Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Žádné fronty na úřadu práce: Příspěvky na bydlení a děti si nyní můžete vyřídit přes internet z pohodlí domova

17. prosince 2023
Čtení na 2 minuty
Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a vrchního ředitele sekce informačních technologií Karla Trpkoše, 14. 12. 2023 (FOTO: MPSV)
Tisková konference ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a vrchního ředitele sekce informačních technologií Karla Trpkoše, 14. 12. 2023 (FOTO: MPSV)
Příspěvky na bydlení a přídavky na děti je nyní možné možné vyřizovat plně elektronicky. Digitálně mohou lidé přes aplikaci na resortním portálu Jenda dokládat také údaje o nákladech či příjmech pro potvrzení nároku na dávku, které musí úřadu práce pravidelně dodávat několikrát ročně. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj jsou tak plně digitalizované tři nejčastější dávky s nejvyššími výdaji. Vedle příspěvku na bydlení a dětských přídavků je to ještě rodičovská.

“Dneškem oficiálně startujeme, že v klientské zóně Jenda (aplikace na webu) přibude možnost odbavit nejen ´rodičák´, ale i příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Víc jak milion lidí nebude muset chodit na úřad práce,” uvedl Jurečka. Plné elektronické vyřizování dalších dvou dávek označil za pokrok v digitalizaci. “Posouváme státní správu o obrovský kus dál na úroveň 21. století,” dodal ministr.

Úřad práce vyplatil letos v říjnu podle údajů ministerstva 342.300 přídavků na dítě, 266.700 příspěvků na bydlení a 262.600 rodičovských příspěvků. Od počátku roku do konce října putovalo do rodičovské 26,17 miliardy korun, do příspěvků na bydlení 14,82 miliardy a do přídavků 4,57 miliardy korun.

Podle šéfa ministerské sekce informačních technologií Karla Trpkoše je příspěvek na bydlení nejsložitější dávka na vyřizování. V digitálním formuláři je řada údajů už vyplněná. Promítnou se do ní informace z evidence obyvatel, katastru nemovitostí a dalších registrů a systému úřadů. “Začínáme velmi intenzivně pracovat s daty, která stát má,” řekl Trpkoš. Podle něj je na vypsání žádosti nyní potřeba 30 kliknutí. “Příští rok bychom se chtěli dostat do stavu, kdy jen člověk pětkrát klikne a data si sehrajeme (ze systémů a registrů),” dodal šéf sekce. Údaje by úřady měly dostávat třeba i od dodavatelů energií či od zaměstnavatelů.

Elektronické formuláře žádostí o dávky pro klienty resort zprovoznil loni. Zpracování ale digitální nebylo, doplňovalo se postupně. Ministr upřesnil, že neoficiálně se digitální vyřizování plně u příspěvku na bydlení a přídavků spustilo v úterý a oficiálně dnes. Nyní funguje v pilotním provozu. Za první dva dny dorazilo přes 200 žádostí o dávky a kolem 450 lidí doložilo přes aplikaci příjem.

Příspěvek na bydlení mohou získat domácnosti, kterým na zaplacení přiměřeného bydlení nestačí 30 procent jejich příjmu. Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji na bydlení do státem stanovených normativů a 0,3násobkem příjmu. Na přídavky dosáhnou domácnosti s příjmem do 3,4násobku svého životního minima. Získat mohou měsíčně na dítě do šesti let 830 korun, od šesti do 15 let 970 korun a od 15 do 26 let pak 1080 korun. Pokud dospělí z rodiny pracují, podnikají, studují, pobírají důchod, jsou na rodičovské či v evidenci uchazečů o práci, jsou částky na dítě o 500 korun vyšší.

ZÁZNAM TISKOVÉ KONFERENCE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon