Turbulentní počasí v Česku: Nejdřív jarní teploty, pak déšť a silný vítr. Dočkáme se sněhu?

Počasí

Předpověď počasí na příští týden

Od poloviny týdne vystřídá jarní teploty proměnlivé a turbulentní počasí. Proto se prognózu sněhu o vánočních svátcích nejspíš dozvíme až v pátek. Meteorologové i nadále upozorňují řidiče na kluzké silnice. Ti by se na cestách neměli nechat zmást teplým počasím.

Teplota se těsně u země drží stále pod nulou. „Je to zrádné. Vyjedete a říkáte si, že je to dobré, ale silnice je ve skutečnosti namrzlá,“ varoval ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský. Mrznoucí mlhy, před kterými meteorologové vydali v neděli výstrahu, se vyskytují hlavně na Olomoucku.

ČTĚTE TAKÉ: Výstraha meteorologů: V Česku hrozí ledovka a mrznoucí mlhy. Kde bude situace nejhorší?

Začátek týdne bude velmi teplý. Nejvyšší denní teploty se budou v pondělí pohybovat mezi 7 až 11 °C, při déletrvající mlze kolem 3 °C. Bude jasno, k večeru pak od severu polojasno. Od západu bude vát mírný vítr 2 až 6 m/s, zejména na Moravě a na severu a severovýchodě Čech pak slabý proměnlivý vítr do do 3 m/s.

Teplé počasí vydrží až do úterý. Nejvyšší denní teploty dosáhnou od 5 do 10 °C. První polovina dne bude slunečná, dál bude polojasno. Stále bude přetrvávat výstraha před mrznoucími mlhami a nízkou oblačností.

Menší ochlazení přijde až z úterý na středu. Přes den už teploty 10 °C nedosáhnou a budou se pohybovat mezi 3 až 7 °C. Teplé počasí vystřídá déšť, ve vyšších polohách i sníh.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii déšť, bouře a nový sníh či kategorii teplota.

Dešťové přeháňky budou na většině území pokračovat i ve čtvrtek. V polohách nad 600 m mohou být i sněhové. Nejvyšší denní teploty budou od 3 do 7 °C.

pátek bude zataženo až oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C. Bude i hodně foukat. „Nárazy větru jsou docela výrazné,“ řekl Adamovský.

Sníh na horách dostane v příštích dnech zabrat. Ve středu a ve čtvrtek by však mohl připadnout. Stejně tak okolo Vánoc může v chladnějších periodách vydatně sněžit. Podmínky na lyžování by tak o svátcích mohly být dobré, uvedl meteorolog.

Zda o Vánocích nasněží v nižších polohách zatím prý nelze přesně říct. „Počasí bude od poloviny týdne hodně proměnlivé a turbulentní,“ sdělil Adamovský s tím, že předpověď se bude v dalších dnech stále upřesňovat.

Tagy: