Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Ruská děla už zase mají jasnou převahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Generální štábu ukrajinských ozbrojených sil / Facebook

Ukrajinská pěchota během výcviku.

Reklama

Ruská armáda útočí prakticky po celé délce fronty, ta ukrajinská se naopak stále více stahuje do obrany.

Článek

Ačkoli poslední týden nepřinesl na Ukrajině žádné zásadní změny, ruská taktická výhoda je stále výraznější a zjevnější. Aktivita se soustředí především na Doněckou oblast, Rusové ale podle všeho zaútočili v několika případech i na místech, kde byla fronta dlouho beze změn.

Ukrajinská armáda je tak v defenzivě prakticky všude, protože i na předmostí na jižním břehu Dněpru byla její aktivita zřejmě nižší než v předcházejících týdnech. Generální štáb informoval, že za týden poměrně výrazně přibylo ruských odražených útoků – z 350 na zhruba 420. 

Statistiky společnosti Rochan Consulting, založené především na ověřených videozáběrech, za danou dobu uvádějí, že ukrajinská armáda osvobodila pět kilometrů čtverečních území, zatímco ruské síly nově okupovaly zhruba 30 km2

V předchozích týdnech byla plocha Rusy obsazeného území vždy v jednotkách čtverečních kilometrů.

Vyšší zisky korespondují se zvýšeným tempem a intenzitou ruských útoků. Vše nasvědčuje tomu, co naznačoval vývoj posledních měsíců: Moskva má převahu v palebné síle a technice a bude pokračovat v pozemních útocích.

Hlavním cílem bude zřejmě Doněcká oblast, které ruské vedení přikládá zřejmě největší důležitost.

Ukrajinskou stranu patrně čekají těžké časy kvůli nedostatku dělostřelecké munice i nízké kvalitě obranných pozic, na jejichž budování Kyjev zjevně zatím nekladl příliš veliký důraz.

Na linii

Na severní části fronty se Rusové znovu pokoušeli přiblížit ke Kupjansku, zatím to ale nevedlo k většímu úspěchu. Drobné taktické zisky ovšem patrně zaznamenali. Podle některých ukrajinských zdrojů ovšem na místo převelely dvě ženijní brigády, což by mohlo naznačovat, že se chystají překročit řeku Oskil.

Zesílil i ruský tlak v jižních částech severní fronty, znovu ovšem zřejmě bez nějakého úspěchu, nad kterým by se stálo za to zastavit. V této části bojiště byly ukrajinské síly v defenzivě už během léta, je možné, že se jim podařilo obranu do jisté míry konsolidovat a připravit.

Severní oblast je podle všeho pro ruské velení důležitá, ovšem druhotná. Jak již bylo zmíněno, hlavní nápor probíhá v Doněcké oblasti. V ní Rusové nasměrovali značné úsilí v okolí Bachmutu, zejména na severním a západním křídle.

Do boje tu bylo nasazeno to nejlepší, co Rusové mají: výsadkové jednotky či jednotky speciálních sil (které velení často používá jako běžnou pěchotu s vyšší morálkou a úrovní výcviku).

Skutečnost, že útočí prakticky v celé této oblasti, potvrdil na Telegramu i vrchní velitel ukrajinských pozemních vojsk, generálplukovník Oleksandr Syrskyj. Uvedl také, že ruské ztráty ve východní části fronty (tedy Doněcké oblasti) byly asi osmkrát vyšší než ztráty ukrajinských jednotek, ale tento údaj se zdá být dosti nedůvěryhodný.

Ukrajincům chybí munice

Ruské ztráty od října jsou podle všeho skutečně velmi vysoké. Zároveň ale vojáci získali díky nedostatku munice na ukrajinské straně i vyšší produkci dronů v Rusku výhodu v množství munice. Dá se předpokládat, že tato převaha minimálně částečně kompenzuje ruské nedostatky v taktice a dalších aspektech.

V oblasti Bachmutu mají podle polských analytiků Rusové nad Ukrajinci dělostřeleckou převahu až 5:1, v létě byl přitom v této oblasti poměr střelby zhruba 1:1. Změna není podle informací z různých zdrojů ani tak důsledkem nějaké vyšší ruské aktivity, ale do značné míry za ni může nedostatek munice na ukrajinské straně daný tím, že Západ nedostál svým slibům a nedokáže dodat dohodnuté množství granátů a dalších nábojů. Ukrajinská armáda tak musí municí šetřit.

Důsledky byly znát i v bitvě kolem Avdijivky, kde ruské síly podle ukrajinských analytiků z projektu DeepState pomalu – téměř metr po metru – postupují ve směrech, ve kterých útočí s velkými ztrátami od října.

Ruské jednotky se také pokusily zřejmě o největší sérii útoků na jižní frontě u Avdijivky, tedy v okolí VoďjanehoOpytneho. Mimo jiné v posledním týdnu využívaly i husté mlhy.

Územní zisky nebyly veliké, invazní jednotky ovšem nepochybně postoupily. Například se jim podařilo hnout o několik set metrů u Stepoveho, malé posuny byly zachyceny na záběrech i ze zmíněné jižní části bojiště. Město je stále v ukrajinských rukou (i když ruské jednotky už se alespoň dočasně dostaly na jeho okraje) a stále není odříznuto od zásobování. Ruský tlak ovšem stále pokračuje.

Postup je vykoupen nepochybně velkými ztrátami. Záběry 47. divize, která brání okolí Stepoveho, z minulého týdne ukázaly na zhruba stometrovém úseku (zcela zničeného) větrolamu v této části fronty zhruba čtyři desítky těl ruských pěšáků. (Na tyto záběry nebudeme odkazovat.)

Ve stejné oblasti severní avdijivské fronty také od října přibyly zhruba stovky vraků ruských vozidel, ukazuje nedávná analýza satelitních záběrů provedená skupinou Frontelligence. Většina z nich se na místě objevila v říjnu, tedy v prvních fázích ofenzivy, kdy ruská armáda mnohem více spoléhala na útoky mechanizovaných uskupení než v posledních týdnech.

Snímky ukazují, jak často lžou videa například z dronů, která se objevují tak často především na sociálních sítích. Velkou část vozidel, která se na základě záběrů dronů zdála zničená, už nejde na bojišti najít, protože byla odtažena k opravě.

Pozice vraků také naznačuje, že většina vozidel byla zničena ještě předtím, než se dostala přímo na frontovou linii. Ukazuje se tak, jak důležitou roli hrají průzkum s pomocí dronů a pak palba dělostřelectva či použití dronů při rozbíjení protivníkových útoků ještě před jejich plným nástupem.

V Doněcké oblasti ruské síly také zřejmě prakticky plně vytlačily ukrajinské jednotky za dnes již neexistující obec Marinka, o kterou se bojovalo celé roky. Je to jen další ilustrace toho, že Rusko přebralo iniciativu a má v tuto chvíli více volných sil k útokům. A roli i v tomto případě zřejmě hraje ruská palebná převaha daná nedostatkem munice na ukrajinské straně.

Jižní fronta

Na jižní frontě se situace téměř nezměnila. Obě strany zaznamenaly malé ztráty a odpovídající malé zisky, ale ani jedna nedosáhla žádného výraznějšího úspěchu. Nicméně stejně jako v minulém i v tomto týdnu byly ruské síly zřejmě aktivnější v hlavní ose ukrajinské letní ofenzivy, tedy kolem Robotyneho. Někteří analytici se tak obávají, že je pouze otázkou času, než Rusové v této oblasti vymažou alespoň část ukrajinských letních zisků.

V Chersonské oblasti si ukrajinské jednotky udržely pozici na levém břehu Dněpru, jsou ovšem stále pod tlakem ruských sil.

Záběry ukazují ruské bombardování pravého břehu Dněpru pomocí naváděných leteckých pum typ FAB-1500.Video: twitter/RALee85

Ruské protiútoky sice Ukrajince nedokázaly zatlačit na sever, směrem zpět k řece, zároveň ovšem silné ruské bombardování a palby nadále brání Ukrajincům, aby soustředili síly k útoku směrem na jih. Místo toho je udržují rozptýlené, aby omezili výši ztrát.

Některé hlasy z fronty, například pro reportáž New York Times, naznačují, že problémy ukrajinské logistiky při dopravě přes řeku jsou minimálně v některých případech skutečně vážné. A ztráty způsobené ruským bombardováním a drony nezanedbatelné.

V uplynulém týdnu se také znatelně začala zvyšovat aktivita ruských strategických sil při ostřelování ukrajinského týlu. Intenzita útoků ovšem stále nesnese srovnání s největšími údery z podzimu a zimy 2022/2023. Je otevřenou otázkou, zda je to dáno ruskou rozvahou, nebo omezenými zásobami munice.

Škody na ukrajinské infrastruktuře, především energetice, zatím nejsou veliké. Větší následky než bombardování pro běžný život v posledním týdnu měl velmi rozsáhlý hackerský útok, který způsobil až několik dní trvající výpadky mimo jiné v dostupnosti mobilního signálu.

Reklama

Doporučované