Rotundu a klášter nově doplní věž. Oprava památky si vyžádá miliony navíc

  13:34
Znojemská radniční věž s krovy z 15. století se jako třetí historický unikát ve městě zařadí mezi národní kulturní památky. Mezitím dostává novou vizáž, kterou měla původně mít už letos na podzim. Práce ale zkomplikovalo deštivé počasí a horší stav konstrukce, než ukázaly průzkumy před opravou.

Postavil ji Mikuláš ze Sedlešovic v letech 1447 až 1448 do úctyhodné výšky necelých osmdesáti metrů. Však je taky gotická radniční věž dokonalou rozhlednou – z jejího ochozu člověk vidí do všech světových stran, při dobrých podmínkách až na rakouské Alpy. Symbolem Znojma je už dávno.

A na to, že je historickým unikátem, hlavně díky původním nosným trámům pod střechou starým přes pět set let, má teď i „papír“. Vláda schválila její zápis mezi národní kulturní památky, což při návštěvě jižní Moravy nedávno potvrdil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Jsem ráda, že se to povedlo a zúročilo se tak dlouhodobé úsilí a spolupráce mnoha lidí. Díky zápisu se nám otevřou nové možnosti pro čerpání dotací. Kulturním památkám věnuje stát zvláštní pozornost, což se odráží i ve specifické dotační podpoře,“ pochvaluje si místostarostka pro kulturu Bohumila Beranová (Znojmáci).

Hlavní úsilí jde ale ještě za bývalým vedením radnice. „Z této zprávy mám velikou radost. Lepší dárek pod stromeček si město ani nemohlo přát. Pracovali jsme na tom od roku 2021, ale už předtím dělala podklady památková péče,“ podotýká exstarosta Jakub Malačka (Naše Znojmo).

Z věže ve Znojmě zmizely originály listin, zjistili to po téměř 30 letech

Je potřeba zmínit, že vyhlášení ve skutečnosti nabude účinnosti až v polovině příštího roku, proto se oslavy směřují až na tohle období. „Ideálně tedy na dobu, kdy se zároveň otevře opravená památka. Tady ale nelze vzhledem ke složitosti a komplexnosti prací předjímat, kdy rekonstrukce krovu a střechy skončí,“ nastiňuje Denisa Mandátová z oddělení vnějších vztahů radnice.

Oprava věže se protáhne a prodraží

Rekonstrukce radniční věže měla skončit po roce a půl letos na podzim, termín se však kvůli deštivému počasí a přibývajícím pracím posunul. Modernizace je tak významným investičním projektem i pro příští rok, v rozpočtu je na ni vyčleněno bezmála 20 milionů korun. „Dosavadní průběh prací odhalil mnohem větší míru poškození konstrukce, než jsme se původně domnívali,“ potvrzuje Beranová.

Nejnáročnější bude oprava ochozu. „V rámci přípravy projektu byla jeho konstrukce přístupná pouze velice omezeně zevnitř. V jakém je stavu, jsme zjistili až v průběhu prací, kdy dělníci některé části včetně podlah demontovali. Trámy jsou tam opravdu silně poškozené,“ popisuje městská architektka Iveta Ludvíková.

Rekonstrukce radniční věže ve Znojmě se protáhne, opravovat se budou i hodiny

Zdůrazňuje zároveň, že každý jednotlivý krok konzultují s odborníky a památkáři. „Po odkrytí dolních věžiček jsme navíc zjistili viditelné poklesy prvků, které je vynáší. Pro odstranění této poruchy bude nutné všechny čtyři věžičky demontovat,“ dodává Ludvíková.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Především je však nutné zrekonstruovat krovy a vyměnit střešní krytinu. Přitom do složité konstrukce krovu nikdo nezasahoval po celá dlouhá staletí. Podle mnohých odborníků je věž dost možná nejstarším známým dokladem tohoto typu památky vůbec. U většiny podobných vysokých objektů totiž byla střecha při opravách snesena nebo výrazně pozměněna.

„Tu znojemskou můžeme označit za jednu z nejmistrnějších ukázek pozdně gotické architektury a tesařství v celé České republice,“ upozorňuje historik a také městský zastupitel Jiří Kacetl (Pro Znojmo). Původní břidlicová krytina byla již roku 1592 nahrazena z praktických důvodů měděnou verzí.

Unikátnost věže potvrdil i restaurátorský „test“ omítek nebo stavebně historický průzkum. Právě z něj vyplývá, že radniční objekt představuje nadregionálně významnou památku.

V dobré společnosti

Znojmo se tak už brzo bude pyšnit třemi kulturními památkami spolu s rotundou svaté Kateřiny a Louckým klášterem. První z nich byla postavená kolem poloviny 11. století. Traduje se, že ji u příležitosti sňatku nechal zaklenout a vyzdobit freskami Konrád II. Znojemský, jde ale o jednu z hypotéz. Postupně sloužila i jako skladiště dřeva, chlév pro vepře, pivnice a nakonec jako košíkářská dílna. Za kulturní památku byla prohlášena už v roce 1962.

To klášter, jeden z největších v zemi, založený roku 1190 knížetem Konrádem Otou a jeho matkou Marií, přibyl na seznam až v roce 2017. Část má pronajatou vinařský Znovín, město jinak investuje do výměny oken a opravilo starou školu, na řadě má být jízdárna.

Pod historickým jádrem Znojma se táhnou podzemní chodby a sklepení o celkové délce téměř 27 kilometrů, jsou unikátem nejenom v České republice, ale i v celé střední Evropě. (srpen 2018)