Humpolec má nového starostu

20. prosinec 2023 15:30, aktualizováno

V Humpolci dnes volí nového starostu. Po abdikaci Aleny Štěrbové z hnutí ANO vedli město zhruba dva měsíce místostarostové. O tom, jak bude uspořádání vrchního vedení města vypadat, se vedla dlouhá vyjednávání.

Volba nového vedení města se odehrála během veřejného zasedání zastupitelstva města ve středu 20. prosince.

V tajné volbě získal nejvíc hlasů zastupitelů a stal se novým starostou města dosavadní místostarosta z uskupení HumpolecGo Petr Machek.

Zastupitelé zvolili také nové místostarosty. Jejich posty obsadí Václav Křivánek z hnutí ANO a Martin Hendrych z Pirátské strany. Ve vedení města tak skončilo  hnutí STAN.

Dosavadní starostka Humpolce Alena Štěrbová odstoupila letos v říjnu. Jako oficiální důvod ke své rezignaci uvedla rodinné a zdravotní problémy. Hnutí ANO, které bylo v tamní koalici dominantní, následně jednostranně vypovědělo svým koaličním partnerům smlouvu. To je velmi neobvyklý krok. V zásadě totiž mělo podle dohody nárok na post starosty a mohlo nominovat někoho jiného ze svých řad. To se ale nestalo a posléze došlo k rozpadu prakticky celého vedení města. Nově se tedy nebude rozhodovat jen o starostovi, ale také o místostarostech.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související