Mučírny v Chersonu i vypálení raket HIMARS. Nová fotokniha mapuje válku na Ukrajině

Mučírny v Chersonu i vypálení raket HIMARS. Nová fotokniha mapuje válku na Ukrajině
Uprchlíci po příjezdu z okupovaných oblastí v Záporoží, květen 2022.
Bytový dům zasažený ruskou raketou. Mnoho lidí uhořelo na schodišti, když se snažili dostat do pátého patra, odkud je měli evakuovat hasiči, kyjevská čtvrť Oboloň, 14. března 2022.
Hřbitov v Puškinově ulici v centru města Charkov, jaro 2022.
Dergači, Charkovská oblast, jaro 2022.
Foto: Aktuálně.cz / Pavol Pekarčík / Ukázka z knihy „UKRAJINA 24/02/20 –„, kterou chystá nakladatelství Absynt / Přispět na vznik knihy můžete zde: https://www.donio.cz/ukrajina24
Zahraničí Dan Poláček Zahraničí, Dan Poláček
18. 12. 2023 6:15
Zničené domovy, pohled na ukrajinské uprchlíky nebo hřbitovy obětí. Nejen takové snímky jsou k vidění ve fotoknize s názvem UKRAJINA 24/02/22 -, za níž stojí pětice dokumentárních fotografů. Ti za poslední dva roky najezdili po Ukrajině tisíce kilometrů, aby zmapovali dopady války, kterou tam loni v únoru rozpoutalo Rusko. Aktuálně.cz nabízí výběr fotek, které se v limitované edici knihy objeví.

Kniha obsahuje záběry z frontové linie i fotografie zachycující dopady konfliktu na životy civilistů. Autory snímků jsou Tomáš Benedikovič, Gabriel Kuchta, Juraj Mravec, Pavol Pekarčík a Vladimír Šimíček. Snímky doplňují dokumentární příběhy slovenského reportéra Mirka Tódy.

Tvůrce spojuje nejen novinářské poslání, ale také organizace dvou veřejných sbírek, díky kterým se podařilo nakoupit a dovézt na Ukrajinu několik sanitek. 

Na slovenské i české verzi dárcovské platformy Donio probíhá sbírka, díky které mohou lidé podpořit vydání knihy a zároveň pomoci Ukrajině. Celý zisk z prodeje publikace vycházející v nakladatelství Absynt poputuje na humanitární pomoc pro východoukrajinské město Charkov.

 

Právě se děje

Další zprávy