Díky rychlejší diagnostice budou moci lékaři vyšetři větší množství pacientů,...

Díky rychlejší diagnostice budou moci lékaři vyšetři větší množství pacientů, denně by jich mohlo být až 19. (19. prosince 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

VFN otevřela moderní diagnostické centrum, nádory odhalí lépe a rychleji

  • 0
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze představila modernizované diagnostické centrum v Ústavu nukleární medicíny. Nové gamakamery a přístroj PET/CT pomůže lékařů rychleji a detailněji diagnostikovat onkologická onemocnění. Přístroje zároveň používají méně radioaktivních léčiv, pro pacienty jsou tedy bezpečnější.

Moderní PET/CT lékařům umožní vyšetřit více pacientů, v běžný pracovní den by jich podle nemocnice mohlo být až 19. „Na starším přístroji se roční počty vyšetření pohybovaly okolo 3,5 tisíc. Na novém přístroji bychom se měli dostat na počet zhruba 4 tisíc vyšetření za rok,“ dodává přednosta Ústavu nukleární medicíny David Zogala.

Podle Zogaly přístroj nabízí i lepší kvalitu obrazu, což umožní přesnější diagnózu. „Z pohledu pacienta může být vítané, že vlastní obrazové snímání trvá kratší dobu,“ vysvětlil Zogala s tím, že přístroj také snižuje míru ozáření.

Liberecká nemocnice má špičkový přístroj na boj s onkologickým onemocněním

Přístroj spojuje vyšetření pozitronovou emisní tomografií (PET) a výpočetní tomografií (CT), díky přidané informaci o funkci buněk a tkání tak zlepšuje stanovení rozsahu onemocnění a pomáhá lépe cílit léčbu a sledovat její efekt.

Díky novinkám se zlepší také technologie sloužící k aplikaci kontrastní látky pro CT. „Jaká onemocnění diagnostikujeme, to určuje použitá vyšetřovací látka, takzvané radiofarmakum. V Česku se nejčastěji používá speciální varianta glukózy, označovaná jako FDG. Zobrazuje metabolický obrat, který bývá zvýšený u většiny nádorů,“ popsal Zogala. Přístroj podle něj dokáže určit také zánět srdce a cév.

„Pacienti k nám chodí nejčastěji již se známým diagnostikovaným nádorem. Naším úkolem je upřesnit jeho rozsah, vlastnosti a hodnotit vývoj stavu, efekt terapie, případně hledáme, zda nedošlo k opětovnému vzplanutí nemoci,“ uvedl primář Ústavu nukleární medicíny Václav Ptáčník.

Nemocnice přidá nová vyšetření

„To, že máme jeden přístroj, neznamená, že budeme dělat jedno vyšetření. Tím, že se nám navýší kapacita, plánujeme část těchto kapacit uvolnit na nová vyšetření pro neuropsychiatrii a onkologii,“ vysvětlil Ptáčník.

Špičkový přístroj nové generace v Olomouci zkrátí dobu ozáření pacientů

Průběh vyšetření podle lékařů závisí také na typu používaného radiofarmaka a vybavení konkrétního pracoviště. Zdravotníci pacientovi před samotným vyšetřením podají radiofarmakum pomocí ohebné jehly zavedené do žíly. Poté z těla vychází radioaktivní záření, pacient proto musí vyčkat ve speciální kabince. Samotné CT vyšetření trvá podle lékařů několik desítek sekund, obrazové snímání při PET vyšetření pak trvá zhruba 20 minut.

„Naším hlavním cílem je získat co nejkvalitnější diagnostické informace z obou použitých modalit, tedy z CT i PET,“ uvedl Zogala. Ve vyšetření proto podle něj spolupracují s lékaři z Radiologické kliniky. „PET/CT je takzvaná hybridní vyšetřovací metoda a k jejímu správnému hodnocení je třeba účasti lékařů obou specializací, tedy radiologie a nukleární medicíny,“ popsal přednosta.

Zázraky české medicíny. Naději dává kost z tiskárny i lék na rakovinu prostaty

Podle Ptáčníka by ale pacienti měli počítat zhruba s tím, že na oddělení stráví zhruba tři hodiny. „Často se bohužel nevyhneme určitému čekání pacientů, provoz někdy vyžaduje neplánované změny v pořadí vyšetření, objevují se zdravotní komplikace, poruchy, eventuálně je třeba doplnit určitá snímání navíc,“ upřesnil Ptáčník.

Nové gamakamery odhalí metastáze

Nemocnice získala také dvě nové gamakamery, které lékaři využívají k zobrazování vnitřních orgánů a jejich funkce. Dokážou například vyhledat metastáze, vyšetřit plíce či ledviny a odhalit neurologické poruchy.

„Moderní kamery jsou citlivější, pro vytvoření snímku je tak možné použít menší množství radiofarmak, popřípadě zkrátit dobu nutnou pro vyšetření. Mají navíc mnohem lepší obrazové rozlišení,“ dodal Zogala.

„Nukleární medicína je komplement, který je rozeset na mnoha místech, takže nevidíme celou práci té kliniky,“ uvedl při otevření centra ředitel VFN David Feltl. „Mám z toho obrovskou radost. Bavili jsme se o tom, že klinika je nesmírně progresivní, proto jsme chtěli pořídit nový přístroj,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video