Pomáháme ptactvu. V Ostravském muzeu vám ukáží, čím správně ptáky krmit

14. prosinec 2023 09:12

Ostravské muzeum dnes otevírá výstavu nazvanou Pomáháme ptactvu. Dozvíte se, jak ptáky správně v zimním období krmit a jak jim následně prospět v období hnízdění.

„Jde tedy o pomoc ptactvu jednak v zimním období, to je to klasické zimní přikrmování v krmítcích a potom také v tom hnízdním období, které můžeme usnadnit tím, že vyvěšujeme budky pro různé druhy ptáků,“ říká zoolog muzea Mojmír Foral.

Čtěte také

V první části výstavy se návštěvníci seznámí s různými typy krmítek a s principy zimního přikrmování ptáků. Uvidí tam taky semena zeleniny a další možnosti, čím přikrmovat ptactvo. Kromě toho si lidé budou moci také rozebrat letáčky, kde budou parametry krmítek.

„Určitě nejčastějším ptákem jsou sýkorky, především koňadry a potom modřinky. Na krmítka nám mohou přiletět také strakapoudi, brhlíci, taky vrabci,“ vyjmenovává zoolog.

Připraveny budou také výtvarné dílny. „To bude v rámci doprovodných programů. To bude kolegyně dělat pro menší děti a potom samozřejmě nějaké ty besedy pro zájemce,“ uzavírá Mojmír Foral.

Spustit audio

Související