Dnes Neděle - zatazeno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 23°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Byznys

Lze provozovat příbramské vodovody ze severu Moravy?

V pondělí má příbramské zastupitelstvo na programu výběr provozovatele vodovodů a kanalizací na dalších 10 let. Jedním z účastníků jsou Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK). 

Od března příštího roku bude vodovody a kanalizace v Příbrami provozovat společnost, kterou vybere příbramské zastupitelstvo na svém zasedání v pondělí 18. prosince. Jedním z účastníků výběrového řízení je společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, která otevřeně komunikuje to, že podala nejlepší nabídku. 
 

Je to vůbec reálné?
Začátek nové spolupráce je dle zadání výběrového řízení plánovaný na 1. březen 2024. Nová společnost se musí postarat nejen o řádnou distribuci pitné vody a odvod odpadních vod, musí pro dodávku zajistit odpovídající množství techniky, provozní zaměstnance, získat potřebná oprávnění. Provozovatel ručí za kvalitu pitné vody, rychlost a spolehlivost oprav na vodovodní a kanalizační síti, čištění odpadních vod, vedení technické dokumentace, zákaznickou péči, řádné uzavírání smluv se zákazníky i fakturaci vodného a stočného. Nabízí se otázka, zda je reálné za dva měsíce nakoupit či přesunout veškeré potřebná vybavení z Ostravy do Příbrami a zajistit všechny uvedené služby. 
 

Bez personálu to nepůjde
K provozu je nutné zajištění potřebného personálu. Infolinku je možné provozovat z Ostravy, ale opravy kanalizací na dálku už udělat nelze a většinu prací, které jsou s provozem vodovodů a kanalizací spojené, je nutné dělat na místě. Otázkou je, zda lze během dvou měsíců sehnat vyškolený personál a potřebný management a co se stane s lokálními zaměstnanci stávajícího a místního provozovatele, kteří vykonávají související technické činnosti. 
 

Ceny SmVaku patří k nejvyšším v ČR
Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava vodohospodářský majetek vlastní i provozují a mimo region v roli samostatného provozovatele veřejných vodovodů a kanalizací nepůsobí. Do výběrových řízení tak vstupuje s partnerem, zajišťujícím potřebné reference, se svou mateřskou španělskou společností FCC Aqualia S.A.  SmVaK má v regionu výší ceny pro vodné a stočné, vyhlašuje je zákazníkům jednostranně, bez předchozího projednání a schvalování představiteli měst a obcí tak, jako tomu je v případě Příbrami. Radikální nárůst cen v předchozích letech ve srovnání s Příbramí je uveden níže.

vyvoj-cen-vody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zisk více než 35 procent a nárůst režijních nákladů
Vysoké ceny vody jdou v tomto případě ruku v ruce s vysokým ziskem. Z kalkulace cen vodného a stočného pro letošní rok 2023 navíc vyplývá, že i v letošním krizovém roku SmVak zvýšil svůj již vysoký zisk. Oproti loňskému roku jde o nárůst ve výši šedesát pět milionů korun, tedy o dalších deset procent. Například v roce 2021 byl kalkulační zisk více jak 36 %, což je několikanásobek běžné ziskovosti v ČR. V roce 2023 dosáhla výše výrobní a správní režie SmVaK uplatňovaná v ceně pro vodné a stočného historického maxima přes 16 % z úplných vlastních nákladů. Meziroční nárůst režijních nákladů oproti roku 2022 je o více než 100 %. (Zdroj: Byznysmenům s vodou poroste zisk i v krizovém roce, Náš region) 
 

ÚHOS: sporné zadávání zakázek
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v letošním roce prověřoval například sporné zadávání zakázek. Pohled do výroční zprávy SmVaK odkrývá provázanost se společností Aqualia infraestructuras inženýring, která stejně jako Severomoravské vodovody a kanalizace patří pod španělský koncern FCC Aqualia. Právě této společnosti zadává ročně SmVaK zakázky za více než tři čtvrtě miliardy korun ročně. Konkrétně jde o nákupy a pořízení dlouhodobého hmotného majetku. Data z kalkulace cen SmVaku ukazují, že tyto náklady meziročně výrazně rostou – letos o více než 20 procent. (Zdroj: Antimonopolní úřad řeší podezření machinací se zakázkami SmVaK, Náš region).

Budoucnost s otazníkem
Otázkou tedy je, zda jsou Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava partner, který je schopen zajistit plnohodnotnou kvalitu vodárenských služeb v Příbrami. Rozhodnutí je příští týden na zastupitelích.


Autor: Jan Boháč

Divadlo Gong nabízí své prostory k pronájmu

29. dubna 2024 v 09:13

Vysočanské Divadlo Gong – kulturní a vzdělávací společenské centrum Prahy 9 – je příspěvkovou organizaci deváté městské části. Nabízí návštěvníkům nejen představení divadelních souborů z Prahy a okolí, ale i hudební vystoupení různých žánrů včetně pravidelných jazzových...

Tesco spustilo kampaň Žijeme hokejem

27. dubna 2024 v 06:58

Tesco, oficiální sponzor Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, spouští očekávanou kampaň spojující svět hokeje se světem maloobchodu. Pod sloganem „Žijeme hokejem“ nabízí zákazníkům šanci stát se součástí velkého hokejového dobrodružství.  

Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT si zvolila děkana

25. dubna 2024 v 06:17

Akademický senát Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT zvolil 23. dubna kandidáta na děkana FBMI. V tajném hlasování byl jednomyslně zvolen na funkční období 2024–2028 staronový děkan FBMI prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., MBA.

Hledáte práci? Praha 4 ji nabízí na radnici i ve školách a školkách

22. dubna 2024 v 10:42

Radnice hledá zaměstnance na úřad MČ Praha 4, tak i ve zřizovaných školách a mateřských školách.

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení pořádala v Praze konferenci

21. dubna 2024 v 09:10

V kongresovém Top Hotelu Praha se ve dnech 18. a 19. dubna konala 62. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení. Tématem akce bylo ekologické, hospodárné a bezpečné veřejné osvětlení. Generálním partnerem konference byla městská společnost Technologie hlavního města Prahy. „Děkujeme za...

Další články
Nahoru