Boleslav? K zamyšlení, glosuje Kýhos. Aaltonen doplatil na věk

Vladimír Kýhos | Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

15. prosince 2023, 14:00

Pavel Mandát

Základní část hokejové extraligy je ve své polovině. Zatímco Pardubice, Sparta nebo Litvínov mohou být spokojeni, v Mladé Boleslavi musí přemýšlet, jak dál. Nejen o tom mluví v rozhovoru pro Hokej.cz někdejší extraligový kouč Vladimír Kýhos.

Začněme u Mladé Boleslavi, Bruslaři mají po polovině základní části manko na předposlední Kladno ve výši šesti bodů. Je to důvod k panice?
Mají ještě čas na to, aby s tím něco udělali, ale důvod k zamyšlení to určitě je. Sice si řeknete, že ještě zbývá hodně zápasů, ale ony ty zápasy utíkají dost rychle. Pokud se vám polovina základní části takovým způsobem nepovedla, značí to, že tým asi není složený úplně šťastně.

V čem vidíte hlavní problém současné Mladé Boleslavi?
Co jsem viděl některé zápasy, nedá se říct, že by v nich byli vyloženě horší, ale nedávají góly. Odešli jim hráči, kteří uměli být góloví, třeba David Šťastný nebo Pavel Kousal. Tyhle kluky prozatím Boleslav nenahradila. Hodně si slibovali například od Skalického, ale ten se zatím trápí a nenavázal na své předešlé boleslavské angažmá.

Další předpokládaný lídr Juhamatti Aaltonen v klubu skončil předčasně.
Pamatuju si ho jako výborného hráče, ale zkrátka se u něj podle mě projevil fakt, že věk nezastavíte. Je mu osmatřicet a už ztrácí rychlost. Už není blesk na bruslích, jak to pro něj bývalo typické. Navíc v dnešní době extraligu pouze zkušenostmi neuhrajete.

„ Juhamatti Aaltonen? Je mu osmatřicet a už ztrácí rychlost."

Když přivádíte cizince, je to svým způsobem vždycky risk, že?
Samozřejmě, nová soutěž mu nemusí sednout. Navíc v Mladé Boleslavi je cizinců poměrně hodně, což většinou taky není úplně dobrý.

Může to dělat zle v kabině?
Může i nemusí. Spíš jde o to, že když máte v týmu cizince, jsou to vždy lidé v zemi, na kterou nejsou zvyklí. Jiné prostředí, jiná kultura, jiné zvyky… Pokud nechytnete začátek soutěže, mnohdy pak na ně padne deka, už kvůli tomu, že na cizince jsou většinou kladeny vysoké nároky. Měli by být rozdíloví. Atmosféra v takovém klubu pak většinou není úplně veselá.

Jak jste reagoval vy, když vám manažer přivedl do týmu cizince?
S většinou kluků nebyl problém. Ale byly samozřejmě i výjimky, třeba když do Litvínova přišel Akim Aliu. To byl hráč, který si myslel, že všechno zná, všechno ví a všechno umí nejlíp. Myslel si, že hraje nejlepší hokej na světě, jenže na ledě to tak nevypadalo. Nedalo se s ním pracovat.

„Dosavadní průběh sezony značí, že boleslavský tým není složený úplně šťastně."

Odpovědnost za záchranu mladoboleslavské sezony na sebe vzal Richard Král. Zvládne to?
Ríša to bude mít hodně těžký. Když vyměníte trenéra, určitý impuls takový krok většinou přinese, protože hráči jsou ostražitější. Ale jestliže poté výkony opět sklouznou směrem dolů, což je momentálně případ Boleslavi, značí to, že tým opravdu nebyl složený moc dobře.

Vy byste si na roli zachránce ještě troufl?
Už ne. Kapitolu spjatou s velkým hokejem jsem uzavřel.

„S cizinci jsem vesměs problém neměl, ale třeba Aliu si myslel, že všechno zná a všechno ví, ale na ledě to tak nevypadalo."

V Mladé Boleslavi jste působil v sezoně 2017/2018 poté, co jste nahradil Patrika Augustu. Jak na tohle období vzpomínáte?
Na Boleslav nemůžu říct špatného slova. Jen je škoda, že sportovně nám to tenkrát moc nešlo. V týmu bylo poměrně dost zkušených hráčů, kterým se ale od začátku sezony nedařilo podle představ. V takových chvílích často zabřednete do začarovaného kruhu, hráči jsou demotivovaní, což byl náš tehdejší případ. Je pak těžké takový tým nabudit.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Co Litvínov? Ten vám letos dělá radost, že?
No výborný! Myslím, že se jim podařilo přivést velmi kvalitní hráče, kteří do týmu zapadli. Navíc jsou to kluci z regionu, což podle mě taky hraje velkou roli.

Ostatně Litvínov dosáhl největších úspěchů právě tehdy, pokud v týmu bylo silné domácí jádro.
Jasně. Opravdu je to tak, že pokud na vaše zápasy chodí koukat celá rodina, kamarádi, známí… Tak o to víc si nedovolíte nic vypustit. Když pak totiž máte druhý den chodit po městě, kde vás spousta lidí zastavuje a ptá se, proč hrajete blbě, není to moc příjemný. V tomhle je to s ostatními hráči jiné. Ti takové vazby logicky nemají.

„Litvínov dobře posílil, navíc jsou to většinou kluci z regionu, což taky hraje svou roli."

Litvínovský stroj se ale trošku zadrhl, čím to?
Takové období přijde během sezony na každý tým. Máte zápasy, kdy vám tam padne všechno, pak jsou zase zápasy, kdy gól prostě nedáte. Navíc Litvínov spoustu zápasů prohrál těsně, takže bych ani nemluvil o krizi. Roli ale podle mě hraje zranění Matúše Sukela, to je výborný centr, bojovník, který chybí. Ale podle mě se Litvínov zase vrátí na vlnu.

Na výkony Nicolase Hlavy, kterého máte v rodině, říkáte co?
No, mohl dát víc gólů. (usmívá se) Ale myslím, že si v lajně sedli. Je to poctivý bojovník, který soupeři nedá vydechnout, takže asi plní přesně to, co po něm trenéři chtějí.

Hra jakého extraligového týmu se vám letos zatím líbí nejvíc?
Budu upřímný, nejvíc se mi líbil začátek Litvínova. To byl fakt koncert. Ale jsou tu samozřejmě i další velmi kvalitní týmy: Pardubice, Sparta…

Ačkoliv máme za sebou teprve polovinu základní části, v tabulce se vytvořilo několik bodových příkopů. Znamená to, že se nůžky mezi extraligovými týmy rozevírají?
Myslím, že je to spíš náhoda. Oba víme, jakou sestavu měl naposledy Litvínov v Pardubicích. Jsem si stoprocentně jistý, že vzhledem k té sestavě by si před zápasem žádný fanoušek v Česku netipnul, že Litvínov v Pardubicích vyhraje. A vyhrál. Takže liga je podle mě pořád vyrovnaná a porazit může každý každého.

HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov | Foto: Hynek Haruda, hcvl.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz