InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ivana Říhová: Muzeum v proměnách času (1967-2024) – historická přednáška

    Úterý 21.5 17:00 - Strakonice, Šmidingerova knihovna

  • Klub deskových her

    Úterý 21.5 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V roce 2024 plánuje Veselí prodej parcel, začne s přípravou nového zdravotního střediska

Revitalizace Malého náměstí začala parkovištěm. , Autor: Martina Kubešová

Revitalizace Malého náměstí začala parkovištěm.     Autor: Martina Kubešová

VESELÍ NAD LUŽNICÍ – Prodej parcel pro výstavbu rodinných domů Nad Chmelnicí a oprava vodovodu a kanalizace na Rafandě. To jsou dvě velké akce, které se podařilo veselským zastupitelům letos rozpracovat a dokončí se příští rok. V plánu je také moderní zdravotnické středisko a nové chodníky.

 

Parcely na prvním místě

Nejdůležitější záležitostí pro rok 2024 je prodej parcel pro výstavbu rodinných domů Nad Chmelnicí. „Tam jsme už letos z části vybudovali dešťovou a splaškovou kanalizaci. Příští rok by se měly dodělat zbývající části. V létě zahájíme prodej těchto parcel. Teď v tuto chvíli je těžké předvídat cenu, ale předpokládané náklady, které jsme do toho investovali, jsou 2 000 korun za metr čtvereční. Minimální cena pro zahájení licitace o prodeji bude tedy teprve stanovena. K prodeji bude 26 parcel," říká veselský starosta Vít Rada.

„Příští rok budeme pokračovat v opravě vodovodu a kanalizace ve Svojsíkově ulici. To je nejdelší ulice ve čtvrti Rafanda, zhruba 500 metrů dlouhá. Tam dokončíme kanalizaci a vodovod včetně všech přípojek. Nově tam taky vybudujeme dešťovou kanalizaci. Veškeré dešťové vody budou svedeny speciální oddělenou kanalizací do tamního rybníčku, do původní nádrže na Rafandě. Tím dešťové vody nepouštíme do čistírny odpadních vod, ale zachováváme je v krajině. Voda zůstane v přírodě a stane se krajinotvorným prvkem. Rybníček znovu ožije a bude to tam hezčí. Rozpočet opravy je přibližně 14 milionů, akce je bez dotace," pokračuje ve výčtu akcí starosta.

Revitalizace Malého náměstí odstartovala

Revitalizace Malého náměstí je dalším bodem v programu Veselských zastupitelů na rok 2024. „Nová parkovací plocha je první fází revitalizace celého Malého náměstí, je to tedy první část oživení této části města. Jestli se pustíme do další etapy, tak aspoň budou mít auta kde parkovat. Protože rozkopeme polovinu náměstí a budeme se věnovat revitalizaci, pak rozkopeme druhou polovinu, a po celou dobu by vlastně auta neměla kde být zaparkovaná. Takže to byla jasná volba, proč na Malém náměstí začínat novou parkovací plochou. Náklady na nové parkoviště jsou necelých pět milionů korun, dotace na akci nebyla," upřesnil Vít Rada.

Nové parkoviště vedle Pivovarského dvora Arabela bylo dokončeno a otevřeno letos v listopadu. Stavbu provedla firma Strabag. Náměstí se teď chodníkem nově propojilo s Foglarovým nábřežím. Celkem je k dispozici 22 parkovacích míst, během pár měsíců by měla nové parkoviště doplnit i dobíjecí stanice pro elektromobily.

Veselští zastupitelé také plánují vybudovat za objektem bývalého kina bytové domy a zdravotnické středisko. „V této chvíli zadáváme zpracování takzvané zastavovací studie. Ta ukáže, jak daný prostor a místo využít pro dopravní řešení a pro výstavbu určitých konkrétních objektů. Ve finále, po realizaci, by zdravotnické středisko mělo zůstat v majetku města, takže v té zastavovací studii by mělo být poměrně detailně rozpracováno. Kdo všechno by mohl ordinovat v novém zdravotnickém středisku? To je dost předčasné říct. Zatím jsme ve fázi zpracování studie. Ale ze strany praktických lékařů samozřejmě zájem je," konstatoval starosta Veselí.

Dva kilometry chodníku

Vít Rada zmínil i opravu chodníků na třídě Československé armády: „Když se podíváme od druhé základní školy směrem na Tábor, tak pravá strana je kompletně opravená, tam je nový chodník. A my se příští rok pustíme do levé části, chceme chodník opravit od školy až úplně na konec Veselí. Bude to včetně přechodů a vodovodních přípojek, takže i tento chodník bude hezký. Půjde o celoroční akci, která se bude dělat po částech. Jsou to dva kilometry chodníků, nechceme lidi moc omezovat v chůzi. Takže to rozdělíme na asi pět částí a během nového roku dáme levý chodník do pořádku."

Na poměrně hodně diskutované promenádě v centru města se neplánuje nic nového. „Zatím ji budeme jen udržovat a opravovat, protože teď máme rozpracovaný projekt Malého náměstí. Jakmile se toto dodělá, pustíme se do velkého náměstí. Jedno po druhém," uzavřel starosta Vít Rada.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace