21.5.2024 | Svátek má Monika


IZRAEL VS OSN: Dopis Guterresovi

20.12.2023

Nestává se často, pokud vůbec, aby šéf tajné služby oslovil dopisem generálního tajemníka OSN. O jedné výjimce víme. V listopadu 2023 napsal Antóniu Guteresovi ředitel izraelské bezpečnostní služby Šin Bet.

Proč vlastně? Dopis Ronena Bara odráží hluboké roztrpčení vysokých představitelů Státu Izrael z postoje mezinárodního společenství k současné válce, kterou Izrael vede proti terorismu v Pásmu Gazy. Zejména pak k míře lhostejnosti, s níž svět pohlíží na brutální masakr, k němuž došlo 7. října.

Šéf služby Šin Bet kromě jiného uvedl následující zásadní myšlenku. Izrael je odhodlán misi v Pásmu dokončit. Všichni, kdo aspirují na bezpečnější svět, by se měli zdržet jakéhokoli negativního zasahování do této mise, nebo se ji dokonce pokoušet zastavit.

V úvodu svého listu zmínil Ronen Bar ustanovení Charty OSN. Konkrétně jde o odhodlání zakladatelů „deklarovat znovu svou víru v základní lidská práva, v důstojnost a hodnotu lidské osobnosti, v rovná práva mužů i žen“. K tomu Ronen Bar uvádí: „Hamas vládne v Pásmu Gazy 17 let a tyto principy a potřeby 2,2 milionu občanů žijících v Gaze hrubě ignoruje.“ Připomněl, že během vražedných aktivit Hamasu 7. října neexistoval žádný respekt a žádná práva (ve vztahu k obětem – LS). OSN byla založena proto, aby se takové věci (hrůzy známé z druhé světové války – LS) už neopakovaly (“nikdy více“), a to nikde na světě. Ovšem v den říjnového masakru se vrátily v plné síle: Židé byli brutálně vražděni jenom proto, že jsou Židé. Zdůraznil, že izraelská armáda (IDF) operuje v souladu s nejvyššími morálními zásadami a nejedná proti civilistům záměrně (jak je soustavně lživě obviňována – LS).

Autor dopisu dále objasnil, že realita nutí Izrael operovat v civilním prostředí. Je tomu tak kvůli teroristické organizaci, která se chová jako suverén a od prvního dne od svého založení zabíjí civilisty, Izraelce i obyvatele Gazy. „Je načase vám připomenout, pane generální tajemníku,“ píše Ronen Bar, „že samotný Jahjá Sinwar (šéf Hamasu v Pásmu Gazy – LS) byl v Izraeli odsouzen k pěti doživotním trestům za vraždu Palestinců – ne Židů. Gazu je nutné osvobodit od Hamasu, nikoli od Izraele. Hamas je Islámský stát.“

Dopis pokračuje apelem. Ronen Bar žádá Guterrese, aby z úcty k tisícům již ztracených životů, a aby bylo možné zachránit spoustu životů dalších, pomohla OSN odstranit vládu zla v Pásmu Gazy a obnovit víru v nejzákladnější lidská práva, lidskou důstojnost a hodnotu lidského života, jak je uvedeno v její Chartě. „Pomozte nám obnovit víru v rovná práva mezi muži a ženami, Palestinci, Izraelci, muslimy, křesťany, Židy a dalšími. Pomozte nám přivést zpět domů naše otce a matky, naše bratry a sestry. Pomozte nám přivést zpět domů naše prarodiče. Pomozte nám zachránit naše děti a vrátit je jejich rodinám, abychom mohli začít léčit naše rány,“ napsal.

Ronen Bar byl bohužel nucen kriticky hodnotit některá vyjádření Antónia Guterrese. Zásadně odmítl princip symetrie mezi zločiny Hamasu spáchané proti Izraeli a činy izraelské odvety, kterou Guterres při hodnocení událostí nastolil. „Nic nemůže být víc vzdálené pravdě,“ kostatuje Ronen Bar. Připomíná, že vůči Izraeli, na Izraelcích a dalších národnostech, se Hamas dopustil zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Stejně tak se válečných zločinů dopustil Hamas v severní části Pásma Gazy, když střílel po civilistech, kteří odmítli být lidskými štíty a na výzvu Izraele se vydali do bezpečných oblastí na jihu. Další válečné zločiny Hamas spáchal, když umístil svá velitelství do nemocničních budov a zneužil humanitární pomoc pro krytí svých teroristických operací.

Autor dopisu je toho mínění, že snaha vytvořit morální paralelu mezi teroristy Hamsu a obrannými silami IDF je z morálního hlediska špatná a odpudivá. Z principu není možné položit rovnítko mezi vraždění a mučení dětí a nemluvňat na jedné straně a mezi nešťastné, ale nevyhnutelné utrpení civilistů, které Hamas cynicky zneužívá jako lidské štíty. Hamas obyvatele Gazy zneužívá pro své manipulativní potřeby a vlastní public relations.

Následující pasáž dopisu má tak zásadní význam pro porozumění situaci, že by měla sloužit jako „povinná četba“ všem, kdo zastávají stejně fatálně mylný názor jako šéf Spojených národů. Ronen Bar napsal: „Svět musí pochopit, že 7. října se realita svobodného světa dramaticky změnila. Máme jasné důkazy, že zločiny proti lidskosti, Hamasem brutálně spáchané, byly součástí jeho operativního plánu. Během oné černé soboty udělaly tisíce teroristů Hamasu to, co jim jejich vůdci nařídili: znásilňovali naše manželky a dcery, škrtili naše nemluvňata a zapalovali naše domy s celými rodinami uvnitř, mučili matky před jejich dětmi a děti před jejich matkami. Po nich přišly hordy výtržníků, které zaseli ještě více zkázy a smrti v našich klidných komunitách. Pachatelé těchto zločinů nepatří k lidské rase; to nejsou lidé.“

Neméně důležitý je i odstavec, kterým svůj článek uzavírám: „Toto není válka o ideologii nebo náboženství, je to boj mezi dobrým a zlým. Izrael stojí v první linii, jako poslední obranná bašta svobodného světa, stojí mezi temnotou a světlem, mezi barbarství a lidskosti. Jsme ochrannou zónou mezi těmi, kdo truchlí nad smrtí a těmi, kdo smrt uctívají.“

Slova Ronena Bara, který velice dobře ví, o čem píše a proč svůj dopis adresoval právě generálnímu tajemníkovi OSN, jsou hluboce pravdivá a alarmující. Závěr nemůže být jiný. Tváří v tvář kruté realitě stojí drtivá většina mezinárodního společenství, drtivá většina členských států Spojených národů, na straně sil zla, na špatné straně historie.