Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Mauthausen, Dachau, Flossenbürg, Buchenwald, Terezín. Rudolf Murka a jeho cesta po stopách holokaustu Romů a Sintů

19. prosince 2023
Čtení na 1 minutu
Rudolf Murka (vlevo), Lada Viková a Radovan Krhovský. (FOTO: František Bikár)
Rudolf Murka (vlevo), Lada Viková a Radovan Krhovský. (FOTO: František Bikár)
V rámci projektu "Mauthausen, Dachau, Flossenbürg, Buchenwald, Terezín – místa osobních vzpomínek. Po stopách Rudolfa Murky, přeživšího holokaustu Romů a Sintů" se skupina Romů a Sintů vydala na cestu po koncentračních táborech, kde byl za druhé světové války vězněn Rudolf Murka st., jeden z původních moravských Romů a přeživší holokaustu. Projekt podpořený grantem německé ambasády v Praze měl také za cíl připomenout místa utrpení, která veřejnost obvykle nemá spojena s vězněním Romů a Sintů. Z cesty vznikl krátký dokument natočený první romskou internetovou televizí ROMEA TV.

Podle syna Rudolfa Murky byla tato cesta splněním přání jeho otce, který se k těmto místům nemohl vrátit za minulého režimu. “Myslím si, že je pro naši společnost velmi důležité, aby věděla, co lidé z naší komunity zažili. Jaké útrapy. Když putovali z jednoho lágru do druhého a spousta jich při tom umřelo. Pro mě je tato cesta splněným přáním mého otce, který ji za minulého režimu podniknout nemohl,“ vysvětlil důvody výjezdu jeho iniciátor Rudolf Murka ml.

VIDEO

Skupinu tvořili vedle Rudolfa Murky ml. a jeho manželky Viktorie také Olga Vlčková, vedoucí projektu Centra Romů a Sintů v Praze, Lada Viková, odbornice na romské dějiny, Radovan Krhovský, průvodce po koncentračních táborech, František Bikár, který zajistil videodokumentaci, a Zdeněk Daniel, potomek přeživších, který pořídil fotodokumentaci.

Během několika dnů navštívili památníky v Mauthausenu, Dachau, Flossenbürgu, Buchenwaldu a Terezíně, kde byl Rudolf Murka st. uvězněn. Radovan Krhovský uvedl, že pro něj to nebyly „jen prohlídky lágrů, ale šlo o hledání osudu konkrétního člověka. Čím si prošel, jak vůbec byl schopný krutosti přežít.“

Skupina se vydala nejen po stopách Rudolfa Murky st., ale také cestou mnoha dalších Romů a Sintů a jejich strastiplného putování po koncentračních táborech. “Chtěli jsme vzdát hold lidem, kteří prošli takovým peklem,“ uvedla Lada Viková.

Osloveni byli zaměstnanci paměťových institucí – převážně pracovníci archivů a historici, kteří se tematicky v problematice „svých“ památníků orientují nejlépe. Byli požádáni o pomoc s dohledáním dokumentů spojených nejen s Rudolfem Murkou st. a jeho příbuzných, ale i toho, co je známo o Romech, kteří zde trpěli.

Skupina také spolupracovala s paměťovými institucemi, které jim pomohly s dohledáním dokumentů a informací o Romech, kteří zde trpěli.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon