Nový krátký film ČSO oceňuje zemědělce, který chrání čejky chocholaté

Hnízda ptáků na polích a loukách neohrožují jen jejich přirození nepřátelé a nevlídné počasí, ale i zemědělská technika. Zatímco dohledání snůšek skrytě hnízdících druhů je prakticky nemožné, u některých druhů může pozorný zemědělec najít hnízdo dokonce i z traktoru. O tom, že ochrana hnízd polních ptáků může být zcela přirozenou součástí každodenní práce na polích, hovoří v nově natočeném videomanuálu České společnosti ornitologické (ČSO) zemědělec Jaroslav Tomáš. 

Videomanuál s názvem Ochrana čejek v zemědělské praxi přináší praktický návod pro zemědělce, jak aktivně přispět během polních prací k přímé ochraně hnízd čejek chocholatých a dalších polních ptáků skrze dohledání a následně označení hnízd. Hlavním protagonistou je traktorista Jaroslav Tomáš ze zemědělského podniku ZS Kratonohy, a.s. na královéhradecku, který se už představil v úspěšném dokumentu ČSO Čejky, motáci a lidé vydaném v roce 2019.

„V souvislosti s publikováním dokumentu Čejky, motáci a lidé nám na adresu pana Tomáše přišla řada pozitivních ohlasů týkajících se jeho aktivit v ochraně ptáků. Pro mnoho z nich byl pan Tomáš výjimečným příkladem, který dělá něco ojedinělého. Není to pravda – zemědělců, kteří aktivně přírodu chrání, je celá řada, ale přístup pana Tomáše je přímo ukázkový. A proto věříme, že jeho představením bychom mohli inspirovat také další zemědělce, kteří mají srdce na správném místě a není jim příroda lhostejná,“ uvádí Věra Sychrová, která je v ČSO zodpovědná za komunikaci a propagaci.

Snímek z dokumentu Ochrana čejek v zemědělské praxi, na němž traktorista Tomáš označuje hnízdo čejky chocholaté za pomocí tyče.

„Ve videomanuálu pan Tomáš detailně představuje postup ochrany hnízd čejek chocholatých. Diváci uvidí celý proces od nalezení hnízda z kabiny traktoru, jeho označení včetně objetí traktorem až po popis, jak informaci o hnízdě získávají další spolupracovníci. Důležité je si uvědomit, že v ochraně ptáků hraje klíčovou roli každý zemědělec, který na poli s hnízdy pracuje,“ dodává k videu zemědělský specialista ČSO Václav Zámečník, který se během výzkumu čejek s Jaroslavem Tomášem před deseti lety seznámil a dnes jsou z nich přátelé.

Premiéra krátkého dokumentu o ochraně čejčích hnízd proběhla 20. prosince v 17 hodin v Hradci Králové  během semináře Jak pomoct přírodě a krajině určeného zemědělcům a veřejnosti se zájmem o přírodu zemědělské krajiny.

 


Dokument natočila pro ČSO Ludmila Korešová. Vznikl za finanční podpory Pardubického kraje a Ministerstva životního prostředí.

 

Kontakt pro novináře:

Václav Zámečník, zemědělský specialista ČSO, zamecnik@birdlife.cz, 776 368 360