Jaké výročí má nejstarší betlém, které ozdoby můžete „hodit do pračky“ a jak se dřív lidé bez mobilů bavili jen tím, že se bavili? O blížících se svátcích hovoříme s ředitelkou Muzea a galerie v Prostějově, etnografkou Mgr. VERONIKOU HRBÁČKOVOU. Jakými přírodními materiály zdobí umělečtí řemeslníci stromky na Hané a jak vypadal nejkrásnější vánoční dárek jejího života? | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Když přišel žebrák, přizvali ho ke stolu. Etnografka o sdílení a proměnách Vánoc

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jaké výročí má nejstarší betlém? Které ozdoby můžete „hodit do pračky“? A jak se dřív lidé bez mobilů bavili jen tím, že se bavili? O blížících se svátcích mluví etnografka Veronika Hrbáčková, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově. Jakými přírodními materiály zdobí umělečtí řemeslníci stromky na Hané? A jak vypadal nejkrásnější vánoční dárek jejího života?

Upozorňujete na to, že staré vánoční obyčeje jsou v Česku popsané už Janem z Holešova. Kdo to byl?
Byl to benediktinský mnich, který napsal pojednání O sedmi štědrovečerních zvycích. To je vlastně taková sonda do zvyků starých Slovanů, která nastiňuje, jak slavili Vánoce za jeho života. Mluvíme tedy o přelomu 14. a 15. století. K tehdejším tradicím patřily především půst, obdarovávání, ale také pohoštění, almužna a další. Zajímavé je, že zatímco obecně tehdejší církev proti staršímu pohanskému myšlení hrozně brojila a snažila se těm předkřesťanským zvykům dát punc křesťanských myšlenek, tento učený kněz se je pokoušel sladit. V té době už také bylo těžké oddělit pohanské myšlení od křesťanského. Ani naši předci, kteří ty zvyky praktikovali, je sami rozlišit nedovedli. Je dost dobře možné, že už v době Jana z Holešova se daly vánoční zvyky vysvětlovat různě.

Trhání jmelí je zvyk keltský a starými druidy byla tato rostlina chápána jako zvláštní a neobvyklý parazit rostoucí mezi nebem a zemí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma