Hlavní obsah
Cestování

Objevování Vysočiny: vyzkoušejte připravený program na dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Hladečková

Inspirací na výlety není nikdy dost. Tentokrát se můžete inspirovat dvoudenním výletem na Vysočinu.

Článek

Humpolec a Ledeč nad Sázavou

V pátek odpoledne jsme se vydali směr Humpolec. První zastávkou začínajícího víkendu bylo zákaznické centrum Bernarda, respektive místní restaurace.

Celá restaurace je velmi hezky a vzdušně zařízená. V pátek večer, zde bylo prakticky plno, ale ochotnému a milému personálu se podařilo najít dvě místa alespoň na hodinu, abychom stihli večeři.

A jídlo bylo naprosto skvělé. Měli jsme panenku a svíčkovou s karlovarským knedlíkem a obě jídla byla naprosto vynikající. Cenově to tady taky nevychází úplně nejhůře, jídlo se pohybuje mezi 200 až 300 Kč.

Foto: Pavla Hladečková

Pivnice Na Štokách - Humpolec

Pokud stihnete návštěvu Humpolce před 17:00, určitě zkuste vylézt na rozhlednu, která je vedle vstupu do Zákaznického centra. Vstup je přímo z ulice a pokud nás paměť neklame, tak pro jednoho člověka je vstupné symbolické - 20 Kč.

Foto: Pavla Hladečková

Humpolec - Bernard

Z Humpolce jsme se vydali ještě dále, konkrétně do Ledče nad Sázavou, kde jsme se ubytovali v Penzionu u Řeky. Tohle místo je vyhlášené svou kuchyní, ovšem míst na sezení zde moc není, takže doporučuji před rezervací pokoje zjistit, zda se dá v restauraci ještě najíst, pokud byste sem chtěli jet za gastronomickým zážitkem. My jsme to udělali naopak a proto jsme vymýšleli plán B, kam na večeři.

Penzion, respektive pokoje, jsou hezké, čisté, ale dominantou celého pokoje je výhled. Penzion se nachází opravdu hned u řeky a nad ní se tyčí nádherný hrad, který byl využit například pro natáčení pohádky Anděl Páně.

Foto: Pavla Hladečková

Hrad Ledeč nad Sázavou

Ovšem penzionu bych vytkla jednu věc. V našem pokoji byla ratanová postel, na pohled nádherná, ale upřímně už jen po dosednutí na postel dost vrzala. A na vstupní chodbičce v pokoji chyběly věšáky na bundy. Ale jinak byl penzion opravdu hezký a součástí ceny za přespání byla i bohatá snídaně. A upřímně, lepší vajíčka jsem už dlouho nejedla.

A mimochodem, Ledeč nad Sázavou můžete znát i ze seriálu Odznak Vysočina.

Foto: Pavla Hladečková

Hrad Ledeč nad Sázavou

Světlá nad Sázavou a Pacov

Před devátou jsme se vydali směrem do Světlé nad Sázavou. Dominantou tohoto města je pak nádherný zámek, který je otevřený pro veřejnost celý rok. Aktuálně tam probíhají dvě velké výstavy (kromě těch stálých). Můžete zde vidět repliku korunovačních klenotů (ta se otevřela až teď v prosinci) nebo můžete navštívit Vánoční výstavu a načerpat trochu vánoční atmosféry. A jako suvenýr si můžete některé ozdoby koupit.

Foto: Pavla Hladečková

Zámek Světlá nad Sázavou

Navíc na nádvoří zámku kolem kašny můžete vidět největší adventní věnec v ČR. Od prosince jsou v zámeckém parku i světelné instalace a park je veřejnosti otevřen po celý rok bezplatně. Vstup na Vánoční výstavu je pak pro dospělého za 140 Kč a pro děti od 40 do 70 Kč podle věku.

Foto: Pavla Hladečková

Zámek Světlá nad Sázavou

Foto: Pavla Hladečková

Zámek Světlá nad Sázavou

Foto: Pavla Hladečková

Zámek Světlá nad Sázavou

Ve Světlé jsme zašli na oběd a kam jinam než do vyhlášené Městské restaurace. Jídlo zde bylo skvělé, porce velké a cena se pohybovala od 150 do 250 Kč.

Foto: Pavla Hladečková

Městské restaurace

Při cestě zpět domů jsme se zastavili ještě ve městě Pacov, kde jsme si prohlédli náměstí, kostel a opravený zámek, který ovšem slouží městu jako kanceláře a knihovna.

Foto: Pavla Hladečková

Pacov

Foto: Pavla Hladečková

Pavoc

Celý víkendový výlet byl pohodový, žádné velké spěchání, a vlastně jsme zase objevili krásná česká města, kde se dá dobře najíst a místa, kde se dá strávit volný čas a objevit něco nového.

Celý program:

Pátek

večeře - Humpolec - Návštěvnické centrum Bernard

přespání - Ledeč nad Sázavou - Penzion u Řeky

Sobota

zámek Ledeč nad Sázavou

zámek Světlá nad Sázavou

oběd - Městská restaurace Světlá nad Sázavou

cesta zpět

A co vy, jaký poslední víkendový výlet máte za sebou?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz