Viktor Král patří do skupiny slavných dětských herců 80. a 90. let minulého století, kteří svým talentem překvapili jak odbornou, tak laickou veřejnost. Zároveň je jedním z těch, již náročné řemeslo během dospívání pověsili na hřebík a vytratili se z povědomí diváků.

Nenápadný pihovatý klučina s vlasy střiženými tzv. podle hrnce se na obrazovkách poprvé objevil v roce 1980. Zahrál si ve filmech Krakonoš a lyžníci, Muži přes palubu a Sonáta pro zrzku. O tři roky později ho diváci zahlédli v posledním dílu Létajícího Čestmíra, kde ztvárnil roli omlazeného profesora, v televizním filmu Pánská jízda a romantickém dramatu Kluk za dvě pětky.

Génius a Návštěvníci

Jeho životní role přišla se sci-fi seriálem Návštěvníci, kde se postavil mezi Dagmar Patrasovou, Josefa Bláhu, Josefa Dvořáka a Jiřího Datla Novotného. Ztvárnil postavu matematického génia přelomu 20. a 21. století a nositele Nobelovy ceny Adama Bernaua. Dohromady se objevil ve třinácti epizodách.

Zdroj: Youtube

Po odvysílání se stal Viktor slavným. Zdálo se, že jeho hereckou kariéru nic nezastaví. Až do roku 1986 se objevil ve třech filmech a jednom seriálu. Poté, co nastoupil na elektrotechnickou fakultu ČVUT v Praze, se po něm ale slehla zem.

„Zde jsem se trochu přiblížil ke schopnostem Adama Bernaua,” přiznal později. „Konkrétně to bylo na hodině fyziky, kde jsme řešili teorii relativity. To byl jediný okamžik,” směje se.

Život na Novém Zélandu

Po studiu se už k herectví nevrátil. V roce 1991 nastoupil do společnosti LUX, kde zastával pozici obchodního manažera. Poté se stal generálním ředitelem pobočky ve Švýcarsku. V srpnu roku 2012 přijal nabídku společnosti Godfreys, která se specializuje na zahradní techniku a vysavače. Zastává funkci Area Manager Franchisee v Auckland na Novém Zélandu. Žije zde s manželkou a dvěma dcerami. 

Dnes je Viktoru Králi 55 let, podle jeho profilové fotky na sociální síti LinkedIn ale vypadá mnohem mladší. Naposledy se před kamerou objevil v roce 2003 v dokumentu Návštěvníci (Expedice Adam 84). Na natáčení vzpomínal s úsměvem na tváři.

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.csfd.cz, www.signalhire.com, www.tvguru.cz, www.ahaonline.cz