Výcvik začíná disciplínou majitele

Naučte se uklidnit a být lídrem vaší smečky. To je trik, který je vlastní všem trenérům. Váš vlastní nepokoj, reakce a pozornost, kterou věnujete nevhodnému chování, jsou totiž součástí problému s výchovou vašeho mazlíka.

Jistě tušíte, že odnaučení psa skákat až tak rychlé nebude, ale první úspěchy i pochopení povelu jistě můžete slavit už po prvních několika pokusech. Jako u veškerého jiného výcviku i v případě skákání na lidi je třeba vydržet a praktikovat. To je ta nejnáročnější část, která klade mnohem víc nároků na majitele nežli na psa.

Podívejte se na trenéra, který se dokáže popasovat nejen se skákáním, ale také se psy agresivními a nevypočitatelnými. César Millan vám ukáže, že odnaučit skákání můžete jakéhokoli psa.

Zdroj: Youtube

Pamlsky jsou součástí tréninku, ale nakonec to půjde i bez nich

Vyčkejte. Svým tělem, hlasem ani pohledem psa nevybízejte k akci. Čím rychleji se dokážete věnovat něčemu jinému, tím rychleji se i pes uklidní a vy jej budete moci odměnit za správné chování, jakmile si sedne a přestane dělat hlouposti.

Psa vždy odměňujte za správné chování během výcviku, nemusíte ho vodítkem strhávat jinam nebo na něj křičet. Čím klidnější prostředí, tím dříve si pes uvědomí zač je chválen a odměňován. To je pak už skoro vyhráno! Dál stačí jen trénovat, opakovat a znova vyžadovat!

Výchova psů podle Cesara Millana

I když je skákání na lidi problematické především u velkých psů, docela běžné je u malých, kterým takové chování tolerujeme. Není pravdou, že malé psy nelze cvičit. Cesar Millan i jiní přední trenéři psů jsou ke zvířatům fér a snaží se je především pochopit, aby pomohli nejen majitelům zvířat, ale také samotným psům.

Cesar Millan je doma především ve Spojených státech, ale se svými pořady o výcviku a nápravě psího chování u zvířat, která jsou považovaná za nezvladatelná, je známý po celém světe.

Původem Mexičan, nyní však občan USA, si získal nejen obdiv, ale také respekt díky velmi přirozenému jednání se psy. Podle svých vlastních slov používá klidnou asertivní energii, která podle něj vystihuje lídry každé smečky a psi ji přirozeně vnímají. Díky tomu až zázračně dokáže navázat kontakt se psy, kterým umí vysvětlit, že není hrozbou a dokáže je vrátit do normálního života s lidmi i jinými zvířaty.

Související články

Zdroje: fera24.cz, sportovni-kynologie.cz