Sjezdovky zaplňují lyžaři, začátek sezony byl skoro ideální. Jen pozor na úrazy

  17:00
Obleva, kvůli které zmizel veškerý sníh v nížinách, na hřebeny Krušných hor nedosáhla. Sněhu tam leží více než dost, a tak se mohla lyžařská sezona slušně rozjet. O uplynulém víkendu proto byla v provozu řada zimních středisek.

Lyžovalo se ve Skiareálu Klínovec, poprvé se mohli lidé vydat na Plešivec, v provozu byl božídarský skiareál Novako i středisko Skipot v Potůčkách. A lyžovalo se i v Bublavě. S rozbíhající se sezonou by však měli být lyžaři na pozoru před úrazy, i když nejsou sjezdovky přeplněné.

Nejvíce lyžařů podle očekávání zamířilo do největšího krušnohorského skiareálu Klínovec. Tady se už začalo lyžovat 8. prosince a k už otevřeným sjezdovkám Dámská a Přemostěná přibyly další. K dispozici byly lanovky Dámská, CineStar Express, Prima Express z Jáchymova a na Neklidu Štikovka. Velmi dobře upravené byly sjezdovky Dámská, Pařezovka, Lázeňská, Přemostěná a na Neklidu pak Moser.

„Podařilo se nám upravit celé propojení Rondo, takže bylo možné využít všechny části našeho skiareálu. Na sjezdovkách je přes půl metru sněhu, je to kombinace technického a přírodního. V závěru týdne ještě trochu nasněžilo, takže podmínky byly velmi dobré,“ poznamenal provozovatel skiareálu Petr Zeman. „Hodně jsme v uplynulé době věnovali pozornost zasněžování, takže jsme se dostatečně předzásobili technickým sněhem,“ podotkl.

Oteplení a částečná obleva tak vlekaře na Klínovci nezaskočila a situace z minulé sezony, kdy o podstatnou část sněhu přišli, se neopakuje. „Lidé, kteří v předvánočním týdnu vyrazili na lyžovačku, tak určitě udělali dobře. Na Klínovci na ně čekaly velmi dobré podmínky a lyžovalo se bez front u lanovek. O víkendu jsme měli celodenní provoz od 9 do 16 hodin, a tak tomu už bude až do Vánoc i silvestra,“ podotkl Petr Zeman.

Už přes tři desítky zásahů

Že je Klínovec vyhledávaným střediskem a má v současnosti otevřeno nejvíce sjezdovek, potvrdila i víkendová návštěvnost. Za sportem sem přijeli lyžaři nejenom z Karlovarského kraje, ale také ze sousedního Ústeckého kraje a na sjezdovkách nebylo možné přeslechnout německy hovořící návštěvníky. „Zkusili jsme to minulý týden a teď jsme tady znovu. Jsme spokojeni, je fajn, že tu zatím není tolik lidí,“ řekl Pavel Šedivý z Nejdku.

Přes tři desítky zásahů si na své konto od 1. prosince připsali záchranáři Horské služby Krušné hory. Kromě řešení úrazů při lyžování, běžkování, turistice a dalších aktivitách mají za sebou i několik technických zásahů, které tradičně vznikají například v lokalitě kolem Ryžovny, kde řidiči nerespektují značky a zimní podmínky.

„To je každoroční a zdá se neřešitelný problém,“ řekl náčelník krušnohorských záchranářů Miroslav Račko. Začátek lyžařské sezony však podle něj nemusí znamenat zvýšené nebezpečí pro návštěvníky. „Pokud se ovšem chovají tak, jak mají,“ zdůraznil Račko. Rychlý nástup kvalitní zimy láká do hor tisíce lidí.

Osm desítek záchranářů

„Návštěvníkům lze především doporučit, aby na začátku sezony nepřeceňovali své schopnosti a kondici. Měli by mít po technické stránce v pořádku své vybavení a také důkladně plánovat v souvislosti s vývojem počasí, případně s riziky, na která upozorníme,“ zdůraznil náčelník Horské služby základní pravidla pro bezpečí na horách.

Pokud se ovšem návštěvníci hor a lyžařských středisek přece jenom dostanou do potíží, je jim v Krušných horách k pomoci osm desítek záchranářů. „V podstatě je to stejný počet jako v létě. Na zimu posilujeme tradičně pouze o jednoho sezonního zaměstnance,“ podotkl Račko. Celkem se o bezpečnost obyvatel a návštěvníků Krušných hor stará 16 profesionálů, 60 dobrovolných členů a pět lékařů Horské služby.

Krušné hory se stávají oblíbeným cílem vyznavačů různých, ať už letních, nebo zimních sportů. Záchranáři se zvýšeným zájmem musí držet krok. Proto obnovují nejen techniku, ale i svá sídla. „Před dokončením je nová služebna v Jiřetíně i rekonstrukce stanice na Měděnci. Co se techniky týká, obměnili jsme letos tři terénní čtyřkolky. Mít spolehlivou techniku je pro naši práci velice důležité,“ dodal Račko.