Ve vrchlabském areálu Vejsplachy se v rámci parkovného vybírá i příspěvek na údržbu běžeckých stop

14. prosinec 2023 07:42

Běžecké stopy na stráních Krkonoš i v podhůří se pomalu začínají rozpouštět v pokračující oblevě. Udržet je v provozu alespoň pro ty největší lyžařské nadšence je stále náročnější. Vyhovující podmínky jsou například ve vrchlabském areálu Vejsplachy, a to díky technickému sněhu, který se podařilo do zásoby vyrobit. 

Čtěte také

Jenže za takový servis si musí lyžaři ve vrchlabském areálu Vejsplachy od letoška už připlatit. Příspěvek na údržbu stop se vybírá jako součást parkovného.

Paní Magdalena z Prahy si právě koupila parkovací lístek a chystá se vyrazit na běžky. „Poprvé tady v tomto místě. A vlastně i poprvé v tuhle letošní zimní sezónu.“

Slečna Karolína už se prohání na tratích. Jaký je terén? „Já jsem nadšená. Jsem tu letos poprvé a moc jsem se na to už těšila. A je to nad mé očekávání.

Vrchlabský lyžařský běžkařský areál Vejsplachy

Také přijela autem. V předchozích sezónách zde nemusela platit parkovné, jak vnímá tuhle změnu? „Já myslím, že je to naprosto v pořádku. Vzhledem k tomu, jak je to tu výjimečně připravené, tak lidi, kteří na tom areálu pracují, je jistě na místě je za to také zaplatit. Parkování, to je to nejmenší.

Čtěte také

Podle vrchlabského starosty Jana Sobotky zvoleného za STAN náklady na provoz lyžařských běžeckých tratí neustále stoupají. „Stoupla cena elektrické energie, náklady jsou čím dál vyšší, a zasněžovací děla i rolby už jsou tak staré, že mohou během pěti let dosloužit. Celkové náklady jsou milion korun, bez investic. Takže to nejde do budoucna úplně udržet.

Běžkaři, kteří areál navštěvují pravidelně, upřednostňují zakoupení celosezónní permanentku. „Tisíc korun, to je pěkné. Beru to jako příspěvek na údržbu zdejších tratí," říká Jan Vejnar, který už má za sebou několik koleček na trati. „Je to pěkně upravené, zledovatělé a tvrdá podložka.

Je problém s parkováním od té doby, co se tu začaly vybírat peníze? „Je vidět, že to jsou většinou lidé, kteří sem jezdí už pravidelně. Takže je to nepřekvapilo, že se tady začalo vybírat, říká Mirek Zajíček z obsluhy parkoviště.

Čtěte také

V předchozích sezónách mohli lidé na provoz areálu přispět tak, že si kupovali známky. Ty si mohou zakoupit i nyní. „Ano, jsou tady stále k dispozici. Od 50 do 500 korun. Ale zájem o ně příliš není, včera se prodaly jen asi čtyři, doplňuje Mirek Zajíček.

„Jestli byly příjmy z těch dobrovolných známek 200 tisíc ročně. Tak teď při zvýšení cen energií je možné, že ty náklady budou ještě vyšší, dodává starosta Vrchlabí Jan Sobotka.

Vedení města doufá, že zavedením parkovného se podaří vybrat co možná nejvíce financí na provoz areálu Vejsplachy.

Spustit audio

Související