Izrael objevil v Pásmu Gazy údajně největší tunel vybudovaný Hamásem

foto Izraelští vojáci vycházejí v Pásmu Gazy z tunelu vyhloubeném palestinským radikálním hnutím Hamás. 15. prosince 2023. 

Tel Aviv/Gaza - Izraelská armáda dnes oznámila, že během své ofenzivy v Pásmu Gazy objevila "největší tunel" vyhloubený palestinským radikálním hnutím Hamás pod touto oblastí. Betonová chodba je dlouhá více než čtyři kilometry a ústí v bezprostřední blízkosti izraelské hranice, uvedl podle agentur Reuters a AFP Izrael. -

 

Zničení stovek kilometrů podzemních chodeb a bunkrů patří k hlavním cílům operace, kterou Izrael zahájil po krvavém útoku Hamásu na izraelské území ze 7. října.

Mezi místy, která Hamás v říjnu přepadl, byl i hraniční přechod Erez mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Izraelská armáda novinářům ukázala, že jen pár set metrů od přechodu se v písečné duně skrývalo ústí mohutného tunelu.

Tunel vytvořený 50 metrů pod zemí dosahuje na výšku i šířku tří metrů. Bojovníci Hamásu jím tak mohli pohodlně cestovat až na sever města Gaza, které bylo dříve sídlem vlády Hamásu a nyní je zničenou bojovou zónou, uvedla agentura Reuters.

"Je to největší tunel, který jsme v Gaze našli... jeho cílem byl hraniční přechod (Erez)," řekl podle Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, aniž upřesnil, jestli byla tato podzemní chodba Hamásem k útoku ze 7. října využita. "Do tohoto tunelu byly investovány miliony dolarů. Trvalo roky, než byl vybudován. Mohla jím projíždět vozidla," dodal.

Podle agentury AFP má tunel železobetonové stěny, je vybavený elektřinou, ventilací, kanalizací, komunikačními sítěmi a kolejemi. Izraelské síly tvrdí, že byl vystavěn pod vedením Muhammada Sinvára, což je bratr Jahjáa Sinvára, vůdce hnutí Hamás. V tunelu bylo objeveno množství zbraní připravených k použití, uvedla izraelská armáda.

Hamás na dotaz Reuters ohledně izraelského popisu tunelu nereagoval. Tunely, které palestinské radikální hnutí novinářům ukázalo, nebo které reportérům ukázala izraelská armáda po jejich odhalení, byly úzké, nízké chodby určené k pěšímu pohybu.

Velký tunel ústící u Erezu byl podle Hagariho pravděpodobně součástí širší sítě chodeb. V takovéto síti chodeb by Hamás mohl ukrývat rukojmí unesené 7. října z Izraele.

Izraelská armáda začátkem prosince oznámila, že při pozemní operaci v Pásmu Gazy objevila více než 800 vstupních šachet do podzemních tunelů, z nichž přibližně 500 už zlikvidovala buď pomocí výbušnin, nebo jejich zapečetěním.

Údery na Pásmo Gazy pokračovaly i během noci, armáda hlásí dva mrtvé vojáky

Izrael i v noci na dnešek pokračoval v ostřelování Pásma Gazy, napsal web The Times of Israel (ToI) s odkazem na palestinské úřady i svědky z místa. Podle palestinských zdrojů, které cituje agentura Reuters, zahynulo při nočních úderech nejméně 40 lidí. Izraelská armáda oznámila, že při pozemní operaci v bojích s radikálním palestinským hnutím Hamás přišli o život další dva její vojáci.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které je pod kontrolou hnutí Hamás, informovalo o izraelských úderech na uprchlický tábor Dajr Balah ve střední části pásma. Podle lékařů tam zahynulo 12 lidí. Dalších 24 mrtvých si podle úřadů vyžádal úder na tábor Džabálija na severu Pásma Gazy a čtyři lidi podle úřadů zahynuli ve městě Rafáh na jihu.

Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že v Pásmu Gazy přišli při bojích s ozbrojenci Hamásu o život další dva její vojáci. Podle agentury Reuters se tak celková bilance mrtvých izraelských vojáků od začátku pozemní operace na konci října vyšplhala na 121.

Palestinské úřady na okupovaném Západním břehu Jordánu informovaly, že během dnešního zásahu izraelské armády v uprchlickém táboře Tulkarm přišlo o život pět lidí. Podle webu ToI armáda reagovala na útok ze strany Palestinců. Palestinské úřady také oznámily, že dnes zemřel jeden muž, který utrpěl zranění při razii izraelských vojáků v Džanínu v předchozích dnech.

Podle palestinského Červeného půlměsíce v Pásmu Gazy nadále nefunguje telekomunikační síť. Výpadek začal ve čtvrtek a podle humanitární organizace je nejdelší, jaký v Pásmu Gazy od začátku konfliktu zažili.

Papež František dnes kritizoval zásah izraelské armády u katolické fary v Gaze, při kterém zahynuly dvě ženy. "Stalo se to ve farnosti Svaté rodiny, kde nejsou teroristé, ale rodiny, děti, nemocní či postižení," řekl papež. Latinský patriarchát v Jeruzalémě, který zastupuje katolickou církvi v Izraeli a na palestinských územích, uvedl, že ženy v sobotu zastřelil izraelský voják. Podle patriarchátu izraelští vojáci zaútočili i na klášter, kde žilo přes 50 lidí se zdravotním postižením. Patriarchát také odmítl tvrzení izraelské armády, že v areálu fary se nacházelo zařízení na odpalování raket. Od začátku konfliktu se ve faře ve městě Gaza ukrývají katolíci a další křesťané, kterých je v Pásmu Gazy několik tisíc. Církevní hodnostáři dříve tvrdili, že izraelská armáda na objekt neútočí.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ostře kritizovala situaci v nemocni Šífa, která patřila před nynějším konfliktem k největším nemocnicím v Pásmu Gazy. Zařízení na severu oblasti navštívil tým WHO v sobotu. Podle něj se urgentní příjem nemocnice podobá "krvavé lázni" se stovkami zraněných, kterým však zdravotníci mohou poskytnout jen omezenou pomoc kvůli nedostatku léků, vody, jídla a paliva. V areálu nemocnice se navíc ukrývají tisíce uprchlíků.

Při ostřelování a pozemní operaci v Pásmu Gazy zahynulo podle palestinských úřadů, které kontroluje v této oblasti Hamás, zhruba 19.000 lidí, většinou civilistů. Izrael zahájil vojenskou operaci v reakci na útok palestinských ozbrojenců ze 7. října, při kterém na izraelském území zahynulo podle odhadu místních úřadů zhruba 1200 lidí. Dalších 240 Hamás a další radikální organizace zavlekly do Pásma Gazy, část z nich byla propuštěna během zatím jediného, týdenního příměří na konci listopadu.


V Pásmu Gazy po několikadenním výpadku opět fungují telefony a internet

Ve střední a jižní části palestinského Pásma Gazy po několikadenním výpadku opět fungují telekomunikační služby a internet. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na společnosti Paltel a Jawwal. Telefony a připojení k internetu byly nedostupné od čtvrtka, firmám se už podařilo napravit škody, které výpadek způsobily.

"Naše týmy byly schopné se s pomocí příslušných mezinárodních úřadů po mnoha neúspěšných pokusech z minulých dní dostat k poškozenému místu a zajistit opravu," uvedly firmy ve společném prohlášení.

Také organizace NetBlocks, která výpadky internetového připojení monitoruje, na sociální síti X potvrdila, že internet je v části Pásma Gazy opět dostupný. Výpadek byl nejdelší od začátku války mezi Izraelem a Hamásem.

Od 7. října, kdy radikálové z Hamásu zaútočili na jih Izraele, což pak vedlo k izraelskému úderu na Pásmo Gazy, jsou na palestinském území telekomunikační služby špatně dostupné. Jedinou možností, jak se spojit se světem, často bývají pouze satelitní telefony nebo telefony s izraelskými SIM kartami, které fungují ve vyšších budovách na jihu Pásma Gazy, napsala agentura DPA.


Francie, Německo a Británie vyzvaly k trvalému příměří v Pásmu Gazy

Francie, Německo a Británie dnes opět vyzvaly k trvalému příměří v bojích mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová tak učinila na návštěvě Izraele, britský ministr zahraničí David Cameron a šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková ve společném textu zveřejněném v deníku The Times. Výzvy však odmítl jejich izraelský protějšek Eli Kohen, podle kterého by se jednalo o dárek Hamásu, informovala agentura AFP.

Zatímco Colonnaová v Izraeli vyzvala podle AFP "okamžitému a trvalému" příměří, Cameron a Baerbocková uvedli, že podporují "mír, který bude trvat dny, roky, generace". "Podporujeme proto příměří, ale jen, pokud bude trvalé," napsali. Zároveň podpořili právo Izraele na sebeobranu a uvedli, že jeho reakce na útok Hamásu ze 7. října je "pochopitelná".

Baerbocková a Cameron rovněž uvedli, že podmínkou pro příměří v Pásmu Gazy je, že Hamás složí zbraně. Vyzvali ale také Izrael, aby se více zaměřil při svých úderech na vůdce a bojovníky Hamásu a omezil civilní ztráty.

Francouzská ministryně zahraničí vyjádřila znepokojení nad humanitární situací v Pásmu Gazy, které čelí izraelské blokádě. "Bylo zabito příliš moc civilistů," uvedla Colonnaová. Zároveň zdůraznila, že se nesmí zapomínat na oběti útoku hnutí Hamás v Izraeli. Počínání Hamásu označila za barbarství a odmítla jeho zlehčování, například v případě násilí na ženách. "Jakékoliv popírání či zlehčování těchto sexuálních zločinů je nepřijatelné a především nedůstojné," řekla Colonnaová.

Možnost okamžitého příměří odmítl izraelský ministr zahraničí Kohen. Před jednáním s Colonnaovou ale dodal, že by Francie mohla sehrát "významnou a pozitivní roli" ve snahách zabránit tomu, aby se konflikt rozšířil na Libanon, kde působí šíitské hnutí Hizballáh. To útočí na izraelské území podél libanonské hranice. "Stále tu je možnost vyhnout se válce s Libanonem," uvedl Kohen. Colonnaová navštíví Libanon v pondělí.

Dnes francouzská ministryně navštívila i okupovaný Západní břeh Jordánu, kde se setkala i s Palestinci, na které v minulosti zaútočili židovští osadníci. "Jedná se o závažné činy," uvedla. Zároveň varovala před destabilizací Palestinské autonomie, která působí na Západním břehu Jordánu. V jejím čele stojí Mahmúd Abbás. Násilí osadníků vůči Palestincům na Západním břehu může podle Colonnaové "podkopat výhled politického řešení" konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Mezi tématy, o kterých dnes Colonnaová jednala v Izraeli, byla i smrt zaměstnance francouzského ministerstva zahraničí, kterého zabil izraelský úder v Pásmu Gazy. Podle sobotního prohlášení francouzského ministerstva zahraničí byl pracovník generálního konzulátu v Jeruzalémě zabit při útoku na civilní dům v Rafáhu, kde se skrýval. "Francie odsuzuje bombardování tohoto domu, při kterém zahynuli další civilisté," uvedlo ministerstvo a vyzvalo izraelské úřady, aby objasnily okolnosti úderu. Izraelské úřady se k tomu zatím nevyjádřily.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 09:00 21°C

Celá předpověď