To nejlepší z Tarantina a Afflecka! Netflix právě přidal 10 výborných titulů

Vítané "novinky" na Netflixu.

Foto: Karlík a továrna na čokoládu (Warner Bros.), Black Adam (Warner Bros.), Nespoutaný Django (The Weinstein Company)

Netflix v polovině prosince rozšířil svou knihovnu o velice zajímavé kousky. Do nabídky streamovací jedničky se vrátily možná dvě nejlepší tarantinovky vůbec, kultovní Pulp Fiction a Nespoutaný Django z roku 2012, a fanoušci Bena Afflecka zcela jistě ocení comeback Dobrého Willa Huntinga a jeho režijní prvotiny Sbohem, baby.

Black Adam

akční / sci-fi

Podobně jako v případě Aquamana od Jamese Wana, je na Black Adamovi nejlepší to, že ničím nezpochybňuje to, co nám servíruje. Ač místy je to přitažené za vlasy, tak přesto umí dobře pobavit a dát fanouškům to, pro co si přišli. Dalo by se říci, že je tu všechno – nové postavy a propojení, našlapaná akce plná CGI a jakási příběhová linka. Black Adam se do značné míry jeví jako typický komiksový blockbuster, ale nutno říci, že i tak to dělá docela zábavným způsobem.

Diagnóza: Šampión

sportovní / životopisný / drama

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné.

Dobrý Will Hunting

drama / psychologický

Dva mladí nováčci si napsali scénář a zahráli hlavní postavy. Lépe to snad dopadnout nemohlo. Matt „Jason Bourne“ Damon a Ben „odsuzován“ Affleck skutečně napsali inteligentní, srdečný a hlavně svěží a vtipný scénář s několika dechberoucími monology a vtipnými dialogy. Perlička v podání psychiatra Robina Williamse snad ani nemohla být lesklejší. Nádherný laskavý film, který vyzdvihává do výšin ještě nadpozemská hudba Dannyho Elfmana a přesná režie Gus Van Santa. Poetika, rozhodnutí a zábava v jednom pěkně zabaleném celku.

Chlapec v pruhovaném pyžamu

drama / válečný

Oběma je osm let, oba mají rádi dětské hry a postrádají přátelství. Jeden pochází z rodiny nacistického důstojníka a druhý z židovské rodiny. Seznámí se přes plot a začnou si spolu hrát, aniž by tušili, co se kolem nich děje. Bruno (syn důstojníka) nerozumí tomu, proč Shmuel má na sobě pruhované pyžamo, nedostává pořádně najíst a musí každý den pracovat. Doma se mu nedostává vysvětlení na jeho otázky a tak se rozhodne přelézt plot a dozvědět se odpovědi na své otázky. Drama podle románu Johna Boynea, plné jasného zobrazení brutálních důsledků války, natočil režisér Mark Herman.

Karlík a továrna na čokoládu

fantasy / rodinný / dobrodružný / komedie

Nejvíce pohádkový Tim Burton. Příběh chudého chlapce je poučným filmem o zlozvycích a špatných vlastnostech dětí i dospělých. V hlavní roli majitele továrny na čokoládu nalezneme Johnnyho Deppa, Helenu Bonham Carter v roli maminky a objeví se i nezapomenutelný starý zubařský otec Christopher Lee. Willy Wonka, majitel továrny, možná trochu z nudy nebo v záchvatu hledání dědice, uspořádá soutěž o návštěvu jeho továrny. Každé dítě chce samozřejmě vyhrát, některé si kupují tuny čokolády ve snaze získat dárkový kupon, několika z nich se to i povede. A pak je tady Karlík, chudý chlapec, který si může čokoládu dovolit jen o svátcích.

Čtěte také: Zack Snyder to nezvládl. Rebel Moon je mišmašem odehrávajícím se v ponurém vesmíru

Nespoutaný Django

western / dobrodružný / drama

Tarantino byl prostě předurčen k tomu, aby natočil western. Své fanoušky ve filmu nezklame ani na vteřinu, a to i přesto, že druhá polovina filmu trochu ztrácí dech. Všechny své typické filmařské dovednosti přetavil do jednoho nezapomenutelného díla, v němž se mísí kouzlo spaghetti westernů a blaxploitation žánrových exploatací 70. let se současnými trendy v nenapodobitelném rukopise.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

krimi / drama

Název mluvící sám za sebe, film, který vyzdvihnul Quentina Tarantina k povědomí všech. A nebavíme se pouze o kriticích na filmových festivalech nebo zařeknutých fanoušků gangsterek a černohumorných vtipů. I když právě tady je zakopaný pes. Tarantino natočil Pulp Fiction tak, že si v něm každý najde své a nikdo se nebude vyloženě nudit. Mafiánští zabijáci, boxer, kmotrova ženuška nebo milenecké duo zlodějíčků nezávisle na sobě a přece spolu utváří komplexní příběh, který přesto vyzařuje jednoduchost. Okamžik, kdy i největší nepřátelé stanou po boku, a do vzduchu přitom proudí jedna skvělá kultovní hláška za druhou. Travolta, Jackson, Thurman, Willis a další, kteří s Tarantinem ještě tak úplně neskončili.

Sbohem, baby

drama / krimi / mysteriózní

První film režiséra Bena Afflecka je důstojným souputníkem Eastwoodovy ponuré Tajemné řeky. Oba filmy jsou adaptacemi knih spisovatele Dennise Lehanea a oba se odehrávají na zápražích a v hospodách v dělnických čtvrtích jižního Bostonu. Eastwoodův snímek působí o něco magičtěji, ale Affleck jako by každou z postav svého filmu znal osobně.

Shaolin fotbal

komedie / akční / sportovní

Nadšený příznivec a student kung fu hledá způsob, jak toto bojové umění rozšířit do celého světa. Jednoho dne se setká se slavným fotbalistou, který díky osudové chybě skončil se sportovní kariérou. To mu ale v žádném případě nemůže zabránit stát se trenérem pro mladíka i jeho pět bratrů, sestavit mužstvo a zanedlouho se přihlásit na prestižní utkání, kde vítěz získá jeden milion dolarů!

Yellowjackets – 1. řada

https://www.youtube.com/watch?v=mX22D65TqAs

drama / horor / mysteriózní

V roce 1996 cestuje tým dívčích fotbalistek z New Jersey na národní turnaj do Seattlu. Během letu nad Kanadou se jejich letadlo zřítí hluboko v divočině a přeživší členové týmu zůstanou devatenáct měsíců uvězněni. Seriál přirovnávaný k novodobým Ztraceným zachycuje jejich pokusy zůstat naživu a zároveň sleduje jejich současný život v roce 2021.