Osm let vězení za podpálení stájí, uhořelo osm koní. Žhář s trestem souhlasí

  • 7
Třicetiletý muž, kterého obžaloba viní ze založení požáru stájí jezdecké školy na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Muž se podle žalobkyně dopustil trestných činů týrání zvířat, obecné ohrožení a poškození cizí věci. „V rámci dohody byl sjednán trest osm let nepodmíněně a ochranné opatření ve formě zabezpečovací detence,“ uvedl Cimbala. Dohodu ještě musí schválit pražský městský soud, který o ní bude rozhodovat 20. prosince.

Policie navrhla obžalovat žháře, který zapálil stáje. Uhořelo v nich osm koní

K požáru na Císařském ostrově vyjížděli hasiči letos 11. dubna odpoledne. Oheň likvidovaly tři profesionální a tři dobrovolné jednotky.

Shořely stáje o rozloze zhruba 20 krát deset metrů. V nich uhořelo celkem osm zvířat, šest koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Hasiči už u stájí na Císařském ostrově zasahovali o několik dní dříve, na konci března likvidovali požár slámy u výběhu.

Návrh na podání obžaloby třicetiletého muže předložili kriminalisté na Městské státní zastupitelství v Praze v říjnu. Podle nich podezřelý založil ještě další čtyři požáry. Obvodní soud pro Prahu 7 muže v dubnu poslal do vazby.

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské tábory. Škola po požáru založila transparentní účet s cílem vybudovat nové stáje, pořídit poníky a zajistit letní příměstské tábory pro děti.

Majitel stáje Josef Koudela na konci října řekl, že se potřebné peníze vybrat nepodařilo. „V současné době jednáme s magistrátem o náhradním pozemku, na kterém bychom chtěli vybudovat nové boxy,“ uvedl na podzim Koudela.

,