Zdravotní vánoční dárek. Lidé si pod stromeček nadělují onkologické vyšetření

  6:14
Preventivní onkologické prohlídky jako netradiční dárek k Vánocům. Zvýšený zájem o tento druh služeb zaznamenaly nemocnice, onkologické ústavy či komplexní onkologická centra i soukromé kliniky nejen v Olomouckém kraji. Lidé si nadělují k Vánocům preventivní vyšetření na rakovinu.

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zdravotnická zařízení se na nový trend připravila. S předstihem začala nabízet dárkové poukazy či vouchery na komplexní vyšetření na rakovinu.

Slyší na ně jak klienti, tak firmy, jež takové prevence zařazují do svých zaměstnaneckých benefitů. Kvůli enormnímu zájmu už někde museli vydávání těchto poukazů stopnout, termíny na celý příští rok už totiž mají obsazené.

Šance lidí s rakovinou plic zvýší specializovaná centra včetně olomouckého

Zvýšenou poptávku po preventivních onkologických prohlídkách registrují v těchto dnech komplexní onkologická centra, například ve Fakultní nemocnici Olomouc nebo v Nemocnici Agel Nový Jičín, kam se sjíždějí klienti nejen z regionu, ale ze všech koutů republiky.

Lidé si pořizují vyšetření jako zdravotní vánoční dárek, jehož cena se v obou zařízeních pohybuje kolem osmi tisíc korun.

„Zvýšený zájem vnímáme. Většinou se jedná o pacienty z regionu, někdy ale přijíždějí i z velké dálky,“ uvedla primářka onkologie Fakultní nemocnice Olomouc Hana Študentová.

Mezi zájemci převažují muži

Podle ní mají větší zájem o vyšetření muži. „Je to dané tím, že u nás preventivní onkologické prohlídky objednávají i firmy, které je nabízejí jako benefity pro své zaměstnance, a těmi jsou převážně muži,“ vysvětlila Študentová.

„Máme vyšší procento vyšetřených mužů. Těch je z celkového počtu 57 procent, což je pozitivní, neboť vyvrací letitý trend, kdy muži nedostatečně pečovali o své zdraví a zanedbávali zdravotní prevenci,“ potvrdila lékařka komplexního onkologického centra novojičínské nemocnice Michaela Hrouzková.

Dárkové poukazy kromě zaměstnavatelů kupují i rodiče pro své děti, nebo naopak potomci rodičům.

„Zajímavým fenoménem je také zvýšený zájem mezi manželskými a partnerskými páry, které se rozhodly pro společné absolvování preventivních onkologických prohlídek,“ vyzdvihla.

Partneři přicházejí společně

Podle ní podpora od partnera či partnerky může výrazně snížit obavy z návštěvy lékaře a přispět k překonání ostychu, který je někdy překážkou včasné diagnostiky.

Také novojičínská nemocnice nabízí poukazy pro firmy i jednotlivce, kteří chtějí preventivní onkologické vyšetření darovat na Vánoce či při jiné příležitosti.

Jako by zmizelo celé jedno město. Lidí v Olomouckém kraji ubývá

„Pozorujeme, že investice do preventivní péče je nejen projevem osobní odpovědnosti, ale stává se i odrazem firemní kultury, která klade důraz na dlouhodobé zdraví a spokojenost zaměstnanců,“ hodnotí Hrouzková.

Doslova enormní zájem o vouchery zaznamenal brněnský Masarykův onkologický ústav, který vyhledávají často i lidé z regionu. Po zkušenostech z loňského roku se proto rozhodl letos dárkové poukazy zájemcům nenabídnout.

Zájem o netradičního Ježíška je enormní

„Loni si lidé vouchery jako zdravotní vánoční dárek obstarávali už v listopadu. Přestože jsme přidávali termíny nad rámec klasické ordinační doby, a dokonce jsme zavedli jednou za dva týdny i nadstandardní sobotní termíny, máme celý příští rok zaplněný,“ informovala mluvčí ústavu Klára Jirkovská.

„Vouchery jsme proto museli stopnout, protože víme, že bychom klienty v novém roce už nezvládli obsloužit,“ dodala mluvčí. Cena celkové preventivní prohlídky pro rok 2024 se pohybuje kolem deseti tisíc korun.

Na netradičního ježíška láká i jedna ze soukromých klinik, která dárkové poukazy na veškerá vyšetření nabízí nyní s desetiprocentní slevou.

Podle provozní manažerky je největší zájem o komplexní balíček zahrnující prevenci onkologických onemocnění v kombinaci s těmi kardiovaskulárními, na něž se umírá nejčastěji.

Se čtením rentgenů v Šumperku pomáhá umělá inteligence, postupně se zlepšuje

„Když se na onemocnění přijde včas, obrovsky to zvyšuje možnost dobré léčby a třeba i úplného vyléčení,“ upozornila s tím, že se snaží lidem vyjít s termíny maximálně vstříc, protože ne všichni mají čas se během roku prevencí zabývat.

„Když pak mají možnost absolvovat vše naráz pod jednou střechou, tak na to slyší. A zájem se stále zvyšuje,“ vysvětlila. Balíček nazvaný onkoprevence pro ženy se nyní dá pořídit za akční slevu kolem sedmi tisíc korun, pro muže pak vyjde o dva tisíce dráž.

18. prosince 2023