Českolipský komorní cyklus představuje svoji sedmou sezónu ve znamení nejen české hudby

ARBOR – spolek pro duchovní kulturu připravil pro příští rok sedmé pokračování Českolipského komorního cyklu. Od února do prosince nabídne v České Lípě a jejím okolí šest komorních koncertů věnovaných klasické hudbě se zpestřením v podobě přesahů do světa folklóru, jazzu a world music. Sedmá koncertní nabídka láká na přední osobnosti české klasické scény, jako jsou světově respektovaní umělci – klavírista Jan Bartoš či kytarista Pavel Steidl. Cyklus tradičně představí i mladé talenty, a to klavírní Mucha trio, které na sebe upozornilo již v řadě mezinárodních soutěžích.

V rámci sezóny vystoupí dále varhaník a komponista Ondřej Múčka, folklórní soubor z lašsko-valašského pomezí Ruky na dudy nebo zpěvačka a skladatelka Marta Töpferová se svým multižánrovým projektem Milokraj. Hudební setkání se uskuteční v českolipském kostele Mistra Jana Husa či Jiráskově divadle, letní koncert vezme návštěvníky znovu na výlet do historické usedlosti v obci Janovice u Kravař u České Lípy. Předprodej vstupenek bude zahájen 8. ledna, v nabídce cyklu je opět i zvýhodněné předplatné na celý ročník.

Mucha trio.jpg
  • Mucha Trio (©archiv festivalu)

„Českolipský komorní cyklus se stal již nedílnou součástí hudební scény, obohacuje celoroční nabídku koncertů klasické hudby v Českolipsku. Po sedmé se otevřou brány vysoce ceněné komorní přehlídky, oslovující nejen odborné kruhy, ale potvrzující také posluchačskou oblíbenost daleko za hranicemi našeho kraje. Cyklus zahájí Mucha Trio, tvořené mladými, cenami ověnčenými interpretkami, které nás provedou světem Mozarta, Stravinského a Chačaturjana. Ozdobou našeho programu bude vystoupení předního českého klavíristy Jana Bartoše, jehož interpretační mistrovství získalo uznání ze strany zahraničního tisku, který ho označuje za „jednoho z nejlepších evropských klavíristů“. U příležitosti výročního roku české hudby a oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany představí ryze český program složený z děl Smetany, Janáčka a Miloslava Kabeláče.

20230917 Marta Topferova a Milokraj promo foto (5 color) 2mb ok.jpg
  • Marta Töpferova a Milokraj (©archiv festivalu)

Dalším vrcholem bude vystoupení fenomenálního kytaristy Pavla Steidla a zpěvačky Ivany Bilej Broukové, kteří nás provedou hudební cestou první poloviny 19. století v kombinaci s italskou lidovou hudbou. V květnu rozezní Jehmlichovy varhany v kostele Mistra Jana Husa varhaník Ondřej Múčka, regenschori v kostele sv. Jakuba v Brně, který zahraje skladby Buchnera a Bacha.V červnu se společně vydáme do malebných Janovic, kde si užijeme koncert Marty Töpferové a jejího projektu Milokraj, inspirovaného moravskými a českými lidovými písněmi s prvky jazzu a world music. Koncert ve starém selském stavení, odkazujícím na tradiční lidovou architekturu, bude zcela jistě krásným zážitkem. Adventní čas pak ozvláštní projekt kapely Ruky na dudy z Frenštátu pod Radhoštěm, která zahraje archaickou podobu tradiční hudby Hukvaldských Beskyd, a představí nám svůj tradiční folklór i v rámci vánočního projektu v České Lípě,“ představuje letošní programové plány cyklu Martin Prokeš, předseda pořádajícího spolku ARBOR.

Celým cyklem návštěvníky tradičně provede a zajímavé rozhovory s umělci nabídne moderátor Pavel Ryjáček.

Vstupenky na koncerty 7. ročníku budou od pondělí 8. ledna v prodeji ve festivalové kanceláři spolku v České Lípě či online na www.clkc.cz. Cyklus nabídne na červnový mimočeskolipský koncert možnost autobusové dopravy. Vstupenky na jednotlivé koncerty zůstávají v prodeji za cenu 250 Kč, abonmá na všechny koncerty je za cenu 1.200 Kč nabízeno i s jízdenkou na koncert do Janovic zdarma.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Jan Bartoš (©Antonín Kratochvíl)


Podcast