Volba, nebo útěk?

Kay_JakSvetPrichaziODoktory
Když se člověk rozhodne stát se lékařem, musí své volbě zpravidla mnohé obětovat. Pro začátek stovky hodin studia. Posléze stovky hodin praxe. Ne každý se ale v této profesi nakonec dokáže doopravdy najít. Ale i když se nakonec vydá jinou cestou, stejně v něm kus doktora už navždy zůstane.

Na sklonku září 2023 rozšířilo nakladatelství Jota svou nabídku od další titul Adama Kaye, tentokrát s názvem Jak svět přichází o doktory (Undoctored: The Story of a Medic Who Ran Out of Patients, 2022). Překlad pochází z dílny Anny Formánkové.

S britským humoristou Adamem Kayem se na stránkách Klubu knihomolů nesetkáváme poprvé. Počátkem roku 2022 jsme si povídali o jeho dětské encyklopedii Anatomie od Adama (Kay’s Anatomy, 2020, česky 2021). O rok dříve jsme se zastavili u zvukové podoby jeho prvotiny Bude to bolet, doktore? (This is going to hurt, 2017, česky 2018). Už ze všech tří zmíněných názvů (a to zdaleka nevypisuji celou škálu jeho dosud vydaných knih) je nejspíš patrný autorův vztah ke zdravotnictví. Ano, Adam Kay býval lékařem. Náročná profese ve spojení s celou řadou dalších aspektů ho ale přivedla na zcela jinou životní dráhu. A tak se z ambulance a porodního sálu přesunul do světa showbusinessu, literatury, divadla a filmu. Na svůj minulý život ale nezapomněl. Ostatně právě dnes představovaný titul je toho jasným důkazem.

Zatímco většina předchozí Kayovy literární tvorby dávala větší prostor všeobecnému dění v oblasti zdravotní péče, případně popularizovala část studiem medicíny nabytých znalostí, tentokrát na čtenáře čeká mnohem intimnější zpověď. Jak svět přichází o doktory nejenom že (opět) vysvětluje autorovy hlavní pohnutky ke změně profese, ale zabíhá i do sféry příslovečných kostlivců ve skříni. Kromě umírněné dávky humoru se tak čtenáři musí připravit i na vážná zamyšlení, ale hlavně na nejedno zdrcující odhalení – na sondy do samotného nitra člověka jménem Adam Kay.

Celé to začíná nevinně. Vzpomínkou (vážně je tím slovem úvodní část označena) na Formaldehyd. Jde o vtipný návrat na samý počátek lékařských studií. A kam jinam než do pitevny. Už v tomto prologu se potkáme s poznámkami pod čarou. Na rozdíl od obvyklých poznámek překladatele tyto pochází od autora a zpravidla dovysvětlují nějaký použitý termín, případně dokreslují situační kontext. Ve většině případů mají rovněž za úkol odlehčit probírané téma a nasadit mu masku úsměvu. Pojmenované Vzpomínky se pak ještě v různé četnosti objevují na dalších místech textu a doplňují běžné, klasické nepojmenované, leč očíslované kapitoly. Těch je nakonec šestadvacet a jejich délka se liší téma od tématu.

Na mě osobně kniha zapůsobila velice rozporuplně. Ano, jde stále o „starého dobrého“ Adama Kaye, jehož humor zřejmě živí. Ale také už to není onen roztomilý snílek a svého druhu dobrodruh, za jakého jsem se jej naučil považovat. Jistě, i tentokrát je přítomen zábavný koncept, pořád se na mnoha místech lze zasmát. Ale také se v textu objevuje celá řada míst, ze kterých spíš mrazí. Hned několikrát (a musím říci, že naneštěstí opakovaně) se autor vyzpovídává z traumat, která si své označení beze sporu zaslouží. A je jistě třeba ocenit odvahu, s jakou se Adam Kay světu otevírá. Na druhou stranu kdesi v podvědomí mi začal rezonovat pocit, s jakým jsem četl posledních několik publikací podepsaných Michalem Vieweghem. Oba tvůrci (tentokrát) spolu sdílí nutkavou potřebu svěřit svému okolí pikantní detaily svého trápení, oba tak činí s naléhavou snahou opakovat jednu a tu samou informaci mnohokrát dokola. Na páně Kayovu obhajobu musím přiznat, že na rozdíl od svého staršího českého kolegy tak alespoň nedělá s takovou mírou vulgarity a zbytečně deklamované potřeby stavět se do role děsivého padoucha, jemuž jeho okolí víc ubližuje než pomáhá.

Po přečtení předchozího odstavce si možná řeknete: No tedy, má tohle vůbec cenu číst? A víte co? Má. Myslím, že pokud spisovatel dokáže ve svých čtenářích vyvolat takovou škálu emocí, pak jeho dílo nevzniklo nadarmo. To ostatně platí i u výše zmíněného českého tvůrce. Takže pokud mohu radit, vezměte Jak svět přichází o doktory do ruky a začtěte se. Ledacos objevíte, mnohé pochopíte, nad kdečím se zamyslíte. Knížka o dvou stech a sedmdesáti stranách za pozornost zcela jistě stojí. Jen se nenechte zmást podobou názvu s populární českou filmovou sérií. Tentokrát jde přeci jen o trochu něco jiného. Čemuž pak odpovídá i poměr smíchu a vážnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak svět přichází o doktory

Kay, Adam

Jota, 2023

Napsat komentář