fb pixel „Nahota je projev západní dekadence“ aneb Když Sověti prohlásili, že buržoazní myšlení infikuje ruskou mládež – G.cz
Vyhledávání

„Nahota je projev západní dekadence“ aneb Když Sověti prohlásili, že buržoazní myšlení infikuje ruskou mládež

Zdroj: Rainer Halama, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1783648

Psal se 11. prosinec roku 1969, když se v Sovětském svazu zase jednou strhl poprask kvůli „západnímu kapitalistickému morálnímu úpadku“. Tajemník moskevského svazu spisovatelů toho dne prohlásil, že nahota zobrazená v populární hře Oh! Kalkata! je znakem dekadence západní kultury. Ještě znepokojivější byla podle něj skutečnost, že toto „buržoazní“ myšlení infikuje ruskou mládež.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 17.12.2023, 09:54

Literatura vlasti

Sergej Michajlov, známý především jako autor knih pro děti v Rusku, se ohradil proti broadwayskému představení, kde byli účinkující vidět v „narozeninových oblecích“ a proti pornografii obecně. Takové vystavování bylo dle jeho pohledu „všeobecným striptýzem“. To bylo údajně jedno z hesel moderního buržoazního umění.

Bylo nešťastné, litoval Michailov, že se do takové dekadence zamilovala i ruská mládež. Michajlov bědoval nad tím, že mladí lidé v Sovětském svazu znají spíše „divadlo absurdity a román bez hrdiny a všechny druhy moderních buržoazních reakčních tendencí v literatuře a umění Západu“ než „minulost a současnost literatury své vlasti“.

Solženicyn

V závěru projevu na konferenci ruských intelektuálů se také opovržlivě vyjádřil na adresu Alexandra Solženicyna. Ten si svými štvavými texty o sovětském policejním státě vysloužil nepřátelství ruské vlády.

I když připustil, že Solženicyn byl „talentovaným spisovatelem“, považoval za smutné, že spisovatel „nechtěl pochopit svou roli ‚zvláštního zpravodaje‘ tolika zahraničních institucí a organizací“.

Vítězná západní dekadence

Kromě nechtěného humoru mnoha Michajlovových výroků jeho komentáře odhalovaly vliv, který měla americká kultura, tedy divadlo, literatura, hudba a film, na Sovětský svaz. Ačkoli by si tehdy představitelé Sovětského svazu přáli, aby se mládežníci zajímali primárně o budovatelské básně, státotvorné texty a vlastenecké konspekty o rozvoji a nezlomnosti komunistické společnosti, skutečnost byla jiná.

Mladým jednoduše imponoval svěží vítr moderního a „západního“ přístupu k umění. Zdálo se tedy, že ve válce o srdce a mysli (nejen) mládeže vítězí západní „dekadence“.

Zdroj: History, Wikipedia

Podobné články

Doporučujeme

Další články