O víkendu jaro, příští týden přijde mrazivý zlom. Meteorologové zpřesnili výhled na Vánoce

Praha

I o třetím adventním víkendu bude nezvyklé teplo, rtuť se vyšplhá až k 10 °C a místy vysvitne slunce. Zlom by měl přijít v polovině příštího týdne. Od středy by se mělo zase začít ochlazovat. I tak je podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) šance na bílé Vánoce mizivá.

sobotu bude velká oblačnost, místy se však může objevit i sluníčko. Srážek bude minimálně, a to převážně ve formě slabého deště nebo mrholení. Větší množství srážek se očekává zejména v horách na severu a severovýchodě. „V polohách nad 700 metrů může spadnout i sníh nebo mrznoucí srážky,“ upozornil meteorolog Filip Smola ve vysílání CNN Prima NEWS. Teploty se budou pohybovat mezi 3 a 7 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Dočkáme se bílých Vánoc? Podívejte se, kde by podle expertů mohlo na Štědrý den nasněžit

Ani v příštích dnech se zpočátku ochlazovat nebude, naopak teploty ještě porostou. V neděli můžou vyšplhat až k 10 °C. Dál bude převažovat oblačno. Sněžit by mohlo jen v polohách nad 1 000 metrů nad mořem a spíše na severovýchodě. V nižších polohách musíme počítat s deštěm nebo smíšenými srážkami.

pondělí budou teploty rovněž dosahovat až 10 °C, obloha bude podle meteorologů stále oblačná, místy by se však mraky mohly roztrhat, někde bude až polojasno.

Toto počasí vydrží prakticky až do poloviny příštího týdne, zlom by měl přijít ve středu s příchodem studené fronty. „Teploty by pak měly směrem k Vánocům klesat, zatím je to však potřeba brát s rezervou,“ sdělil Smola.

Česko se letos bílých Vánoc nejspíš nedočká. „V tuto chvíli je pravděpodobnější ta blátivá varianta, nicméně tu sněhovou zatím stoprocentně nevylučujeme,“ sdělil meteorolog.

Tagy: