Staré hornické vozíky probudily komunitní život v Novosedlicích. Tamní obyvatelé je zdobí podle ročního období

15. prosinec 2023 11:05

Hornické vozíky s vánoční výzdobou v Novosedlicích na Teplicku jsou centrem adventního dění v části Doliny. Tamní obyvatelé se rozhodli rozvíjet komunitní život při společných akcích. Teď si třeba rozsvítili vlastní vánoční strom.

„Setkáváme se tady v docela vysokém počtu – starší, mladší, děti. Všechny věkové kategorie,“ popisuje Klára Nejedlá. Bydlí vedle upraveného prostranství, které vzniklo kolem borovice.

Místo černé skládky místo pro komunitní setkávání

Nejdřív se ale místní zasadili o přestěhování kontejnerů na tříděný odpad. „Bylo to takové zarostlé ošklivé místo, kde se shromažďoval nepořádek. A když se sem do okolí přestěhovaly takové ty mladší rodiny, tak jsme přišli s návrhem, že to tu vyzdobíme,“ vzpomíná Nejedlá.

Pak přibyly koleje a na nich dva hornické vozíky – takzvané hunty, které opatřil jeden ze sousedů.

Jaroslava Stočesová zdobí hornické vozíky v Dolinách

„Doliny jsou historicky místem, kde se těžilo uhlí, takže to patřilo k místu. Dovezly se koleje, udělaly se vozíky a sousedka pak přišla s nápadem, že je bude takhle krásně zdobit,“ dodává Nejedlá.

„Vyčistili jsme to tam a já si myslela, že to jen tak osázím a tím to končí. Pak to začalo Vánoci a už to jelo tematicky – Velikonoce, Vánoce, Halloween,“ přibližuje Jaroslava Stočesová. Pro letošní advent zvolila dřevěné sněhuláky a sáňky.

Vedle vyzdobených vozíků stojí velký betlém, také dílo místních obyvatelek. Vánoční koule na borovici zase vyrobily děti z Dolin.

Upravené místo s rozkvetlými hornickými vozíky má ještě další plus. Pomohlo komunitnímu životu v Dolinách. „Už jsme se posunuli dál – dokonce tu paní Nejedlá předcvičuje jógu, takže sem naše ženská komunita chodí cvičit jógu. Máme i vlastní název – Doliny v pohybu,“ dodává Stočesová.

Vozíky také už brzy ozdobí logo sousedské komunity Doliny.

Spustit audio

Související