Jeden z nejvýznamnějších českých herců zemřel v úctyhodném věku. Jeho role zasáhly 3 generace

Fotografie: Honza Groh / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

V 80 letech opustil svět oblíbený herec a dabér, který zanechal velký otisk na české scéně. Zemřel dne 9. prosince ve vinohradské nemocnici v Praze.  

Počátkem prosince přišla velmi smutná zpráva, že svět opustil významný český herec a dabér Ladislav Županič. Zanechal za sebou velký otisk na filmové scéně a za svou celoživotní práci v oboru muzikál opereta získal Cenu Thálie, na kterou byl velmi pyšný. Oblíbená postava mnoha seriálů a zajímavých snímků zemřela 9. prosince ve věku krásných 80 let.

Získal si oblibu jak ve filmech, tak i divadle

Ladislava Županiče zná většina lidí díky seriálům Arabela, Kameňák, Chlapci a chlapi či Okresní přebor, kde hrál významné role a získal si srdce tisíců diváků. Za svůj život však stihl také získat Cenu Thálie, přesněji v roce 2015, a to za celoživotní práci v oboru muzikál opereta. Tato velká osobnost před časem zastávala také pozici ředitele Hudebního divadla Karlín, kde byl herec známý pro svůj jedinečný charakter a úžasné výkony.

Bohužel však 9. prosince 2023 přišla do světa zpráva, že herec zemřel ve vinohradské nemocnici v Praze, což potvrdila i jeho rodina. Zdrcující informace zasáhla mnoho občanů, ale také jeho kolegů a vesměs celý svět herectví. Županič byl uznávaný jak pro divadelní, tak i filmové schopnosti, díky kterým si získal ohlas všech generací a různorodých televizních diváků.

Za své celoživotní dílo získal Cenu Thálie

„Herecká asociace vás bohužel musí informovat o smutné zprávě, která nás velmi zasáhla. Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,” uvedla na sociálních sítích Herecká asociace. K situaci se přitom podle serveru Novinky vyjádřilo i mnoho dalších osobností, včetně Karolíny Brožové.

Schytali jsme další ránu. Zemřela zpěvačka, které přezdívali královnou 90. let

Ladislav Županič se narodil v roce 1943 v Prostějově a celý život podle TN zasvětil herecké kariéře. Svou cestu přitom začal v Brně, kde studoval JAMU, poté jeho cesta následovala do Hudebního divadla Karlín, kde také skoro 10 let působil jako ředitel. Mimo divadla se však objevil i v mnoha filmových rolích, díky kterým si získal srdce mnoha českých fanoušků. Mezi jeho první snímky patří například i filmy, jako je Noc na Karlštejně a Vesničko má středisková.

Mimo jiné pak Županič také daboval zahraniční herce, včetně Mela Gibsona a Clinta Eastwooda. Namluvil pak například také Michala Dočolomanského ve filmu Tajemství hradu v Karpatech. Na webu SvětKreativity.cz jsme také nedávno psali o „zážitku“ z klinické smrti herce Jiřího Holého, než nadobro odešel.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*