Kategorie vzorů

Inovace v izolaci a vytápění aneb Jak udržet teplo v domě bez vysokých účtů

Udržet teplo v interiéru a zároveň snížit náklady na energie je cílem mnoha majitelů domů. Jedním z klíčových kroků k dosažení tohoto cíle je investice do moderní izolace. Představujeme několik tipů, jak efektivně přistupovat k zateplení a díky tomu ušetřit.

Zdroj: Petter Rudwall, unsplash.com

Nejen zdi vyžadují izolaci

Pokud se pustíte do izolace, měli byste myslet na to, že pro větší úsporu energií a tepla je dobré zateplit kromě stěn také podlahy, střechu, okna a dveře. Tyto prvky pomáhají udržet teplo uvnitř domu a zamezit jeho úniku, což v konečném důsledku značně snižuje náklady na vytápění.

Zateplení oken a dveří

Okna a dveře jsou klíčovými prvky v udržení tepla v domě. Průvodními jevy tepelných ztrát mohou být netěsnosti okolo oken a dveří. Skla samotná neizolují, ale izolace je zajištěna vrstvou vzduchu nebo plynu mezi tabulemi skla. Existují dvě hlavní metody zateplení oken:

  1. Výměna oken: Výměnou celých oken za nová můžete snížit tepelné ztráty až o třetinu.
  2. Zatěsnění oken: Izolaci lze zvýšit také utěsněním okolí oken, například pěnovým polyuretanem, a výměnou vnějšího skla za izolační dvojsklo. Tepelněizolační vlastnosti oken závisejí na vrstvě vzduchu nebo plynu mezi jednotlivými tabulemi skla a na volbě mezi dvojsklem a trojsklem.

Důležité je také investovat do kvalitních vchodových dveří, které budou zabraňovat průvanu dovnitř domu.

Fasáda a střecha

Pro snížení tepelných ztrát v domě je důležitá také izolace fasády a střechy. Vnější izolace fasády pomocí desek z minerální vaty nebo pěnového polystyrenu pomáhá omezit únik tepla dokonce o více než 30 %. Stejné materiály můžete použít také k zateplení stropů a střech, které tvoří jednu z největších ploch domu.

Nohy v teple s podlahou

Podlahy z korku a další přírodní podlahové krytiny, jako je marmoleum, poskytují výbornou tepelnou izolaci. Hladké podlahy, ať už umělé, nebo přírodní, jsou ideální do bytů s podlahovým elektrickým či teplovodním vytápěním. Pomoct si dále můžete třeba koberci.

Vzděláváním ještě blíže úspěchu

     Existuje spousta odborných portálů zaměřených na poradenství v oblasti úspor, mezi nimiž se vyjímá například ČEZ Akademie. Ta nabízí školení, články nebo i videa zaměřující se na energie a udržitelnost a zároveň řeší konkrétní problémy a možnosti v různých typech domácností. Díky ČEZ Akademii můžete také získat znalosti o tom, jak správně využívat moderní technologie pro řízení a optimalizaci spotřeby energií v rámci smart home. To může znamenat například správné nastavení termostatu nebo využití chytrých systémů řízení vytápění.

Vytápějte efektivně a zeleně

Jedním z důležitých kroků je kromě izolace stěn, oken a podlahy také modernizace vytápěcího systému. Výměna zastaralého plynového kotle za nový a efektivnější model může znamenat zásadní rozdíl ve spotřebě energií. Moderní kotle jsou navrženy tak, aby byly energeticky úsporné a šetrné k přírodě. Tímto způsobem můžete nejen snížit náklady na vytápění, ale také přispět k ochraně životního prostředí tím, že redukujete emise škodlivých látek. Při využívání kondenzačního kotle můžete ušetřit až 30 % plynu a prostřednictvím aplikací pro chytrou domácnost jej můžete ovládat na dálku.

Poznatek na závěr

Věděli jste, že…

  • až 45 % tepla uniká okny,
  • až 30 % obvodovým zdivem,
  • až 15 % střechou,
  • až 10 % podlahami?

I proto je důležité správně izolovat a neustále inovovat.

Kateřina Houšková

Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Byl pro vás tento článek přínosný? Dejte mu 5 hvězdiček!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...

Máte k článku otázku? Zeptejte se v komentářích!

Přihlášení

Nemáte účet?

Registrovat se

Proč se registrovat?

Pokud se zaregistrujete, budete moct zdarma stahovat šablony vzorů v otevřeném formátu .doc bez zadávání e-mailů. Nebojte, spamovat vás nebudeme.