i letecky, například letounem C-295M.

Součástí dodávky pro každý z kompletů DPET jsou také dvě vozidla Toyota Hilux s přívěsnými vozíky, které slouží jako transportní vozidla pro „lehkou“ variantu systému, dopravu operátorů a také jako vozidla rekognoskační.

„Nová generace pasivních sledovacích systémů nás posouvá zase o krok dál a stáváme se tak akceschopnější, rychlejší a ve všech ohledech bojeschopnější. Komplety DPET tvoří moderní a efektivní prostředek elektromagnetického boje pro pasivní sledování celého bojiště s možností poskytování zjištěných informací do mnoha systémů velení a řízení, a to jak národních, tak aliančních. V souvislosti s děním ve světě, a zvláště pak na Ukrajině, lze pozorovat nárůst významu prostředků elektromagnetického boje, a proto je neustálá práce na modernizaci a navyšování našich schopností velmi důležitá jak pro naši armádu tak i pro naše spojence ze Severoatlantické aliance,“ uzavírá velitel 532. praporu elektronického boje podplukovník Lukáš Hoza.

Dva komplety DPET má armáda v plánu využívat po následujících 10 až patnáct let a je počítáno s postupnou modernizací a následným nahrazením novější generací. Současné systémy Věra S/M, které budou novou technikou nahrazeny, zůstanou ve výzbroji armády a budou využity pro výcvik a využití jednotkami aktivní zálohy.

Další snímky můžete zhlédnout – ZDE.

Text a foto: prap. Jan Králíček, 53. pluk průzkumu a elektronického boje Opava /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.