Menu
Přihlásit se

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na čtvrtek posvětila zahájení vyšetřování, které by mohlo vést k ústavní žalobě a odvolání – tzv. impeachmentu – prezidenta Joe Bidena. Republikáni na šéfa Bílého domu chystají žalobu za zneužití politické moci. Chtějí mu mimo jiné prokázat, že z jeho vicprezidentování v Obamově administrativě nezákonně profitoval byznys jeho syna Huntera Bidena.

Petr Jemelka/ČTK
Publikováno 14/12/2023
Doba čtení 2 min.
Americký prezident Joe Biden. Zdroj: Shutterstock

„Hunter Biden byl v představenstvu (ukrajinské firmy) Burisma… vedení po něm chtělo, aby vlivem z Washingtonu zmírnil tlak, pod kterým se firma nacházela. O tři dny později viceprezident Biden letěl na Ukrajinu,“ tvrdí republikánský kongresman Jon Jordan.

„Joe Biden opakovaně Američanům lhal o korupci ve své rodině. Řekl, že mezi jeho vládními povinnostmi a rodinou je pevná zeď, že si nikdy nevzal peníze z Číny. To jsou ale všechno bezostyšné lži,“ přidal se před hlasováním v Kongresu další republikán James Comer.

Chybí hmatatelné důkazy

Demokraté trvají na tom, že jsou veškerá obvinění smyšlená a republikáni dosud nepředložili žádné důkazy.

„Republikáni se zaměřují na to, aby na mě útočili za pomoci lží. Jde o nepodložený politický kousek, o kterém i republikáni v Kongresu říkají, že nestojí na faktech,“ reagoval na výsledek hlasování americký prezident Joe Biden.

Demokratický kongresman Jamie Raskin republikánské snahy hledat důkazy proti Bidenovi označil za román od Agathy Christie. „Jenže záhadou je, co je vůbec zločinem, ne kdo je vrah. Po jedenácti měsících nám nikdo není schopen říct, čím se prezident Biden provinil, kde se to mělo stát, kdy a co mělo být motivem,“ řekl Raskin.

Už při prvním slyšení sněmovního výboru pro dohled předvolaní svědkové uvedli, že tvrzení proti Bidenovi nepodporuje dostatek důkazů. Ty se dosud nepodařilo předložit ani dalším dvěma výborům s republikánskou většinou, které se šetřením zabývají, píše web stanice BBC.

Výbory mají nicméně po středečním hlasování větší pravomoci při předvolávání svědků nebo získávání dokumentů a celý proces může mít s podporou dolní komory Kongresu větší legitimitu v očích soudů.

Bidena čeká těžký rok

Zločiny, pro které je podle ústavy možné zahájit proces odvolání amerického prezidenta, jsou velezrada, úplatkářství a „další těžké zločiny a přečiny“. Co přesně spadá do kategorie „dalších těžkých zločinů“ bylo v americké historii už mnohokrát předmětem vyostřených debat, podotýká CNN.

Pokud by se proces impeachmentu měl posunout dále, každý ze tří zainteresovaných sněmovních výborů by musel sestavit podněty, které by následně výbor pro soudnictví shrnul v ústavní žalobě. Pro její schválení stačí prostá většina hlasů v dolní komoře Kongresu, aby se impeachmentem podle ústavy musel začít zabývat Senát, ve kterém by se proces konal. Do jeho čela by v takovém případě usedl předseda nejvyššího soudu, senátoři by fungovali jako porota a zástupci Sněmovny reprezentantů by měli funkci obžaloby, připomněla ČTK.

Joe Biden chce v listopadu příštího roku obhajovat mandát. Bude to mít ale velice těžké. Průzkumy favorizují republikána Donalda Trumpa, jehož po minulých volbách v Bílém domě vystřídal.

Komentáře (1)

  1. Situace před prezidentskými volbami v USA se komplikuje pro prezidenta Bidena.Z těchto důvodů musí být EU obezřetná ve hře je mnohé.Podpora Ukrajiny ze strany USA je zablokovaná,prezident USA Biden, nemá rozpočtové ústavni pravomoci.Celá EU bude postavena před tvrdou realitu a rozhodnout tak ,aby se vlk nažral a koza zůstala celá,bude na hranicích možnosti této organizace.Státy a celý výkonný orgán EU si musí uvědomit,že konflikt na Ukrajině,jde lidově řečeno,“ z tlustého do tenkého“.Jak řekl bátuška Putin,“Rusko ukončí tuto operaci až splní své cíle“.Ty ovšem nikdo nezná.Ukrajina chce obnovit suverenitu nad celým svým územim, má na to zákon. Casus beli je na světě.USA se dostanou do jiné pozice než
    v jaké byly doposud a  bude pro ně výhodnější, než nastoupí nové administrativy.Neprověřené současné vedení EU,může vsadit na děsivý vabank,který může být katastrofálně nebezpečný. To platí hlavně pro NATO,kde VB a USA mohou sehrát krajně znepokojivý a vystupńovaný trend v cvičných bojových operacích.Nabízí se jako teritoriální příklad manévrů na moři ve vzduchu a pozemni v Polsku, Litvě a Lotyšsku v  blízkosti Kaliningradské oblasti.Rusko by muselo reagovat,nelze odhadnout jak. Tato je krajně znepokojivá a nebezpečná eskalace do kterých se mohou dostat zemé EU a NATO versus Rusko a Bělorusko v počátečních fázích konfliktu.Tato situace je modelově podobná, jak před vypuknutím Velké války.Číhající a rozhodující budoucí velmocí je Čína.Před 110 roky to byly USA.Čína má v současnosti zásadní vliv na globální Jih,populačně a ekonomicky převyšující podivně zkolektivizovaný Západ,který se tak nechtíc dostane, do role v minulosti poraženého Trojspolku. Čína s globálním Jihem, jako budoucí vítězná Dohoda.Tímto způsobem se mohou absolutně znemožnit dobré alternativy a trendy současnosti.

Napsat komentář