Bundesliga - preview 15. kola: Bayern - Stuttgart

15.12.2023, 10:58, aktualizováno 17.12.2023, 09:17
Previews

Bundesligový lídr Leverkusen zakončí podzimní část proti Eintrachtu Frankfurt, a bude chtít minimálně udržet čtyřbodový náskok na Bayern Mnichov, který narazí na skvěle hrající Stuttgart. Freiburg se může výhrou nad 1. FC Köln posunout na pohárové příčky...

SC Freiburg - 1. FC Köln

neděle 15:30

Freiburg i Köln prohrály za posledních pět bundesligových kol pouze jednou. Avšak z důvodu odlišných vstupů do sezóny řeší každý z týmů jiné výzvy. Domácí "Breisgauer" si budou chtít upevnit své postavení v horní polovině tabulky, hostující "Geißböcke" by zase jistě rádi zmizeli z pásma sestupu.

Freiburg sice ve čtvrtek prohrál svůj zápas v Evropské lize na hřišti anglického West Hamu, v soutěži však bude pokračovat i na jaře, neboť ve skupině A obsadil druhé postupové místo právě za mužstvem z Londýna. V Bundeslize pak Breisgauer podlehli naposledy v listopadu Lipsku, od té doby posbírali sedm bodů z devíti možných. "V posledních třech zápasech jsme v lize uhráli dobré výsledky, jsme na dobré vlně. Chceme v tom pokračovat," uvedl záložník SCF a zároveň jeho klíčový hráč Vincenzo Grifo.

Köln vstoupil do ročníku katastrofálně, v posledních týdnech se ale lehce zlepšuje. Pořád ovšem mají jeho hráči na čem pracovat, protože k dokonalosti má jejich hra dost daleko. "V posledních pěti duelech jsme prohráli pouze jednou, což zní na první pohled pozitivně - fotbal totiž nevypadá tak, jak bych si představoval. Když vidím výkony, nejsem vždy spokojen. A já jsem člověk, který je rád spokojený. Takže musíme pracovat na tom, abychom byli spokojení," nabádá trenér Geißböcke Steffen Baumgart.

Hosté do regionu Breisgau dorazí bez dvou zraněných hráčů - levého beka Learta Paqarady a útočníka Sargise Adamjana. Jinak by měli být dle vyjádření Baumgarta kompletní. Freiburg dál postrádá náhradního brankáře Benjamina Uphoffa, obránce Christiana Güntera s Kennethem Schmidtem, středopolaře Yannika Keitela a forvardy Maximiliana Philippa s Danielem-Kofim Kyerehem.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Lienhart, Makengo - M. Eggestein, Höfler - Doan, Röhl, Grifo - Gregoritsch

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Hübers, Chabot, Heintz - Ljubicic, Martel - Thielmann, Waldschmidt, Maina - Selke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.73 - 4.28

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt

neděle 17:30

Leverkusen může udělat závěrečný krok k tomu, aby zůstal do konce kalendářního roku na samotném čele tabulky. Porazit musí před vlastními fanoušky Frankfurt, jemuž se od minulé reprezentační přestávky nedaří vůbec podle představ. Domácí na každý pád na bundesligové scéně v předešlých dvou kolech též jaksi polevili a potřebovali by se vrátit na vítěznou vlnu.

Nutno však podotknout, že remízy z duelů proti Dortmundu a s v popředí pořadí držícího se Stuttgartu nebyly ve finále žádným ostudným výsledkem. Naštěstí se druhému Bayernu hrubě nevydařil minulý ligový zápas, takže Bayer mohl slavit, že má stále slušný náskok na první příčce. A mimochodem mnichovský celek hodně nečekaně skolil právě nynější soupeř Die Werkself, tedy Eintracht.

Je až s podivem, že v předešlých šesti zápasech od konce listopadové mezinárodní přestávky zapsala parta trenéra Dina Toppmöllera svůj jediný úspěch zrovna proti bavorskému gigantovi. V ostatních případech, včetně DFB-Pokalu, prohrála. Když už se zdálo, že se skalpem Bayernu všechno srovná, přišel na řadu nezdar na evropském poli. A v Konferenční lize nestačili hosté venku na Aberdeen, nevstřelili přitom jedinou branku.

Domácí tak vlastně čeká pekelně nevyzpytatelná zkouška. Na jednu stranu vzbuzuje mužstvo z Hesenska respekt z drtivého vítězství nad v posledních letech neomezeným vládcem Německa, na druhou stranu nedokáže porazit druhořadý skotský celek či porazit v Německém poháru třetiligový Saarbrücken. "Frankfurt má jeden z nejlepších týmů v soutěži. Hraje ve vysokém tempu a s velkou energií. Má dobrého trenéra a silné hráče," varoval před jakýmkoli podceněním Xabi Alonso, kouč Bayeru, přestože jeho mančaft je pasovaný do role jasného outsidera.

Zatímco se Die Adler čtvrteční klání na evropské scéně nezdařilo, Leverkusen mohl slavit hladkou výhru nad Molde. Svou sérii neporazitelnosti už mimochodem protáhl od startu tohoto ročníku na dvacet tři utkání napříč všemi frontami. "Já očekávám Frankfurt ve verzi proti Bayernu,” dodával domácí lodivod. "Není ale pro nás vůbec důležité, jak hrál proti Aberdeenu nebo Bayernu. Soustředíme se jen na sebe. Musíme po čtvrtku dobře zregenerovat a připravit se.”

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Boniface, Wirtz

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, R. Koch, Pacho - Aurélio Buta, Dina Ebimbe, Larsson, Max - Knauff, M. Götze - Chaïbi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.29 - 6.00 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - VfB Stuttgart

neděle 19:30
Po uplynulém víkendu má Bayern co napravovat. Frankfurtskou blamáž již sice částečně napravil v průběhu týdne, jeho fanoušci by ovšem jistě uvítali zlepšení též v Bundeslize. To ovšem nebude jednoduché, neboť do Mnichova zavítá rozjetý Stuttgart.

Pětigólový příděl od Frankfurtu způsobil Bayernu první ligovou porážku v probíhajícím ročníku. Mnichované tak v tabulce německé nejvyšší soutěže setrvávají za vedoucím Leverkusenem a horko těžko jej do konce kalendářního roku předběhnou. Panikařit ovšem "Roten" ještě nemusí, pořád mají před sebou jarní polovinu sezóny. Během ní si zahrají taky vyřazovací fázi Ligy mistrů, do níž postoupili ze skupinové fáze, se kterou se rozloučili úterní výhrou na hřišti Manchesteru United.

Stuttgart se koncentruje výhradně na působení v německých soutěžích. Na rozdíl od Bayernu pořád působí v národním poháru a spokojen může být též se svým dosavadním účinkováním v Bundeslize. Zatímco na jaře se "Schwaben" jen taktak udrželi, nyní se díky parádním výkonům drží velmi vysoko. Před 15. kolem sídlili v tabulce na vynikajícím třetím místě se ztrátou pouhého bodu na Mnichovany.

V mnichovské Allianz Areně tedy bude k vidění souboj tabulkových sousedů. Favoritem zůstanou domácí, avšak Stuttgart se protivníka nebojí. "Musíme mít řešení pro různé fáze hry. I taková, která proti jiným soupeřům nemusí být tak výrazná. Musíme být stateční, věřit si a být připraveni trpět - pak máme šanci. Naše nedávné výsledky proti Dortmundu a Leverkusenu ukázaly, že jsme schopni hrát proti špičkovým týmům," vzkázal trenér VfB Sebastian Hoeneß.

Roten nicméně taktéž dobře vědí, jak silný tým na jejich hřiště v neděli dorazí. Pozor si hodlají dát především na dva forvardy VfB - Serhoua Guirassyho a Denize Undava. "Jsou velmi agresivními, silnými běžci. Oba útočníci jsou nebezpeční a jsou důležitou součástí jejich hry. Musíme bránit se stejnou energií a vůlí jako (v Manchesteru) na Old Trafford," řekl kouč Bayernu Thomas Tuchel.

Mnichovanům budou v neděli scházet tři zranění hráči - krajní bek Noussair Mazraoui a křídelníci Serge Gnabry s Kingsleym Comanem. K tomu ovšem není jisté, zda bude fit útočník a zároveň nejlepší bundesligový střelec Harry Kane. To stoper Matthijs de Ligt je po absenci zdráv a připraven bude taky záložník Jamal Musiala.

Hosté zatím netuší, zda jim pomůže obránce Waldemar Anton, jenž v uplynulých dnech řešil zdravotní potíže. Na marodce Stuttgartu dál figurují náhradní brankář Florian Schock, zadák Hiroki Ito a záložníci Nikolas Nartey, Lilian Egloff a Laurin Ulrich.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Laimer, Upamecano, Kim, Davies - Kimmich, Goretzka - Sané, Musiala, Tel - Kane

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Zagadou, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Millot, Führich - Undav - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.70 - 7.16

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Dortmund před týdnem nedokázal uspět proti Lipsku, není tak aktuálně v blízkém kontaktu s top čtyřkou, strategickou pro postup do Ligy mistrů pro následující sezónu. Pokud započteme do statistik i DFB-Pokal a milionářskou soutěž, nevyhráli hosté už čtyřikrát v řadě. Snažit se o další vítězství, na které čekají od konce listopadu, budou nyní na půdě desátého Augsburgu.

Tomu evidentně hodně prospěla změna trenéra, ke které došlo ještě během října. Pod velením Jessa Thorupa, který nahradil svého předchůdce Enrica Maassena, začala bavorská družina především pravidelně bodovat. Až v minulém kole dánský stratég utrpěl svou první porážku od té doby, co se mančaftu chopil. Před nepovedeným duelem v Brémách každopádně držel Augsburg slušnou šňůru šesti zápasů bez porážky.

Samozřejmě že Thorup nemohl být spokojený s vystoupením Fuggerstädter proti Werderu. Na druhou stranu nechtěl, lidově řečeno, dělat z komára velblouda. "Nebyl to prostě náš den,” hodnotil bezbodový rezultát. "Nechceme ale někoho vinit. Místo toho se z toho musíme poučit. Analyzujeme to utkání tak, jako jsme to dělali v předešlých několika týdnech po úspěšných výsledcích, a budeme se dívat dopředu,” vzhlížel už minimálně k nynějšímu klání s BVB. Kalendářní rok mimochodem zakončí Augsburg na půdě Stuttgartu.

Na poli Ligy mistrů zapsala Borussia parádní sukces. Postoupila do osmifinále z prvního místa ze skupiny, která byla už po samotném losu označována jako "ta smrti” v konkurenci PSG, AC Milán a Newcastlu. Ve středu uhrála cennou remízu s pařížským gigantem, byť se musela vypořádat s několika absencemi. "Jednoznačným cílem bude, abychom si přenesli to pozitivní ze zápasu s Lipskem, ale také z toho s Paříží, do dalších dvou důležitých utkání v Bundeslize. Ukázali jsme v nich, čeho jsme schopni," uvedl dortmundský stratég Edin Terzic, na jehož partu ještě do vánočních svátků číhá klání proti Mohuči. "Chceme svoje předchozí výkony opět překonat. Pokud to dokážeme, jsme si jistý, že budeme bodovat i v dalších případech,” zakončil.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - F. Jensen, Demirovič, Vargas - P. Tietz

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - M. Wolf, Süle, N. Schlotterbeck, Bensebaïni - Sabitzer, Can - Reus, Brandt, Bynoe-Gittens - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 4.07 - 2.16

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Union Berlín

sobota 15:30

Zatímco Mohuči výměna kouče zatím neprospěla, v hlavním městě Německa se pod vedením Nenada Bjelici začaly sbírat bodíky. Náskok na sestupovou zónu zůstává minimální, naopak ztráta na Bochum jest tříbodová. To by měla být pro hráče dostatečná motivace.

Tím spíše, že se v týdnu srdnatě snažili odvrátit prohru proti Realu Madrid. Nakonec se to nezadařilo, takže v pohárové Evropě klub končí, nicméně na poslední střetnutí v základní skupině bude jistě dlouho vzpomínat Alex Král, který dokázal skórovat. Přesto nástupce Urse Fischera nepřesvědčil o tom, že by si zasloužil pro ligový duel s die Unabsteigbaren místo v základní sestavě.

"Ukázali jsme, že za Realem zase o tolik nezaostáváme. V obou vzájemných kláních jsme prohráli jen o gól. Teď se musíme soustředit jenom na Bundesligu, ale jsem si jistý, že skutečnost, že jsme mohli hrát proti tak kvalitním týmům, nám určitě pomůže. Na svá představení můžeme být pyšní," nechal se po úterním utkání slyšet chorvatský lodivod, který naposledy vedl turecký Trabzonspor.

Thomas Letsch v minulé sezoně dovedl svou skvadru na čtrnáctou příčku, jenže za cenu nejhorší defenzivy ze všech účastníků. Ani v letošním ročníku se dosud nepodařilo obrannou řadu zorgazinovat tak, aby průměr inkasovaných gólů pokud možno nepřesáhnul dva na zápas. Pravda, může za to i týden stará partie proti Hoffenheimu, jehož hráči překonali Manuela Riemanna hned třikrát.

Tentokrát bude nutné si hlídat především Kevina Vollanda, jenž dal v předchozích dvou mačích pokaždé gól, ale zároveň se Unionu v současnosti daří rozehrávka standardních situací. Minulý vzájemný zápas vítěze nepoznal. A ani ten aktuální, ve kterém se mimochodem střetnou dvě nejstarší družiny v Bundeslize, nemá jednoznačného favorita.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Mašović, Schlotterbeck, Bernardo - Losilla, Osterhage - Asano, Stöger, Antwi-Adjei - Paciência

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Juranovic, Knoche, Leite, Roussillon - Khedira - Hollerbach, Volland, Haberer, Becker - Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.61 - 3.38 - 2.88

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

SV aktuálně tlí na osmnácté příčce, ač má na svém kontě stejný počet vstřelených branek jako kupříkladu osmý Freiburg. V kolonce výher sice stále zůstává dvojka, nicméně VfL jsou krátce před zimní přestávkou určitě k poražení.

Die Lilien vědí, jaké to je na Vlky vyzrát. Podařilo se jim to v roce 2016, kdy využili početní převahy a vyhráli 3:1. Nikdo ze střelců však už v klubu nepůsobí. A k dispozici nebudou ani zranění Fraser Hornby, Marvin Mehlem a Braydon Manu. Trenér Torsten Lieberknecht přesto věří, že se po sedmi utkáních (aktuálně nejdelší šňůra ze všech osmnácti mančaftů) podaří zvítězit.

"VfL rozhodně respektujeme, ale to neznamená, že bychom z nich měli strach. Budeme chtít hrát odvážně, agresivně a útočně. Samozřejmě s tím, že nehodláme zbytečně riskovat. Posledně jsme doma dokázali Wolfsburg porazit a naše fanoušky chceme třemi body potěšit i tentokrát." Padesátiletý kouč věří, že se střelecky prosadí Tim Skarke, jenž se zatím může pyšnit čtyřmi zářezy.

Na opačném pólu tým střelecky táhne Jonas Wind, který se na Merck-Stadion am Böllenfalltor možná dočká jubilejní desáté trefy v probíhajícím ročníku. V posledních třech střetnutích ovšem neskóroval, což mimo jiné znamenalo vyřazení dolnosaského celku z DFB-Pokalu. Nutno dodat, že v základu by znovu neměl chybět Václav Černý, který zatím jednou skóroval.

"Ze sportovního hlediska se rozhodně nenacházíme na pozici, kde bychom chtěli být. Zažíváme výsledkovou i herní krizi. Jsem ovšem maximálně přesvědčený o tom, že je jen otázkou času, kdy se všechno obrátí k lepšímu. Očekávám, že v Darmstadtu to bude do poslední sekundy velmi náročné utkání," hodnotil Niko Kovać, jenž nemůže využít služeb Lukase Nmechy, Patricka Wimmera, Amina Sarra, Rogéria ani Maximiliana Arnolda, který stojí kvůli karetnímu trestu.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Gjasula, Isherwood - Bader, Kempe, Holland, Nürnberger - Pfeiffer - Skarke, Honsak

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Lacroix, Jenz, Zesiger - Baku, Vranckx, Svanberg, Maehle - Černý, Majer - Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.82 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

Die Nullfünfer nepozměnili výrazně kádr, přesto spadli do podobných problémů jako Union Berlín. Na rozdíl od klubu z hlavního města se jim stále nepodařilo vystoupat nad sestupové pásmo. Nicméně věří, že by se to mohlo povést po 15 kole, kdy do MEWA Areny zavítá úřadující šampion 2. Bundesligy, který při svém premiérovém ročníku mezi elitou dokázal nastřádat už 14 bodů.

Ty poslední tři díky výhře v nováčkovském souboji s Darmstadtem, ve kterém se dvakrát prosadil obránce Patrick Mainka a jednou Jan Schöppner. Oba by neměli scházet v základní sestavě ani tentokrát. Jistojistě se do ní naopak nedostanou Thomas Keller a Elidon Quenai, kteří jsou aktuálně zranění.

"Mohuč v domácím prostředí složitěji sbírá body, které se nám nedaří přivážet ze soupeřových stadionů. Přesto nezvolíme vyčkávací taktiku a budeme chtít hrát aktivně. Očekáváme, že se nás soupeř pokusí držet pod tlakem a že nám nebude chtít nechat volný prostor. Rozhodně očekávám náročný zápas," prohlásil kouč Frank Schmidt, jenž v Bádensko-Württembersku trénuje už od roku 2007.

Zato jeho protějšek Jan Siewert se dočasně ujal kormidla na začátku listopadu, kdy nahradil odvolaného Bo Svenssona, pod jehož vedením tým předváděl především v minulé sezoně krásný ofenzivní fotbal, což ve finále znamenalo devátou příčku. K té má bývalý klub Zdeňka Pospěcha v této fázi soutěže daleko i proto, že s přímou konkurencí v boji o udržení nedokáže uhrát více než remízu.

"Heidenheim zatím dokázal nastřádat o něco více bodů než my, ale my se soustředíme především na sebe. Nejde o to, abychom hráli atraktivně, ale abychom bodovali. Bude nutné proměňovat gólové příležitosti. Musíme být odvážní a efektivní. V naší současné situaci je důležitý každý bod," prohlásil Siewert, jenž bude postrádat Guilavoguie, Hanche-Olsena, Leitsche, Weipera a Robina Zentnera.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Batz - van den Berg, Kohr, Caci - da Costa, Krauß, Barreiro, Mwene - Gruda, Richter - Ajorque

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Busch, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Maloney - Schöppner, Beck - Dinkçi, Kleindienst, Beste

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.19 - 4.88

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - TSG Hoffenheim

sobota 18:30

Lipsko před týdnem získalo důležitou výhru na půdě Dortmundu, výrazně si totiž pojistilo své postavení v top čtyřce bundesligové tabulky. Do konce kalendářního roku by velmi rádo zůstalo minimálně na svém, může na každý pád ještě reálně prohánět třetí Stuttgart i druhý Bayern. K tomu ale potřebuje zvládnout dva závěrečné zápasy, ten úvodní proti Hoffenheimu.

Parta trenéra Pellegrina Matarazza nicméně patří v německé nejvyšší soutěži rozhodně k tomu lepšímu, a ačkoli v předešlých několika týdnech nevykazovala úplně dobrou formu, z dlouhodobého hlediska usiluje o pozice zaručující účast v pohárové Evropě pro následující ročník. Hodně se celku ze Sinsheimu ulevilo především v minulém kole. Porazil před vlastními fanoušky Bochum, a utnul tak nelichotivou sérii čtyř ligových utkání bez výhry. Tahle šňůra mimochodem přišla na řadu poté, co Die Kraichgauer zaznamenali nezdar v DFB-Pokalu zkraje listopadu.

Lipsko ve středu završilo svou pouť v hlavní fázi Ligy mistrů duelem s Young Boys Bern a tříbodovým skalpem švýcarského soupeře vlastně potvrdilo, že si postup do osmifinále milionářské soutěže zasloužilo. Měsíc prosinec Die Roten Bullen vychází zatím parádně, získali na své konto tři výhry ze tří, kromě úspěchu s BSC porazili také Heidenheim a BVB. "Středeční vítězství nám dodalo energii, kterou chceme využít v příštích pěti dnech,” vzhlížel domácí stratég Marco Rose k závěrečnému programu tohoto roku.

Hoffenheim má oproti svému protivníkovi tu výhodu, že nepůsobí na evropských frontách a po fyzické stránce pro něj není sezóna určitě tak náročná. Domácí v tomto ohledu mají daleko těžší úlohu. "Nechceme ale dělat velký povyk kvůli únavě,” nehledal výmluvy Rose. "První polovina ročníku je vždycky velmi dlouhá, obzvláště pak pro hráče, kteří ještě reprezentují. Je to velmi intenzivní ze všech možných úhlů pohledu, a to také z psychického aspektu. Proti Young Boys jsme sestavu prostřídali. A mohli jsme vidět, že hráči, kteří byli na hřišti, odvedli dobrou práci,” těšilo ho.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Klostermann, Lukeba - Henrichs, X. Schlager, A. Haidara, Raum - Baumgartner, Simons - Openda

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Vogt, Akpoguma - Kadeřábek, Grillitsch - Bülter - Prömel, Stach - Bebou, Kramarič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 6.01 - 8.71

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Werder Brémy

pátek 20:30

Mönchengladbach před týdnem opět ukázal, že se mu mimo svůj stadion tolik nedaří. Podobný problém ovšem mají též Brémy, které v pátek dorazí právě na hřiště Borussie. Potvrdí se bilance obou mužstev a zůstanou tři body v Porýní? Nebo se Werder dočká první venkovní výhry v probíhajícím ročníku?

Zatímco v domácím prostředí zvítězil pětkrát za sebou (včetně dvou mačů v DFB-Pokalu), venku uzmul Gladbach za poslední čtyři soutěžní zápasy jediný bod za remízu ve Freiburgu. Před týdnem "Hříbata" neuspěla v Berlíně, kde tamnímu Unionu dovolila ukončit přes tři měsíce trvající čekání na vítězství.

Střídavé výkony na rozličných stadionech ale Glabach zas tak neznervózňují. "Výkyvy jsme v této sezóně očekávali. Nemáme s tím problém. Výkyvy nám ukazují, co je třeba udělat, kde se musíme zlepšit. Jen málo týmů, třeba první ligová čtyřka, nemá v sezoně výkyvy. My mezi ně momentálně nepatříme. Proto je špatný zápas nebo negativní výsledek součástí naší hry," řekl trenér Hříbat Gerardo Seoane.

Brémy řeší podobný problém jako Borussia, avšak na rozdíl od Gladbachu nesbíraly v poslední době moc bodů ani před vlastními příznivci. Až uplynulý víkend Weserstadion jásal. Werder totiž přemohl Augsburg a zvítězil poprvé od konce října.

Paradoxní přitom je, že v uplynulé sezóně sbírali "Grün-Weißen" body spíše venku. "Oproti předchozímu ročníku jsme ale nezměnili žádné procesy, které by to nějak vysvětlovaly. Někdy to vychází ze hry, ze soupeřů nebo z momentální formy. Doma se nám zatím daří lépe," krčí rameny lodivod Brém Ole Werner.

Na marodku Werderu přibyl v průběhu týdne zadák Marco Friedl, dlouhodobě pak Grün-Weißen nemohou počítat se stoperem Amosem Pieperem, záložníkem Nicolaiem Rappem a útočníkem Leonem Opitzem. Zdravotní potíže řešil v uplynulých dnech i brankář Michael Zetterer, proti Gladbachu by ale neměl chybět v sestavě stejně jako středopolař Romano Schmid, jenž se nedávno domluvil na prodloužení smlouvy s SVW.

Hříbata dál postrádají gólmana Jonase Omlina, obránce Ko Itakuru s Tonym Jantschkem a Lukasem Ullrichem, záložníka Hannese Wolfa a útočníka Jordana Siebatcheu. Bolístky navíc dál řeší další forvard Tomáš Čvančara, jehož start proti Brémám zůstává nejistý. Speciální zápas může odehrát mladý zadák Borussie Fabio Chiarodia, jenž v létě přestoupil do Gladbachu právě z Werderu.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Scally, Elvedi, Wöber - Weigl - Honorat, Koné, Reitz, Netz - Pléa - Čvančara

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Veljković, Stark, Jung - Weiser, Stage, Deman - Schmid, Bittencourt - Borré, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.93 - 3.26

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
14
11
3
0
39 : 12
36
2
Bayern Mnichov
13
10
2
1
44 : 14
32
3
VfB Stuttgart
14
10
1
3
34 : 16
31
4
RB Lipsko
14
9
2
3
34 : 15
29
5
Borussia Dortmund
14
7
4
3
28 : 23
25
6
TSG Hoffenheim
14
7
2
5
28 : 24
23
7
Eintracht Frankfurt
14
5
6
3
24 : 16
21
8
SC Freiburg
14
6
3
5
17 : 23
21
9
FC Augsburg
14
4
5
5
23 : 27
17
10
Borussia Mönchengladbach
14
4
4
6
28 : 31
16
11
VfL Wolfsburg
14
5
1
8
18 : 25
16
12
Werder Brémy
14
4
2
8
20 : 27
14
13
1. FC Heidenheim
14
4
2
8
21 : 30
14
14
VfL Bochum
14
2
7
5
15 : 29
13
15
Union Berlín
13
3
1
9
15 : 28
10
16
1. FC Köln
14
2
4
8
10 : 24
10
17
1. FSV Mainz 05
14
1
6
7
12 : 26
9
18
SV Darmstadt
14
2
3
9
17 : 37
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
Martin9719

Přidá se někdo další?

Reagovat
cologneFC

To je spoločné vyhlásenie všetkých aktívnych fanúšikovských scén v Nemecku.

Reagovat
Martin9719

A tak koukám že Jinoch na Nova sport to taky nepochopil.

Reagovat
cologneFC

Ten je úplne mimo čo sa tohto týka

Reagovat
andrew96

Ostuda. Přitom nelze říct, že by se o tom nedalo něco přečíst.

Reagovat
Martin9719

No tak já to taky třeba nevěděl, resp. čekal jsem něco na toto téma ale přesné info jsem neměl. Každopádně říct, že Borrusia park umrtvil gól Brém je fakt na palici když bylo ticho od 1. vteřiny.

Reagovat
andrew96

Od komentátora bych očekával nějakou přípravu. A stačí prosrollovat twitter anglicky mluvících/píšících novinářů a nelze se tomu vyhnout.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

Všechny kluby z 1. i 2. Bundesligy.

Pouze zápas Lipsko-Hoffenheim se odehraje za standardní atmosféry.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Martin9719

Á sorry, jsem trochu pozadu. Lipsko - TSG to je šlágr kola, ještě to musí jít v sobotu v 18:30, jakoby to nemohli vyměnit např. za Mainz.

Reagovat
Martin9719

Borré!

Reagovat
Rudnevs

Schalke - forma tentokrát dobrá. Individuálne chyby hráčov ako Mohr či Kaminski, ktorí občas v dôležitých momentoch zamrznú ako Samsung z roku 2012, a zlý výkon rozhodcu Sieberta (dal nám redku miesto penalty) nás stáli dva body. Pred zápasom by som ale remízu s jedným z najsilnejších tímov v lige bral a myslím, že aj po zápase môžem povedať, že predvedená hra bola dobrým signálom k možno menej ustarostenej jari. Som zvedavý, ako sa to v zime podarí doplniť (Pfeifer z Augsburgu?)

Keke Topp krásny gól

Reagovat
Martin9719

Pro Schalke je určitě dobré, že se teď spíš začíná stabilizovat sestava. Kalas si koukám taky docela drží standart. Důležité je taky pro Schalke, že nebodovala Hansa. Mohl by to jinak být i Pfeiffer z SVD kterému to hostování z VFB taky zatím nesedlo. Za "přibrždění" týmu hrajícího o postupové pozice samozřejmě náleží pochvala.

Reagovat
Rudnevs

No na tohto druhého Pfeiffera som už aj zabudol, ťažko povedať, či by bol platnou posilou. Kalas da stal asi lídrom obrany (nie že by to pri tej konkurencii bolo ťažké, ale najlepší stopér Schalke jednoznačne).

Inak, Hansa mala i proti neproblémovému Paderbornu zasa problémy s fanúšikmi… klasika.

Reagovat
Martin9719

Tam se spíš mluvilo, že u SVD mu to hostování moc nepřináší takže by ho třeba mohli stáhnout a poslat jinam, ale pro Schalke nepravděpodobné.

Reagovat
Rudnevs

Útočníka asi hľadáme, obzvlášť keď chceme odovzdať Poltera… som zvedavý, čo nakoniec vymyslia. Toto bude zaujímavá zima.

Reagovat
Martin9719

No u nás asi ne. Teď jsem dokonce našel info, že Hertha bude mít problém udržet i ty lepší hráče z mládežnických akademií (dělají si zálusk Bayern, VFB např.), protože se šetří kde se dá a snižuje se komfort právě i třeba pro mládežníky, tudíž ostatní kluby nabídnou víc. Jsou zrušeny myslím nějaký hotely před zápasy atd. Vedení hlavně není nadšeno Dardaiovými letními posilami typu Bouchalakis, Hussein i Karbownik který stál Herthu 2,5 mega což je na momentální poměry hodně. Dardai s ním hlavně počítal do středu zálohy a tam se nechytl. Krajní bek byla až záložní varianta.

Reagovat
Rudnevs

Zaujímave, o Karbownika sme sa zaujimali v lete aj my a bola to vysnená posila každého fanúšika z twitteru. Keď neprišiel, strhla sa kritika na vedenie. Myslel som, že v Herthe mu to šlo, rovnako tak Bouchalakisa som mal doteraz da dobrú posilu.

Reagovat
vladino10

Nevadí rudy tu si daj videjko potesis sa https://youtu.be/LcipTB6IACg?si=o_apujrIQ2ag-iGg

Reagovat
Rudnevs

Paráda, Edu a jeho životný zápas Aj tak v pamäti ostane najmä ale gól Stankovica.

Zrovna cez víkend som tiež pozeral staré zostrihy zápasov, bundesligu z 2012/13, HSV siedme a Schalke štvrté, to je nostalgia…

Reagovat
Firkraag

Co se děje v píčoderby?

Reagovat
Martin9719

Vernere, Vernere, zase je to bez chuti a bez zápachu, dělej s tím něco..

Reagovat
Martin9719

Ittrichu jak ty můžeš pískat profesionální soutěžě...předem řeknu, že výsledek jsme si způsobili sami, zejména protože Reeseho rýmička, ale to co se dneska pískalo to je jak když to chceš záměrně rozkouskovat na okrese aby se co nejdýl nehrálo tak prostě pískáš každý střet kdykoli se o sebe někdo otře rukama, tělem, nohama i po odehrání míče. Červená velice diskutabilní. Dát se mohla i nemusela, vzhledem k tomu co ale pískal tak to sedělo do jeho metru. Asi budeme pár zápasů po přestávce bez Floriana, protože jeho výstup před kamerou a po zápase se bude brát v potaz.

Reagovat
Rudnevs

Ako vidim, oboch nas zarezali rozhodcovia. Co hovoris na Reeseho vyjadrenia o opusteni klubu?

Reagovat
Martin9719

Tak jsem zase asi mimo. To mi řekni zdroj. Prolezl jsem twitter, insta, vše ale nic takového nevidím. Včera/dnes vím že vyšel na Sky jeho životopis v rozhovoru, ale to jsem si celé nepustil, tak leda tam, že by se zmínil. Zaznamenal jsem zprávy z minulých týdnů, že Köln nebo Werder mají zájem, spíš teda asi Köln, protože u Vernera by hrál nevím kde. Leda by ho přeučil na LWB kam určitě hledá posilu.

U nás jsme se zařízli výhradně sami svoji hrou, ale sudí nám moc pomoct teda nechtěl.

Reagovat
Rudnevs

Na Transfermarkte sa písalo niečo o tom, že ak Hertha nepostúpi, Reese chce odísť… ale nenašiel som tam jeho vyjadrenie k tomu, iba to bolo v podnadpise, tak ťažko povedať, ako to vlastne je.

Reagovat
Martin9719

Takové info spekulační jsem našel taky, ne teda přímo z Reeseho úst. On podepsal v Herthě totiž ještě za Sandra Schwarze v zimní přestupáku a měl sen si zahrát Bundesligu. Nedoufal, že Hertha spadne. Z toho to plyne. Samozřejmě si myslím že je nereálné v případě nepostupu, což jsme se zase včera malinko vzdálili, že určitě půjde do Bundesligy. Výhoda je, že určitě nepůjde v např. už teď v zimě do Kölnu, protože tam nemá jistotu 1. Bundesligy pro příští sezonu. Někteří fans Werderu už ho teda vítají a vytvářejí koláže s jeho fotkou u Weserstadionu. Upřímně si myslím, že on by mohl být spouštěčem úpravy rozestavení. Z leva Reese, vpravo Dinkci, na hrotu Ducksch to by mohlo být zajímavé.

Reagovat
Salfovic

Může v neděli chytat Nubel?

Vzhledem k jeho letošním výkonům by měl asi Bayern zvážit, zda je vhodné se ho definitivě zbavit.

Reagovat
Martin9719

V Bundeslize nebývá zvykem aby nechytal hráč proti "svému" klubu když je na hostování.

Reagovat
andrew96

Co tam jako hledali? Schlotterbeck je prostě neumětel. Už s ním pomalu ztrácím nervy.

Reagovat
Martin9719

Podle mě buď ruka Demiroviće nebo ten kontakt nohama o sebe.

Reagovat
DidusIneptus

Já taky. Možná až mu začnou růst fousy, budem ho chválit

Reagovat
Werkrider

Dneska laskavě Lautern 3 body prosím... bylo by načase.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
DidusIneptus

Souhlas

Reagovat
Martin9719

Mě teda spíš straší ten Kiel, to bude další Heidenheim v 1. Bundeslize?

Reagovat
Werkrider

Tak ta tři postupová místa teď vypadají na rozmach Hamburku a okolí, to je až neuvěřitelné. :D

Reagovat
Martin9719

2. Bundesliga nemá absolutně logiku. Na konci září jsme v Kielu vyhráli a to v tabulce ještě tou dobou nebyli podle mě nijak vysoko a teď první. Pauli teď taky párkrát ztratila, stejně tak v HSV už se volá po konci Waltera, H96 po pár kolech taky úplně mimo a Lautern skoro na sestup.

Reagovat
andrew96

Zrovna Kiel je v 2. BL jednou z mála konstant, která dlouhodobě hraje dobře. Totéž platilo o Heidenheimu i Darmstadtu. Pokud do 1. BL postupují takové kluby, které dlouhodobě dělají dobrou práci, nemám s tím problém.

Reagovat
Rudnevs

HSV v Nürnbergu vyhralo a tým pádom sa asi Walter udrží. Z toho, čo som ale videl highlights, tak kľudne mohol vyhrať Der Club, HSV to akurát ku koncu uhaluzilo. Takto sa zasa nič nestane a všetko ostane po starom.

Hannover vyzeral spočiatku nádejne, ale úplne si to posrali, rovnako ako Kaiserslautern. Tí tú výmenu trénera proste posrali a teraz to nevyzerá vôbec dobre. Dnes prehrali ešte aj s Braunschweigom, a to je čo povedať.

Herbstmeister nakoniec nenápadný Kiel. Oni hrajú ten futbal dobre už dlho, čiže skôr či neskôr postúpia. Narozdiel od Heidenheimu mi ten klub príde zaujímavý nakoľko je z bundesligou neosídlenej časti Nemecka a celkovo je tak nejak zaujímavejší.

Reagovat
Martin9719

Teď je pro HSV výhoda, že už ten podzim skončil takže můžou do jara posílit jak herně tak kádrově. Je pravda, že ten sever Německa by v 1. BL hodně dobře posílil což už tady asi nějaký rok nebylo. Napadá mě taková věc jak jsi říkal o odchodu Reeseho, tak co se mu vlastně teď honí hlavou když vidí Kiel který je 1. v tabulce.

Reagovat
Rudnevs

S tým Reesem dobrý postreh.. ešte k tomu keď si vezmeme, že Kiel je jeho rodné mesto a domovský klub. Občas nie je dobré tie rozhodnutia uponáhľať. Hneď mi napadá Alexander Baumjohann, ktorý mal dve životné sezóny (raz Gladbach a raz Lautern) a následne zakaždým netrpezlivo zmenil klub a už na to nenaviazal.

HSV nakoniec nejakym spôsobom dalo aspoň tretie miesto. O dva body menej ako St. Pauli. Trošku ironické vzhľadom na to, že Pauli odohralo “životnú Hinrunde”, zatiaľ čo Hinrunde v podaní HSV bola “čistá katastrofa”, ako sa často v médiach skloňuje.

Reagovat
Martin9719

Ale nemyslím si, že by z toho zatím dělal Reese nějaké závěry. To angažmá ho hlavně vystřelilo asi na nejlepšího hráče 2. Bundesligy což by v Kielu třeba ani nebyl. Ale pokud by BSC nepostoupilo tak si myslím, že je neudržitelný. Možná pro něj i lépe, protože si uhraje angažmá v lepším týmu 1. Bundesligy než bude Kiel případně pokud postoupí.

Reagovat
Rudnevs

Pravda, Hertha je veľká značka a urobil si tam veľké meno. Určite nemá čo ľutovať. Navyše aj marketingovo jeho meno vďaka Herthe riadne vyrástlo. Viď číslo followerov atď.

Inak, už sa hovorí o prvých zimných posilách Schalke. Okrem zmieneného Pfeifera a Churlinova sa odniekadiaľ vynorilo meno Kvistgaardena z Brøndby. To už kľudne môže prísť aj Ronaldo a Messi

Reagovat
DidusIneptus

Bayer - Eintracht 4:1 je můj tip.

Reagovat
DidusIneptus

Bayern - Stuttgart 3:3, bude to wunderspiel!

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa ich Bayern zbúra.. oni vedia takéto veľké zápasy. Naopak vždy stratia buď proti Gladbachu s Frankfurtom alebo proti niekomu, kde to nikto nečaká.

Reagovat
DidusIneptus

Může se to stát, je to kulatý. Jednou Bayern schytá nečekaný debakl 1:5, příště to může být opačně - 5:1

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Werkrider

Pokiaľ bude hrať VfB tak jak proti nám, bude mať Bayern rovnaké problémy jak my.

Tipoval by som gólové hody, niečo ako 2:3

Reagovat
Martin9719

Tohle pro Köln není dobré. Teď měli 2 zápasy ve kterých se měli jednoznačně chytit a vypadá to, že z toho nevytěží ani gól.

Reagovat
Nickname 9

Tak prej naši ultras chystaj pyroshow, kterou ,,Mnichov ještě nezažil" na protest vstupu investorů.

Reagovat
cologneFC

Som zvedavý, že či aj pokuta potom príde…

Reagovat
Rudnevs

Vy ste na pyro minuli 600 000 € To ste mohli mať za to hráča

Reagovat
cologneFC

No hlavne na zväze by mohli vytiahnuť hlavu z piesku. Pokuty sú likvidačné a kluby s tým nevedia spraviť nič. Je to súčasť fanúšikovskej kultúry, nikomu sa nič nestalo (nemyslím iba teraz v Kolíne).

Inak podľa katalógu trestov je trest 1000€ za každý vhodený predmet na plochu. Tak som zvedavý, že ako vyriešia tie čokoládové peniaze. Lebo za každý by mali dať pokutu 1000€.

Scheiss DFB & DFL!

Reagovat
Rudnevs

No ono je pravda, že klub za to v podstate nemôže a čiastku musí zaplatiť on. Klub by asi pyrotechniku na štadión nemal pustiť, ale ono tomu ťažko zabrániť, kto si chce nájsť spôsob, ako prejsť cez SBS, ten si najde. Fans takto vlastne trochu škodia aj vlastnému klubu…

Reagovat
cologneFC

Samozrejme, že čo sa týka finančného hľadiska, tak klub poškodia. Ja tu hovorím o výške trestu, tie tresty sú likvidačné.

Na štadión prenesieme kedykoľvek akékoľvek množstvo pyrotechniky. Samozrejme aj medzi ultras sú rôzne obmedzenia, napr. delobuchy v sektore sú neprípustné. Ale bengálske ohne alebo dymovnice nikomu neublížia. A páči sa to 99% divákom na zápase.

Deje sa tak v podstate všade v Európe. Neviem aké sú tresty za pyro inde, ale DFB ide už zbytočne za hranicu. Aby sme museli zaplatiť 600.000€, tak to je postavené na hlavu.

Reagovat
Rudnevs

Je to strašne moc.. v takejto výške tie sumy predsa zvyčajne nikdy nebývali, nie? To sa hodne čudujem…

Reagovat
cologneFC

Asi chceli dať exemplárny trest. A vyšlo to na nás. Ale podľa mňa si tým iba poškodia, lebo pyro neprestane a už budú musieť dávať takéto tresty. A skôr či neskôr sa kluby vzbúria.

Reagovat
Martin9719

To je jen další jednoduchá ideologie viz elektromobily např. Nechceš si to koupit? My tě postupně donutíme. Tady stanovili takové částky, aby si ty protesty prostě časem nikdo nemohl dovolit, pokud se skutečně dodrží ty částky. To může mít za následek rozkoly mezi fans a kluby, pak nedej bože nějaké zavírání vstupu pro ultras. A pokud se fans třeba na pokyn klubů uklidní a utichnou takové protesty tak se dosáhne svého a fans utřou. Samozřejmě kluby si to ve většině prosadili sami. Ale na Bayernu nakonec žádné pyro nepřišlo, takže si to někdo asi rozmyslel.

Reagovat
cologneFC

Rozkoly medzi fans a kluby podľa mňa nehrozia. Veď v podstate fanúšikovia sú klub. Ale viem čo tým myslíš. Väčšinou v klube vedia keď sa chystá pyro a nemajú s tým problém. Samozrejme pri treste, aký sme dostali my (mám pocit, že DFB chcelo dať niekomu exemplárny trest), to už problém je.

Ale ako píšem, fanúšikovia sú klub a vedenie si to uvedomuje. Pretože nakoniec vždy prídu voľby a moc majú v rukách fanúšikovia. Toto o čom sa bavíme je maslo na hlave DFB. Potom sa čudujú, že v každom kole sa na nich kričí a sú proti nim vyvesené bannery. Stačí sa pozrieť na reprezentáciu, to je dielo DFB. V podstate prestala v Nemecku zaujímať ľudí. Smutné.

Reagovat
Martin9719

Jasný, to se může stát asi spíš jen v ČR, že Sparta měla párkrát např. zavřené hřiště atd. V Bundeslize taky nevěřím, že se něco takového reálně stane, ale vztahové atmosféře v klubech to nepřidá. No ten přátelák s Tureckem se hodně řešil ani ne tak z hlediska herního jako spíš toho co bylo vidět na tribunách a vůbec nějakých společenských vztahů v Německu. A to o něčem vypovídá. Obávám se aby Euro pro Německo nedopadlo větší katastrofou než se očekává. A taky bych měl docela obavy z hlediska bezpečnosti.

Stejné to máš i tady v ČR. Mě psal můj strejda co žije v USA, zda jsem si žádal o lístky na ČR na Euro a kolik mailů jsem tam poslal, na což jsem odpověděl, že mě to ani nenapadlo udělat. Fačr je určitě v mnoha ohledech horší než DFB akorát tady proti tomu nikdo krom médií vystupovat nebude už jen proto jaká je tu účast vyjma pár klubů na tribunách.

Reagovat
Salfovic

To jsem se chtěl zeptat, to je strašná pálka, za pyro to snad bude světový rekord, to měli za recidivu ?

Reagovat
cologneFC

Máme pocit, že DFB chcelo dať exemplártny trest. A vyšlo to na nás. Lebo pyro máš takmer stále na ligových zápasoch. Vyslovene im išlo o to, aby dali exemplárny trest.

Reagovat
Nickname 9

Jo aha, tak nic. Ale zase na druhou stranu takovýhle pyro jsem doopravdy ještě neviděl

Reagovat
dave30

57.minuta a rozhodnuto. Už by tam mohl poslat i ty naše kluky. V každém případě Wirtz a Boniface budou muset zřejmě odejít, aby si zahráli...

Reagovat
Hachim Mastour

gool

Reagovat
Bayern +

Pavlovic - Guereiro zatiaľ lepší než Kimmich - Goretzka v poslednej dobe

Reagovat
vladino10

Niežeby to bola ťažká úloha

Reagovat
Rudnevs

Ten Pavlovic vyzerá zaujímavo Konečne opäť nejaky mladý odchovanec vo farbách Bavorov

Reagovat
Bayern +

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele