Hlavní obsah

Index dostupnosti bytů: Cena peněz pomaličku roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Reklama

aktualizováno •

Nedostupnost bytů na hypoteční úvěr od března 2020 na úrovni celého Česka vzrostla zhruba o 112 procent.

Článek

Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv využívá data analytické společnosti EMA data. Jeho cílem je sledovat, jak se vyvíjí dostupnost bytů nejen celkově v Česku, ale i na úrovni regionů. Index kombinuje průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Při výpočtu je kalkulována splátka 80procentní hypotéky pro byt o velikosti 65 metrů čtverečních, což je dle Českého statistického úřadu průměrná velikost bytu v Česku. Index počítá s průměrnou cenou za metr bytu v osobním vlastnictví, bez rozdílu stavu či materiálu, rozhodné období je měsíční klouzavý průměr. Dále index tvoří průměrná úroková sazba hypoték se splatností 30 let.

Výsledný výpočet je poměřován k úvodní hodnotě ze začátku března 2020, kdy byl index stanoven na úrovni 1. Čím je hodnota vyšší, tím hůře jsou byty dostupné a naopak, pokud je hodnota pod úrovní 1, jejich dostupnost roste.

Index na úrovni krajů znázorňuje, jak se dostupnost průměrných bytů na hypoteční úvěr vyvíjí v jednotlivých regionech. Pod hodnotou 2 se po celou dobu sledování nachází Praha (1,686), kde se ve srovnání s březnem 2020 dostupnost zhoršila o necelých 70 procent. Hlavní město je jediný kraj, který se udržel pod hranicí 70 procent.

Ústecko (2,478, resp. zhoršení o 147,8 %) dlouhodobě zaujímá pozici „rekordmana“, následuje ho Královehradecký kraj (2,467, resp. zhoršení o 146,7 %).

Kromě Prahy se pod hranici 2 dostaly ještě Středočeský, Jihočeský, Karlovarský a Zlínský kraj. V ostatních je aktuálně nedostupnost bytů o více než sto procent vyšší než v březnu 2020.

„Úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték plíživým tempem klesají. Je to ale pokles blížící se spíše stagnaci. A nepomáhá ani očekávané čtvrteční snížení základních sazeb ČNB o pravděpodobných 0,5 procentního bodu. Důvodem je rostoucí cena zdrojů pro poskytování hypoték na trhu i snadná možnost mimořádného splacení hypotéky v průběhu fixace úrokové sazby, která zvyšuje riziko bank,“ říká Chief Content Officer EMA data Petr Zámečník.

„Zato ceny nemovitostí nabraly růstový směr, který mírný pokles hypotečních sazeb převáží. Index dostupnosti bytů tak za uplynulý týden vzrostl o 0,4 procenta na 2,098 bodu,“ dodal.

Pokud jde o výši průměrné splátky hypotéky, nejvíce tradičně zaplatí Pražané. V hlavním městě se však částka oproti minulému týdnu zvýšila z 34 214  na 34 110 korun. Za Prahou se drží Jihomoravský kraj s aktuální sumou 21 435 Kč. Následují střední Čechy, kde vlastníci bytů vynaloží měsíčně přes 19 tisíc, konkrétně 19 343 Kč.

V Ústeckém kraji je průměrná hypoteční splátka dlouhodobě nejnižší, dostala se přes 9000 Kč, na 9 541 korun.

Celorepublikový průměr měsíčních splátek zaznamenal růst – z 18 409 korun na 18 412 korun.

Reklama

Doporučované