Dynamo vykázalo další ztrátu, Boleslav si rozdělila body s Karvinou, stejně tak Bohemians s Libercem

Dynamo vykázalo další ztrátu, Boleslav si rozdělila body s Karvinou, stejně tak Bohemians s Libercem
AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Českých Budějovic prohloubili v 17. kole Fortuna ligy své trápení, když na vlastní půdě prohráli s Hradcem Králové 0:2. Hosté rozhodli o osudu utkání již v první půli, když na brzký gól Lukáše Čmelíka navázal v nastaveném čase Jakub Kučera. Votroci tak i podruhé v letošním ročníku na Jihočechy vyzráli. Poprvé soupeře porazili při slavnostním otevření Malšovické Areny, kde Hradečáci zvítězili vysoko 5:1. Naopak pro Dynamo, které nezvykle nechalo uzavřít část vlastní tribuny kvůli nepokojům fanoušků v Plzni, se jednalo již o osmou soutěžní prohru v řadě.

Komorní atmosféra Dynamo neprobrala. Hradec zavzpomínal na slavnostní otevření stadionu

Duel na jihu Čech proti sobě svedl týmy, které se z ligové výhry radovaly naposledy v říjnu. O něco lepší formou se i tak pyšnil Hradec. Ten v listopadu dosáhl na cennou remízu nejen proti Liberci, ale i v souboji s Plzní. Dynamo se naopak nezmohlo na jakýkoliv bodový příděl už šest zápasů v řadě a v očích široké veřejnosti bylo považováno za jednoho z největších aspirantů na sestup. V posledním utkání si navíc odvezlo pětigólový debakl ze hřiště Viktorie.

Hradec Králové na svého soupeře doslova vlétl a již ve čtvrté minutě se dostal do vedení. Centr Daniela Horáka propadl na zadní tyč, kde se nacházel Čmelík. Záložník, jenž ještě nedávno oblékal dres Jihočechů, si míč zpracoval a tvrdou střelou k levé tyči otevřel skóre utkání. Domácí tým inkasovaná branka příliš neprobudila a i nadále to byli Votroci, kteří udávali tempo hry. V závěru první půle se Dynamu přece jen podařilo usadit se na polovině soupeře, k žádné gólové šanci to ovšem nevedlo. Naopak v nastaveném čase skórovali Hradečáci. Po rohovém kopu sice obrana Českých Budějovic dokázala zblokovat několik střeleckých pokusů, míč se však odrazil ke Kučerovi, jenž z bezprostřední blízkosti propálil bezmocného Dávida Šípoše.

Jen pár chvil po změně stran mohli hosté zvýšit na rozdíl třídy, Daniel Vašulín ale křižnou ranou z pokutového území trefil pouze levou tyč. Konstrukce domácí branky zvonila i v 67. minutě, kdy výborně hrající Čmelík nastřelil krásnou dalekonosnou ranou břevno. Míč se ještě odrazil na hlavu Petra Pudhorockého, jenže ten minul. Ke vstřelenému gólu neměl daleko ani Ladislav Krejčí, jeho technický obstřel ovšem prosvištěl těsně kolem levé tyče. Hráči Dynama sice byli v závěru duelu aktivní, do vyložené šance, ze které by mohli skórovat, se však nedostali. Naopak je ještě třemi skvělými zákroky podržel Šípoš.

Hradec tak neprohrál ani šesté vzájemné ligové střetnutí od postupu do nejvyšší soutěže z roku 2021 a už počtvrté v řadě nad Budějovicemi zvítězil. Další zápas sehrají Votroci 16. prosince na půdě Zlína, Dynamo se ve stejný den střetne s Bohemians.

Karviná prožila v předvánočním čase pohádkový start. Asistence Kušeje stačily Bolce na bod

Fotbalisté Karviné ztratili nadějně rozehrané utkání 17. kola Fortuna ligy s Mladou Boleslaví, na jejíž půdě remizovali 2:2. Tým z města horníků sice vedl ve 13. minutě už o dvě branky zásluhou Amara Memiče a Martina Doležala, kteří si navíc u vstřelených gólů vzájemně asistovali. Středočeši ale dokázali rychle snížit a ve druhé půli dokonce i vyrovnat. Po spoustě spálených šancí, včetně neproměněné penalty, se v 64. minutě konečně prosadil Yusuf, jenž zařídil Bolce alespoň bod. Na obou zásazích modrobílých se asistencí podílel ve formě hrající Vasil Kušej.

Tým z města automobilů neprožíval povedené období. Z předešlých pěti duelů bodoval jen proti neefektivním Pardubicím, které navíc porazil nejtěsnějším možným výsledkem 1:0. Nutno však podotknout, že poslední dvě prohry přišly proti Plzni a Slavii. Velmi špatná šňůra doprovázela i Karvinou. Ta na ligový bod čekala od konce října, kdy seznačně vyplenila plzeňskou Doosan Arenu.

Slezané předvedli bleskový úvod. Do vedení šli totiž už v sedmé minutě, kdy podklouznutí jednoho z obránců využil Doležal. Ten naservíroval míč Memičovi, který se z malého vápna nemýlil. Oba hráči si po chvíli role vyměnili a po perfektním centru a nekompromisní hlavičce vytáhlého Doležala šla Karviná do dvougólového trháku. Rychlé snížení přinesl Tomáš Ladra, jenž ve 25. minutě perfektní dalekonosnou ranou k pravé tyči rozradostnil prořídlé tribuny. Srovnání měl následně na kopačce Yusuf, po dobrém zpracování ale následovala pouze slabá střela přímo do gólmana. Bahrajnský útočník dostal šanci na reparát v nastaveném čase první půle v podobě nabídnuté penalty, skvělý Dominik Holec v bráně hostů byl však proti.

Hrdina Slezanů musel v úvodu druhé půle opět do akce, proti průniku střídajícího Solomona Johna i hlavičce Yusufa z bezprostřední blízkosti ovšem vytáhl heroické zákroky. Domácí tlak prvotních okamžiků byl pouze chvilkový a těžiště hry se poté přesunulo ke středu hřiště, přičemž k vidění byly stejně jako v první půli časté fauly a žluté karty. Mizérii Bolky protrhl až spalovač předchozích šancí Yusuf, který se po exkluzivním centru Kušeje hlavou nemýlil. Modrobílí se v závěrečných minutách hnali za třetí brankou, která doslova visela ze vzduchu. Myriádu střel a šancí ovšem zablokovala obrana, nebo je zlikvidoval Holec.

Mladá Boleslav tak na svém hřišti znovu ztratila, když s Karvinou pouze remizovala. O nápravu se Středočeši pokusí 16. prosince, kdy přivítají Slovácko. Slezané vyzvou ve stejný den ve venkovním duelu Jablonec.

Liberec nenašel v mlhavém Ďolíčku cestu za Jedličku. Klokani obdarovali Panenku remízou

Hráči Bohemians remizovali v 17. kole Fortuna ligy se Slovanem Liberec 0:0 za přítomnosti legendárního Antonína Panenky, který se před výkopem dočkal gratulací ke svým nedávným 75. narozeninám. K dělbě bodů mezi sousedy ze středu tabulky přispěl především brankář Klokanů Martin Jedlička. Kmenový gólman Viktorie Plzeň vychytal v první půli několik střeleckých příležitostí hostů, a připsal si tak čtvrté čisté konto v ligovém ročníku. Závěrečnou půlhodinu mu navíc ulehčil Ahmad Ghali, jenž obdržel za faul loktem druhou žlutou kartu. Severočeši následné oslabení přečkali, díky čemuž zaznamenali osmý soutěžní zápas v řadě bez porážky.

Fotbalisté Bohemky vstupovali do středečního utkání po vysokém přídělu od Slovácka. Klokani tak odmítli poprvé v sezoně zaznamenat tři po sobě jdoucí ligové zápasy bez přemožitele. O nápravu se chtěli pokusit před vlastními fanoušky, kde je ovšem čekal rozjetý Liberec. Ten se o víkendu rozstřílel, když zasypal Zlín pěti góly, čímž prodloužil svou sérii neporazitelnosti již na sedm soutěžních klání v řadě.

S úvodním tlakem nastoupili do duelu domácí, nicméně modrobílým se podařilo každý centr ze strany odvrátit. V první velké šanci se tak v 16. minutě objevil Slovan, když si na letící balon naskočil nehlídaný Marios Pourzitidis. Hlavičku směřující pod břevno však vytěsnil pohotový Jedlička. Liberecká aktivita rostla, ale v koncovce chyběla přesnost. Důkazem toho byla i příležitost Luky Kulenoviče, který se ocitl sám před Jedličkou, avšak tvrdou pumelici poslal pouze do brankářova těla. Gólman Klokanů se předvedl i proti ráně Ľubomíra Tupty zpoza vápna. Na hostovi z plzeňské Viktorie ztroskotal také Christian Frýdek, jenž se dostal k dorážce v malém vápně.

Liberečtí na začátku druhé půle pokračovali v aktivní hře. Pumelicí se prezentoval Frýdek, který jen těsně minul levou tyč. Komplikace pro hostující celek přišla v 58. minutě, kdy Ghali obdržel druhou žlutou kartu a musel opustit trávník. Tlak Slovanu příliš nepolevil, nicméně blízko ke gólu měl v 74. minutě pražský celek. Nejprve si místo ve vápně našel David Puškáč, jeho ránu ovšem vyrazil Hugo Jan Bačkovský a dorážku Martina Hály vykopl z brankové čáry střídající Michal Fukala. V závěru mohl povedenou ranou rozhodnout Adam Jánoš, proti byl však Bačkovský se skvělým zákrokem.

Liberec tak navzdory oslabení udržel na hřišti Bohemians sérii neporazitelnosti. Oba celky čeká další ligové kolo již v sobotu 16. prosince. Slovan změří síly s Pardubicemi, Klokani vyzvou České Budějovice.

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 2:2 (1:2)

Branky: 25. Ladra, 64. Hilál - 7. Memič, 13. Doležal. Rozhodčí: Szikszay - Kubr, Kotalík - Černý (video). ŽK: Suchomel, Mareček, Sakala - Boháč, Fleišman, Traoré, Doležal. Diváci: 960.

M. Boleslav: Trmal - Fulnek (63. Matějovský), Suchý, Karafiát, Suchomel - Mareček (88. Kubista), Sakala (88. Šimek) - Kušej, Ladra (63. Pulkrab), Jawo (46. Solomon) - Hilál. Trenér: Kulič.

Karviná: Holec - Traoré, Bederka, Svozil, Fleišman - Boháč (46. Krčík), Čavoš - Memič (72. Žák), Budínský (58. Ezeh), Papalelé (58. Iván) - Doležal (71. Akinyemi). Trenér: Jarábek.

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 0:2 (0:2)

Branky: 4. Čmelík, 45.+1 Kučera. Rozhodčí: Rouček - Hrabovský, Hádek - Batík (video). Bez karet.

Č. Budějovice: Šípoš - Osmančík (62. Adediran), Havel, Nikl, Trummer - Skalák (46. Hellebrand), Suchan (46. Šigut), Hubínek (79. Čoudek), Čermák, Alli - Ondrášek. Trenér: Zápotočný.

Hradec: Bajza - Klíma, Čihák, Čech - Čmelík (69. Krejčí), Kodeš, Kučera, Horák - Pudhorocký (69. Juliš), Vašulín (75. Hais), Pilař (82. Ševčík). Trenér: Kotal.

Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec 0:0

Rozhodčí: Volek - Podaný, Žurovec - Starý (video). ŽK: Hrubý, Hůlka, Vondra - Ghali, Frýdek, Bačkovský. ČK: 58. Ghali. Diváci: 2579.

Bohemians: Jedlička - Kadlec, Vondra, Hybš - Dostál, Hůlka, Hrubý (57. Jánoš), Kovařík (73. Hála) - Beran (83. Mužík) - Prekop (83. Köstl), Kozák (57. Puškáč). Trenér: Veselý.

Liberec: Bačkovský - Prebsl, Chaluš, Purzitidis - Ghali, Žambůrek (90.+2 Varfolomejev), Červ, Mikula - Frýdek (83. Horský), Tupta (61. Fukala) - Kulenovič (90.+2 Rabušic). Trenér: Kozel.