Trávicí enzymy- kdo, kdy, kde, co, jak, proč?

Autor: Dušan Synek

 

Rok se s rokem sešel a máme tu opět Vánoce a s nimi spojené svátky. Dovolím si tvrdit, že kdybych tyhle svátky nazval svátky obžerství, asi bych se moc nepletl a spousta z vás by mi dala za pravdu. Není to ale myšleno nějak hanlivě, nebo špatně. Koneckonců… ta naše fitness komunita drží striktně režim od začátku roku do konce, co se zdravého stravování a vyváženého jideláku tyče. K tomu patří i fyzická aktivita, tak si myslím, že když si na ty svátky ujedeme jak s jídlem, tak s volnějším fyzickým režimem, vono se asi nic nestane.

Sám se přiznám, že já si ty svátky užívám fakt fest. Ohledně jídla opravdu nemám hranice a dám si to, nač mám chuť a co si po dobu celého roku odpírám. Nevýhodou toho všeho je, že s chutí na todlenctonc, nebo támdlenctonc se prostě plácá páté přes deváté a vy nevíte, co do tý díry pod nosem vlastně strkáte.

Ráno to začíná docela nevině. Nějaká vánočka s máslem, nebo tvarohová štola a pár kousků cukroví k tomu. Dopřeju si k tomu mléko, ale abych měl aspoň nějakou bílkovinu, tak do toho dám dvě malé nenápadné odměrky proteinu, abych mou snídaňovou dávku bílkovin měl odškrtnutou. Do toho oběda jsem více méně na sladkém, takže cukroví a podobné pochutinky. No a je to tady… oběd na stole. Většinou bramborová kaše s vinnou klobásou a problém začíná být na světě. Ze sladkého se to přehoupne do slaného a výrazně tučného. Tím neříkám, že to cukroví, štola, nebo vánočka je fat free, ale ta klobása se nějak udělat musí. Takže raději sahám po trávicích enzymech, aby to můj žaludek a trávení zvládlo a já se dožil té štědrovečerní večeře a možná i nějakého toho dárečku, jestli na mě Ježíšek nezapomněl. Tady ukončuju psaní mojí Vánoční rutiny a přecházím k těm enzymům, ať je ten článek aspoň trochu edukativní.

Trávící enzymy vytváří chemické procesy, které ovlivňují lidský organismus hned v několika cestách. Ať už je to samotné trávení, nálada, nebo například budování svalové hmoty. Enzym je typ bílkoviny, který se nachází v buňce a vytváří chemické reakce v těle, které mohou urychlit chemické procesy a tím podpořit naše každodenní bytí.
Enzymy jsou v těle produkovány zcela přirozeně a mohou poskytnout funkce jako je například :
- budování svalové hmoty
- hubení toxických látek
- rozkládají části jídla během trávení  

Forma enzymu je dána především jeho funkcí. Teplota, onemocnění, nebo značné chemické narušení může poškodit enzym a tím změnit jeho tvar, nebo funkci. Pokud se totok stane, enzym už nepracuje tak, jak by měl a tím pádem není schopen své funkce. No a tím, že enzym už nefachá tak, jak by měl to celkově narušuje dění celého organismu. Nebo spíš té části, ke které je enzym přidružen. 

Jak trávicí enzymy fungují?

Enzymy jsou potřebné pro správnou funkci trávicího systému. V dnešní době už jsme ale schopni si tak trošku ulehčit a užívat trávicí enzymy ve formě tobolek, které nám mohou pomoci v případě, že už máme nějaké trávicí potíže. Vzhledem k tomu, že máme trávicích enzymů více, zaměřil bych se tady na základní 3 typy, které produkuje naše slinivka břišní. Slinivka břišní je orgán, který pro naše trávení dělá fakt kotel práce, co se trávení týče. Tydlencty 3 trávicí enzymy jsou jsou kategorizovány na základě jejich reakcí, které ovlivňují:
- Amyláza: rozkládá škroby a sacharidy na jednodušší cukry
- Proteáza: rozkládá bílkoviny na aminokyseliny
- Lipáza: rozkládá lipidy (tuky) na glycerol a mastné kyseliny

Amyláza
Je produkována především ve slinivce břišní, ale také ve slinných žlázách a tenkém střevě. Jeden druh amylázy, který je produkovaný ve slinných žlázách, začíná být aktivní už v okamžiku, kdy je potrava v naší puse a zůstává aktivní i po tom, co potravu spolknete. Pankreatická amyláza je tvořena ve slinivce břišní a je transportována do tenkého střeva. Ve střevě má funkci, že rozkládá škroby a sacharidy na jednodušší cukry, které jsou jinými enzymy štěpeny na glukózu. No a glukóza se poté vstřebává do krevního oběhu přes stěnu tenkého střeva.

Proteáza

Produkována v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě. Největší podíl chemických reakcí se děje v žaludku a tenkém střevě. V žaludku je to hlavní tahoun pepsin, který má za úkol štěpit bílkoviny. Několik dalších enzymů se dostává do hry až v okamžiku, kdy se molekuly bílkoviny dostanou do tenkého střeva.

Extrifit Enzy 7! Digestive Enzymes 90 cps

Vynikající pomocník pro dokonalé trávení všech živin. Bílkovin, sacharidu i tuku. Enzy 7! Digestive Enzymes je naprosto unikátní a nejúčinnější produkt svého druhu. Tento výrobek Vás zbaví zažívacích obtíží. Obsahuje komplex 7 trávicích enzymů pro lepší trávení bílkovin, sacharidů a tuků. Obsahuje enzymy papain, alfa-amylázu (Aspergillus oryzae), bromelain, laktázu (Aspergillus oryzae), celulázu (Trichoderma reesei), neutrální proteázu (Bacillus licheniformis) a lipázu (Aspergillus aryzae).

Lipáza

Produkována ve slinivce břišní a tenkém střevě. No a jak tomu bylo už v dřívějších dvou případech, tak lipáza rozkládá tuky na jednodušší látky, které jsou tělem využívány. Jistý druh lipázy se nachází také v mateřském mléce proto, aby mohlo dítě to mateřské mléko lépe trávit.

Co může narušovat trávení?
Enzymy, ale především trávicí enzymy jsou velice náchylné na změny v těle. Některé tyto změny mohou vytvořit prostředí v těle, které je pro trávicí enzymy zkrátka nehostinné a může tak jejich funkci ztěžovat. Některé zdravotní stavy (komplikace) mohou ovlivnit počet, nebo také funkci našich trávicích enzymů. Vypíšu tady ty, které byly ve studiích uváděny.
*Ale prosím… neberte mě v tomhle jako černou kroniku. Neříkám, že těmito onemocněními netrpí nikdo z nás, ale myslím si, že většina čtenářů Extrifit blogu jsou zdraví lidé, kteří se chtějí něco dozvědět. Nerad bych Vás těmito onemocněními, které zde vypíšu, nějak vyděsil a vy jen proto, že máte pár „zaseknutých prdíků“ jste s tím letěli na ambulanci, nebo si mysleli, že jste tímto onemocněním postiženi.

Jedná se o: cystickou fibrózu, pankreatitídu (zánět slinivky břišní), rakovina slinivky břišní, operace spojené s trávicím systémem, diabetes 1. typu, celiakie

Přírodní a chemické látky

Tyto látky se mohou vyskytovat jak přirozeně, tak mohli být vyrobeny také chemicky (jako léky). Nejčastějším příkladem mohou být třebas antibiotika, které váš trávicí systém totálně „zabijou“ ale na druhou stranu… když máte angínu, tak jste rádi, že se té potvory zbavíte. Nemám pravdu?

  

Strava

Divili byste se, co s trávicím traktem dokáže udělat špatná životospráva v podobě nevhodného jídelníčku. Tím mám na mysli především průmyslově zpracované potraviny. Krom jiného také alkohol. Byl tam taky zmíněn sedavý styl života, ale tady bych si dovolil oponovat, jelikož člověk, který pracuje v kanceláři a má sedavý styl zaměstnání zkrátka nemá jinou možnost. Je potom hodně blbý, když z kanclu sedne do auta, dojede domů a sedne si k TV. Tam se opravdu bavíme o sedavém stylu života, a to dokáže s lidským organismem solidně zacloumat, jelikož jsme nebyli stavěni k tomu, abychom celej den seděli.

Kdy jsou trávicí enzymy (v doplňcích stravy) potřeba?
Trávicí enzymy ve formě doplňků výživy jsou volně prodejné a mohou být doktory dokonce doporučované v konkrétních stavech, které způsobují enzymatickou nedostatečnost.

Ať už se jedná o vážná onemocnění, která zapříčiňují to, že vás organismus zkrátka nemá dostatečné množství enzymů k tomu, aby mohlo potravu dostatečně zpracovat. Nebo se jedná o „lehčí“ formy, nebo stavy, která váš život negativně ovlivňují, jako například (kyselý reflux, plynatost a nafouknutí, průjem x zácpa).

Jediná nevýhoda trávicích enzymů je z mého pohledu ta, že jsou volně prodejné. Což by nemusel být zasejc takový problém, kdyby všechny produkty tohohle typu byly kvalitní a deklarovaný obsah látek s jejich množstvím byl naprosto legitimní. Bohužel… známe dnešní dobu a víme, jak to chodí. Není tomu jinak ani v doplňcích stravy, kdy si výrobce na etiketu plácne „co chce“ a vono to projde. V takovém případě můžete utratit opravdu nesmyslné peníze za něco, co vlastně ani nefunguje.

Extrifit Lactase Enzyme 60 cps

Produkt Lactase Enzyme 5000 FCC je vynikající pomocník pro trávení laktózy. Lactase Enzyme 5000 FCC obsahuje enzym laktázu, který zlepšuje trávení laktózy u osob, které laktózu špatně tráví. Enzymatická aktivita obsažené laktázy je 5000 FCC jednotek v každé kapsli.


Takže doporučení, které bych tady mohl dát, jelikož jsem si pár zdravotními problémy, které byly spojené s trávením prošel, jsou taková, že:

Určitě nezobejte trávicí enzymy jako lentilky s každým jídlem a neberte je jako samozřejmost ke každému jídlu. Pokud máte nějaký akutní problém, který vás trápí a omezuje v životě, určitě bych se nebál po trávicích enzymech sáhnout a pomoci si tak od nepříjemného pocitu. Zrovna tak bych se nebál v případě, že konzumujete jídlo o větším obsahu (raut, hostina, oslava a podobně…). Co je ale důležité… nebral bych trávicí enzymy z lékárny za pár šupů, protože by mohli nadělat více škody než užitku. Pokud si chcete dopomoci takovým produktem, opravdu na tom nešetřete a dejte na recenze zkušených uživatelů.
Pokud byste měli zdravotní problémy, které jsou spojené s trávicím systémem, tak se zkuste zaměřit na zdravý životní styl, pravidelný pohyb, vyvážený a pestrý jídelníček. Jo a co si budem… ono když si dáte hromadu brokolice, květáku, kysaného zelí, luštěnin a podobně… není se čemu divit.

No a kdybych se měl vrátit k tomu mému Vánočnímu povídání… tady si dovolím si tu jednu, nebo dvě tabletky trávicích enzymů vzít, protože to jednomu fakt pomůže.