E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Film "Radost z myšlení" - portrét Zdeňka Neubauera

Dokumentární film Radost z Myšlení přibližuje osobnost přírodovědce a filosofa Zdeňka Neubauera, významné osobnosti naší fakulty, která odešla v roce 2016. Dokument lze zdarma streamovat na stránkách České televize.

 

Dokumentární film Radost z Myšlení přibližuje osobnost přírodovědce a filosofa Zdeňka Neubauera, člověka výjimečného a nepopsatelného, o kterém Ivan Havel napsal, že „byl nepodobný komukoliv a čemukoliv, co jsem kdy v reálném světě potkal…“. Zdeněk Neubauer (1942–2016) trpěl následkem dětské mozkové obrny, mluvil tak, že mu bylo špatně rozumět – ovšem na přednáškách měl vždycky plný sál. Byl zkrátka nepřehlédnutelný, i proto, že chodil všude bos, často v poustevnické kápi. Na vědu měl originální názory a Český klub skeptiků Sisyfos ho dokonce označil za „mystika znevažujícího vědu”.

Zdeněk Neubauer přitom získal doktorát z biologie i filosofie, v 70. letech se zabýval výzkumem bakteriofágu lambda v Mezinárodní laboratoři pro genetiku a biofyziku v Neapoli.

Po návratu do vlasti ho jako disidenta sledovala STB skrytou kamerou. Přátelil se s Václavem Havlem, měl velký vliv na jeho myšlení a podílel se také na koncepci jeho projevu v Kongresu USA. Roku 1990 založil Katedru filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty, obdržel Cenu VIZE 97 a Cenu Toma Stopparda.

Dokumentarista Tomáš Škrdlant, známý svými autorskými filmy (Bít, či nebít, Inkluze, Škola demokracie, Nevítaní) se Zdeňkem Neubauerem natáčel patnáct let. Ze získaných materiálů vznikl obraz nejen myslitele, ale hlavně nevšedního člověka, který si ze sebe dokázal dělat legraci a upřímně se radovat z poznávání světa.

Režie a scénář: Tomáš Škrdlant.


Dokument  lze shlédnout na stránkách České televize


 

Publikováno: Pondělí 18.12.2023 11:30

Akce dokumentů